• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


Impressovci donijeli u Dom za starije i nemoćne jesenju čaroliju!

Sve korisnike domova najviše je obradovala »hodajuća izložba«, koja je jesenjim koracima uz pratnju Jesenje vile došla do svake osobe i svakog kreveta uz topli osmijeh i stisak ruke djece i mladih, dodatno je uljepšala kasno Jesenje poslijepodne korisnicima domova

E-mail Ispis PDF

DARUVAR Zahvaljujući članovima udruge Impress Jesenja čarolija došla je u petak, 11. prosinca, u Dom za starije i nemoćne Ljudevite pl. Janković Daruvar i Dom za starije i nemoćne Daruvar Vianey, gospođe Ane Ivandekić u kojima su sve generacije provele jedno ugodno poslijepodne.

Prvo su nas dočekali u domu za starije i nemoćne Ljudevite pl. Jankovic na čelu s ravnateljem Dragutinom Šimunovićem te uz koordinaciju Ines gdje smo uz jesenje nastupe kasnije i radosno otpjevali zajedno pjesmu O Marijana.

Gospođa Ana Ivandekić vlasnica doma Vianey zahvalila nam se na posjeti te prenijela Impresovcima motivirajuće poruke o tome kako ovakav nastup, posjet i kratki razgovor puno znaci starijim osobama jer sada svatko od njih ima novu priču o kojoj može razmišljati, nove doživljaje o kojima može razgovarati i takav posjet uvijek uljepša dan, a ples je obradovao sve kao i izložba.

U domovima za starije i nemoćne nastupile su Impress mažoretkinje (mlađi i stariji uzrast), a s recitacijom Ema Hojka, Nikol Bartonicek, Dora Tourek i Marina Bartonicek. Pravi jesenski ugođaj priuštila je kreacija Jesenje vile koju su izradile Matea Đukez i Nikolina Vojta, a jesenju vilu uspješno je utjelovila Leonida Kifer. Nije izostavljen ni ples na glazbu poznatu svim generacijama.

A najviše je sve korisnike domova obradovala »hodajuća izložba« gdje su mladi udruge Impress predstavili radove Českog dječjeg vrtića Ferde Mravenca, Dječjeg vrtića Vladimira Nazor Daruvar, Češki dječji vrtić Dežanovac, Dječji vrtić Sirac i kreativne sekcije Impress te je time jesenja izložba dječjih radova »Jesen kroz oči djece« došla i do starijih i nemoćnih koji inače ne bi mogli do izložbe. Prečesto su izložbe nedostupne za populaciju starijih i nemoćnih kao i nastupi no kroz »hodajuću izložbu«, koja je jesenjim koracima uz pratnju Jesenje vile došla do svake osobe i svakog kreveta uz topli osmijeh i stisak ruke djece i mladih, dodatno je uljepšala kasno Jesenje poslijepodne korisnicima domova, a nama ulila u srca radost i veselje radi učinjenog dobrog dijela.

Naš je glavni cilj kroz nastup bio poboljšanje kvalitete života starijih osoba te omogućavanje lakše dostupnosti svim socijalnim i kulturnim pravima kao temeljnim ljudskim pravima. A djeca i mladi, naši korisnici i članovi, su ujedno naučili ono najvažnije: kako je svako pozitivno djelo značajno, kako kao društvo cijenimo empatiju i solidarnost, ali i oslobodili smo se treme čak ponekih prvih nastupa, razgovarali i još je jednom svatko od prisutnih bio spreman odvojiti svoje slobodno vrijeme za jedno lijepo djelo.

Ono što je izuzetno pohvalno je da su svi volonteri te je ovo još jedan projekt u nizu udruge Impress organiziran iz zajedničke želje djece i mladih za dobrobit u zajednici čega su svi upoznati s radom udruge svjesni. Iako udruga nema zaposlenih, ima velike projekte značajne za zajednicu, veliko srce i svi su volonteri te nikada nije teško njenim članovima odvojiti trenutak i za pokoje naizgled malo djelo, a opet tako veliko u ovom danu starijih osoba ne očekujući ništa zauzvrat. Ipak, izuzetno vrijedni i dobri domaćini iznenadili su nas i okrijepili pripremljenim sokom, palačinkama i grickalicama.

Jesen koja je u toliko različitih boja, toliko plodonosna i toliko skladna neka nas nauči kako je nas život okružen s toliko različitih osoba i generacija. Neka nas nauči cijeniti jedne druge, nauči cijeniti one koji se trude učiniti nešto dobro i pozitivno i poticati ih na još više te da nikada ne odustaju. Neka nas nauči u svim tim životnim bojama donositi plodove.

I dok se poneki osvrću na greške i razigranost djece i mladih, pozivamo ostale da imaju u vidu dobrobit budućih generacija, pozivamo sve da djeca i mladi koji su budućnost postanu središte u zajednici jer djeca i mladi ne zaboravljaju starije i nikada neće. No, ne zaboravite i vi nas jer i glas djece je bitan! Pozivamo sve na tople pohvale pozitivnih projekata i pozitivna ponašanja koja iskazu djeca i mladi jer su solidarnost, empatija i suosjećanje ono sto je izuzetno bitno u razvoju djece ali i svaka pohvala za isto, a opet toliko nedovoljno prisutno u našem društvu. Potaknemo li posredno ili neposredno još i samo jednu osobu za koje dobro djelo u zajednici, za gledanje na svijet pozitivnim ocima učinili smo i više od naše zajedničke početne misije.

Svima veliko hvala na predivnom poslijepodnevu: korisnicima i voditeljima domova na gostoprimstvu, vrtićima na kreativnosti, roditeljima djece na pratnji i podršci, svakom voditelju na posvećenosti zadatku i pripremi, a ponajviše djeci i mladima upravo onakvim kakvima trebaju biti-kreativnim, razigranim, empatičnim i spremnima na mala velika dijela, poručuje Tanja Herceg, predsjednica udruge Impress i organizatorica Jesenje čarolije, koja volontira više od osam godina.

Ažurirano ( Nedjelja, 13 Prosinac 2015 16:23 )