• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


Štakori mogu ući u vaš dom kroz WC školjku

Omraženi glodavci su, čini se, kao stvoreni za »provale« u naše kuće i domove kroz kanalizaciju i WC školjke. National Geographic detaljno je istražio ovaj problem...

E-mail Ispis PDF

Štakori od pamtivijeka stvaraju probleme ljudima, posebno u siromašnijim sredinama s nižim ili nepostojećim higijenskim standardima. Prijenosnici su različitih bolesti i pravi predatori kada je u pitanju ulazak u stanove i kuće, piše 24sata.hr.

Ukoliko ste mislili da je ulazak štakora u kuću kroz kanalizaciju i WC školjku tek mit, video National Geographica sigurno će vas razuvjeriti. Naime, štakori imaju nesmetani pristup kanalizaciji, a nakon toga pred njima gotovo više uopće ne postoje ograničenja. Pomoću super-oštrih kandži mogu se verati po većini vertikalnih površina, a konstrukcija kostura omogućuje im prolazak i kroz najmanje otvore.

Kada uđu u kanalizaciju, pa nakon toga i u odvod određene kuće, pred štakorima je samo još jedna prepreka - WC školjka. Kao što možete vidjeti u prilogu, ni ona glodavcima ne predstavlja baš nikakav problem. Kroz nju prolaze za samo nekoliko sekundi i ulaze u vaš dom. U tom trenutku pomoći vam neće ni puštanje vode jer štakori su fantastični plivači. Uz to su i jako izdržljivi, u neprestanom kretanju u vodi izdržati mogu čak tri puna dana, a dah mogu zadržati na oko tri minute.

Naravno, štakori ne ulaze u domove tek tako, iz hira. To ponajviše rade u jesen i kroz zimu, iz očitih razloga, zbog topline.

Stručnjaci pak kažu kako je problem i u hrani koju bacamo u sudoper i koja tako odlazi u kanalizaciju. Štakori se hrane upravo tom hranom i to ih motivira da dođu na sam izvor.

– Bitno je sudoper i školjku držati čistom i ne bacati hranu kroz njih. Barem jednom mjesečno u odvode bi trebali usipati sodu bikarbonu, čašu octa i sve zaliti kipućom vodom – izjavio je Leah Helms za MyNorthwest.com.

– Održavanje higijene trebalo bi zatomiti miris hrane koji privlači glodavce. No, ukoliko ipak isplivaju, nazovite deratizatora. Dok ga čekate možete eventualno pokušati u školjku usipati deterdžent za suđe i onda puštati vodu. No, to nije garancija da će štakor zaista i otići. Ako pak ode, problem tada nije riješen i potrebno je poraditi na prevenciji tj. Higijeni – zaključio je Helms.

Ažurirano ( Srijeda, 16 Rujan 2015 12:28 )