• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


POZNATI BJELOVARČANIN VRATIO SE IZ BEOGRADA S OPERACIJE PROMJENE SPOLA KOJU JE OBAVIO NA RAČUN HRVATSKOG ZAVODA ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE I CENTRA ZA SOCIJALNU SKRB GRADA ZAGREBA

Tito Gubić postao žena Ivana Josipa Radoš

Od ranog djetinjstva osjećao sam zbunjenost i konfuziju. Bio sam žena zarobljena u tijelu muškarca. Potiskivanje, poricanje i vlastite sumnje i neodlučnost dovele su me dovelo me do depresije i lošeg psihičkog stanja. Tek sam po postavljanju konačne dijagnoze, a kod mene se radilo o poremećaju spolnog identiteta zatražio pokretanje postupka za život u novom spolu – otkriva nam simpatična Ivana Josipa, nekadašnja Bjelovarčanka koja sada živi u Zagrebu

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR – ZAGREB Veliko iznenađenja Bjelovarčana svakako je izazvala pojava dotjerane i njegovanje gospođe Ivane Josipe Radoš (50) čiji lik od prije poznaju pod imenom Tito Gubić. Naime, nekadašnji gospodin Gubić, ovih se dana kako navodi, vratio iz Beograda s operacije promjene spola koju je obavio na račun Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Centra za socijalnu skrb Grada Zagreba.

– Od ranog djetinjstva osjećao sam zbunjenost i konfuziju. Bio sam žena zarobljena u tijelu muškarca. Potiskivanje, poricanje i vlastite sumnje i neodlučnost dovele su me dovelo me do depresije i lošeg psihičkog stanja. Tek sam po postavljanju konačne dijagnoze, a kod mene se radilo o poremećaju spolnog identiteta zatražio pokretanje postupka za život u novom spolu – otkriva nam simpatična Ivana Josipa, nekadašnja Bjelovarčanka koja sada živi u Zagrebu.

Ivana Josipa jedna je od još uvijek rijetkih osoba u Hrvatskoj koja prolazi cijeli postupak promjene spola, a trenutačno je i pokrenula postupak registriranja promjene spola u matičnim knjigama što je u našoj zemlji regulirano Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o državnim maticama iz 2013. godine.

Svjetska zdravstvena organizacija transseksualnost definirala poremećajem mentalnog zdravlja, dakle bolešću, koja se vodi pod šifrom F 64. Najnovije statistike iz Nizozemske govore da je transseksualnost prisutna kod jednog od 11.900 muškaraca i kod jedne od 34.000 žena, odnosno da je njena učestalost tri puta veća kod muškaraca. U Hrvatskoj se u deset godina petnaestak osoba javilo zagrebačkom Centru za kliničku psihologiju zbog poremećaja spolnog identiteta. Petero je prošlo cijeli postupak i živi u novom spolu.

Naša sugrađanka Ivana Josipa Radoš ponosna je baka šestero unučadi te navodi kako je njena brojna obitelj uglavnom prihvatila njenu transseksualnost. Sada se napokon osjeća slobodno i sretno, te loše dane, one koje je živjela u koži muškarca želi zaboraviti i ostaviti iza sebe.

– Namjeravam nastaviti živjeti i raditi u Zagrebu gdje su ovakvi slučajevi manje upečatljivi nego u našoj maloj sredini – dodaje Ivana na kraju razgovora i odlazi u oblaku finog ženskog parfema čiji miris ostavlja za sobom.

Ažurirano ( Srijeda, 02 Prosinac 2015 19:28 )