• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


ISKRIVLJENA STVARNOST

NAJVEĆE LAŽI IZ POVIJESNIH UDŽBENIKA!

Nema boljeg načina da vaše ime bude upisano u povijesne udžbenike od toga da prvi ostvarite neki veliki pothvat, zbog čega idealiziramo ljude koji su se prvi popeli na Mount Everest ili su osvojili Sjeverni pol. No, neke činjenice u koje svi vjeruju jednostavno nisu istinite.

E-mail Ispis PDF

Izvor: danas.net.hr

Čovječanstvo je oduvijek rušilo i postavljalo nove granice, a vrlo često su te granice pomicali izvanredni pojedinci koji i danas nadahnjuju mnoge. Ipak, u mnoga povijesna ostvarenja uplitala se politika vođena nacionalnim prestižom, zbog čega su se neke činjenice zataškavale i nisu uvrštene u povijesne udžbenike.

TKO JE BILA PRVA ŽENA U SVEMIRU?

Takav primjer je slučaj Sally Ride, Amerikanke koja se u brojnim povijesnim udžbenicima i tekstovima na internetu spominje kao prva žena u svemiru. Kad objektivno pogledamo podatke da je prvi čovjek koji je napravio krug u Zemljinoj orbiti bio John Glenn, prvi čovjek na MjesecuNeil Armstrong i tome dodamo slučaj Sally Ride (a i sami se pokušajte sjetiti povijesnih ostvarenja vezanih uz »osvajanje« svemira), očito je da se spominje previše američkih imena. Postoji i razlog zašto je tako.

Naime, u vrijeme svemirske utrke svaki put kad bi Sovjetski Savez ostvario nešto izvanredno, Amerikanci bi ignorirali taj događaj i mediji uopće nisu pisali o tome. Dapače, u centar pažnje ubacili bi i »napuhali« neki potpuno nevezan događaj kako bi privukli pozornost i ostatka svijeta. Ali kad bi Amerikanci ostvarili nešto (slijetanje na Mjesec), o tome bi se snimali filmovi, a o medijima ne treba ni govoriti.

Dakle, Sally Ride nije bila prva žena u svemiru. Tijekom 1963. godine, kad je Sally imala samo 13 godina, u Vostoku 6 oko Zemlje je kružila Valentina Tereškova iz Sovjetskog Saveza. Ona je ujedno bila prva osoba u svemiru koja nije djelovala unutar vojske. Prije leta u svemir njezino jedino iskustvo s letjelicama bilo je iskakanje iz njih jer se bavila padobranstvom. U vrijeme kad je svemirsko odijelo objesila o klin, prikupila je više sati boravka u svemiru nego svi Amerikanci zajedno. No, zato je tu američka propaganda..

SOVJETSKI SAVEZ NIJE BIO PRVI U SVEMIRU

Zbog činjenice da se sve odvijalo iza željezne zavjese, ni danas mnoge stvari o ruskom svemirskom programu u drugoj polovini 20. stoljeća nisu poznate, no brojni rezultati otkrivaju dovoljno. Rusija je u svemir lansirala Sputnika u vrijeme kad su se Amerikanci još bavili »sitnicama«, poput toga što će se dogoditi kad letjelica bude padala prema Zemlji. Motivacija Amerikanaca da budu prvi proizašla je iz želje da se osvete Rusima jer su bili prvi u svemiru.

Taj podatak je vrlo zanimljiv jer Rusi nisu bili prvi u svemiru. Taj pothvat ostvarili su nacisti. Tijekom 30-ih godina nacisti su radili na razvoju dalekometnih projektila za vojsku. Kad je izbio rat, taj razvoj se ubrzao i napravljena je raketa V-2. Iako je u vojnom smislu ta raketa bila potpuna katastrofa, funkcionalno i financijski, ta je raketa uspješno lansirana u svemir, i to čak 15 godina prije nego što su to uspjeli Rusi, koji su svoje rakete također gradili na temelju nacrta rakete V-2.

Dizajn rakete V-2 postao je temelj dizajna svake moderne rakete diljem svijeta koja je do sada napravljena i lansirana.

ALEXANDER GRAHAM BELL NIJE IZUMIO TELEFON

Iako je u patentnom uredu registriran kao izumitelj telefona, poznato je da je Alexander Graham Bell bio veliki kradljivac tuđih ideja. Tako je i ideju o telefonu ukrao od talijanskog izumitelja Antonija Meuccija. Počeo je raditi na razvoju telefona kako bi prvi patentirao taj izum, a ujedno je u suradnji sa svojim odvjetnikom potplatio zaposlenika u patentnom ureduZenasa Wilbera da im dojavi čim netko prijavi bilo što slično telefonskom uređaju.

Tako je Elisha Gray jednog dana prijavio patent za telefon koji je zaista funkcionirao, a potplaćeni djelatnik je sve prijavio Bellovom odvjetniku, koji je ukrao Grayeve ideje i predao papire za upis patenta prije Grayevih. Uslijedila je pravna bitka u kojoj je Wilber priznao da je uzeo novac od Bella, no unatoč svemu Alexander Graham Bell na kraju je pobijedio i ostao upisan kao izumitelj telefona, a Gray je pao u zaborav.

Ažurirano ( Subota, 23 Veljača 2013 17:25 )