• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


ANTONIJA PUTIĆ JAVILA SE S OTOČJA ZHOUSHAN GDJE SE NALAZI NAJVAŽNIJE DUHOVNO SREDIŠTE KINE – SVETA PLANINA PUTO

Bjelovarčanka u Budističkoj zemlji između mora i neba

Legenda kaže da je davne 916. godine japanski redovnik (budistički svećenik) pokušao uzeti kip Guan Yin (Gospa milodrđa) iz Kine u Japan. Nedaleko od otoka Putuo posadu je ulovila strašna oluja, a Guan Yin je rekla redovniku da će mu ona, ostavi li kip na otoku, osigurati siguran povratak kući u Japan. Od tada je Putuo njezin dom, a u znak zahvalnosti japanskom redovniku na otoku se nalazi i hram izgrađen u japanskom stilu.

E-mail Ispis PDF

Foto: Łukasz Wróblewski

Kineske poslovice prepune su izreka koje se vežu uz planine i moći koje planine imaju. Jedna od meni najdražih  jest ona koja kaže da ako želite doživjeti sto godina, morate se popeti na neku od svetih planina. Svetih budističkih planina u Kini ima četiri i danas više nego ikad na njih dolaze mnogobrojni vjernici i turisti. Na sjeveru zemlje to je Wutaishan, čiji najviši vrh iznosi 3061 metara. Pet planina povezanih mostovima s velikom nizinom i jezerom u sredini od 2009. godine nalazi se i na listi svjetske baštine UNESCO-a.

Neki od najljepših i najstarijih očuvanih hramova Kine nalaze se upravo na Wutai planini. Na zapadu zemlje nalazi se Emeishan čiji najviši vrh, od njih ukupno devet, seže na impozantnih 3100 metara. U nastavku prema zapadu planine se protežu sve do Tibeta. Planinu nazivaju i savršenim ljetnim odredištem zbog odlične klime. Dok ostatak Kine u srpnju i kolovozu kuha na temperaturama iznad trideset Celzijevih stupnjeva, na vrhu Emei planine prosječna je temperatura 11,8 Celzijevih stupnjeva. Sjajno za odmor, pronalazak duhovnoga mira i meditaciju.

U središtu, ili kako Kinezi kažu – na jugu – nalazi se planina Jiuhuashan čiji naviši vrh Shiwang iznosi 1342 metra. Sveta planina Putuo nalazi se na predivnom otočju Zhoushan i zapravo je to svojevrsni planinski otok. Putuoshan (Mount Putuo) za mnoge je vjernike najvažnije duhovno središte Kine, a posvećeno je Guan Yin – Gospi milosrđa.  Legenda kaže da je davne 916. godine japanski redovnik (budistički svećenik) pokušao uzeti kip Guan Yin iz Kine u Japan. Nedaleko od otoka Putuo posadu je ulovila strašna oluja, a Guan Yin je rekla redovniku da će mu ona, ostavi li kip na otoku, osigurati siguran povratak kući u Japan. Od tada je Putuo njezin dom, a u znak zahvalnosti japanskom redovniku na otoku se nalazi i hram izgrađen u japanskom stilu.

Protekloga mjeseca prognostičari su najavljivali dolazak velikog tajfuna upravo na područje otočja Zhoushan. Lokalno stanovništvo tvrdi da je upravo Gua Yin ublažila najjače udare tajfuna i sačuvala otočje od velike nepogode. Otok Putuo nalazi se u arhipelagu Zhoushan koji čine više od tisuću otoka od kojih je samo manji broj naseljen. Putuo se prostire na površini od svega 12,5 kvadratnih kilometara. Na otok je moguće doći jedino malim brodicama sa susjednih otoka Zhoushan i  Zhuijajian. Cijena vožnje u jednom smjeru stoji oko 25 kuna. Ulaznica za otok  ovisni o godišnjem dobu, a  iznosi oko 160 kuna. Transport po otoku organiziran je mini autobusima i biciklima tako da gotovo ništa ne narušava mir i tišinu ovog svetog mjesta koje godišnje posjeti nekoliko milijuna vjernika. Karte za mini bus, ovisno o udaljenosti, iznose od tri do deset kuna. Do hrama Huiji koji se nalazi na najvišem vrhu koji se izdiže 297 metara iznad površine mora vozi žičara, a za one u boljoj kondiciji  tu su i odlično uređene staze odakle na sve strane puca predivan pogled na plaže, uvale, šume, jezera, susjedne otoke...¸

Jedan od najzanimljivijih prizora je žena koja leži – odraz otoka koji uistinu izgledaju poput žene koja leži na površini mora. Na otoku se nalazi i botanički vrt s više od stotinu različitih biljnih vrsta. Osim očaravajuće prirode, zadivljuje i arhitektura koja se nije pretjerano mijenjala te odražava stari stil gradnje. Osim stoljetnih  hramova, na otoku se mogu vidjeti i pagode, špilje i niz umjetničkih instalacija koje su uglavnom radovi budističkih redovnika. Otokom dominira 33 metara visoki kip Guan Yin – Gospe milosrđa – koji je za lijepog vremena moguće vidjeti i sa susjednih otoka. Mnogi vjeruju da je upravo dolazak pred kip i iskrena molitva najbolji način za zatražiti ostvarenje želja, a navodno Gospa najviše pomaže u pronalaženju partnera i proširenju obitelji.

Na otoku živi između tri i četiri tisuće ljudi, uglavnom budističkih redovnika koji će rado pomoći svakom turistu-vjerniku. Nepoznat je točan broj hramova i ovisi o kvalifikaciji, ali okvirno se radi oko osamdesetak hramova od kojih je veći dio moguće posjetiti. Manji dio koriste isključivo redovnici, dok je dio gotovo uvijek u renovaciji. Najveći hramovi za vjernike nude i ručak te večeru po prigodnim cijenama od svega 5 do 10  kuna. Na otoku je moguće i prespavati, što mnogi vjernici i čine jer ranojutarnje molitve od 4,30 do 7 sati imaju posebnu draž u ovom pitoresknom okruženju. Otok krase mnogi epiteti, uključujući i nazive »Budistička zemlja između mora i neba« te »Oceanski raj« i »Budistički svijet«. Povijest otoka seže u Song dinastiju (960. − 1279.), a zapisi tvrde da je kao svetište uspostavljeno davne 916. godine. Od tad datira i najpopularniji hram Puji koji uvijek vrvi vjernicima. Bili budist ili samo običan turist, na otoku ćete zasigurno pronaći željeni ZEN i razlog za novi povratak.

Ažurirano ( Utorak, 11 Kolovoz 2015 18:49 )