• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


ANTONIJA PUTIĆ JAVILA SE IZ KINESKOG KFC LANCA BRZE HRANE

Milijuni Kineza uživaju u ružićastim i crnim hamburgerima

Na opće čuđenje, hamburgeri nisu uopće loši. Istina, čudno izgledaju, posebice rozi burger jer nekako podsjeća na malu tortu ili kolač. A kad ga probate – unutra meso. Nekako, ne vjeruješ vlastitim očima...

E-mail Ispis PDF

Osim ako niste Barbie, vjerojatno nikada niste poželjeli pojesti ružićasti hamburger. No, u KFC lancu brze hrane misle suprotno. Barem kada je Kina u pitanju. Iako su crvena i zlatna najvažnije boje u kineskoj kulturi i tradiciji, u KFC-u su se ovoga ljeta odlučili za nježno ružićastu boju. Ne bi to bilo ništa čudno kada se ne bi radilo o hamburgeru s piletinom serviranom između ružićastih peciva, odnosno žemlji.

Reklame koje se već danima vrte po svim medijima najavljuju pravu deliciju – »Rose cheese roasted chicken burger« koji svojim izgledom podsjeća na ružu. Mnogobrojni slavni Kinezi svoju su porciju dobili na kućnu adresu, upakiranu u prigodnu ružićastu kutijicu. Moja je kutijica bila nešto tamnije roza = crne boje. Usporedno s lansiranjem pink burgera, na tržištu se pojavio i crni – »Black diamond bacon spicy chicken leg burger«. Na večeru u obližnji KFC otišla sam s prijateljima
Cherry i Simonom.

Reklamna kampanja sugerira da je rozi burger za cure, a crni za dečke. Moja prijateljica Cherry je zanemarila tu rasnu podijeljenost i odlučila probati crni –  jer jednostavno više voli bacon spicy chicken leg nego cheese roasted chicken burger, što je uz boju i glavna razlika između novih burgera.

Ja sam pobrala oba. Inače, ovo je bio drugi put u životu da sam otišla jesti u KFC. Nisam pobornik brze hrane – a ni brzog načina života. Tako da možda i nisam najbolji izvor informacija o kvaliteti burgera, ali zato moji prijatelji, kao i većina Kineza, rado jedu u restoranima brze hrane i pravi su primjer modernog, potrošačkog društva Kine koji živi brzo, na brzoj, američkoj hrani, zaboravljajući višestoljetnu kuhinju Kine. Dok smo nas troje provjeravali svoje burgere, znatiželjnici su se okupili provjeriti kakve su naše reakcije, a i provjeriti što će strankinja reći na ovu prehrambenu novotariju.

Na opće čuđenje, hamburgeri nisu uopće loši. Istina, čudno izgledaju, posebice rozi burger jer nekako podsjeća na malu tortu ili kolač. A kad ga probate – unutra meso. Nekako, ne vjeruješ vlastitim očima... I u Kini su burgeri izazvali odvojene reakcije. Ono što im kineski potrošači najviše zamjeraju jest činjenica da rozi burger previše odudara od onoga što reklama prikazuje i zapravo nije dovoljno rozi i nije dovoljno napuhan. Crni je kod potrošača prošao nešto bolje i uistinu izgleda privlačnije, a i nekako je ukusniji. Jednostavno, spojiti rozu boju i napraviti rozi burger nekako je previše Barbie, a opet – bolje je nego ponuda na Plitvicama. K tome, prodao se u nekoliko milijuna primjeraka u svega nekoliko dana koliko je u ponudi. Da svaki Kinez proba samo jedan – posao je uspio.

Ažurirano ( Subota, 15 Kolovoz 2015 11:07 )