• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


SUMNJA ZBOG ROMANA

AGATHA CHRISTIE BILA JE NA METI TAJNE SLUŽBE MI5

Slavna autorica kriminalističkih romana Agatha Christie bila je pod budnim okom agenata britanske tajne službe MI5 zbog svog romana "N ili M" iz 1941.

E-mail Ispis PDF

Izvor: www.tportal.hr

Zbog romana "N ili M" koji je objavljen 1941. Agatha Christie našla pod istragom britanske tajne službe MI5.

Agenti su sumnjali da slavna književnica ima doušnika u britanskom centru u parku Bletchley gdje se nalazio tajni vladin centar za razbijanje kodova i šifri.

Povod sumnji bio je jedan od likova spomenutog romana "N ili M" nazvan Major Bletchley, prijatelj detektiva Tommyja i Tuppencea, koji je bio upoznat s njemačkim namjerama u Drugom svjetskom ratu.

Dodatni povod bilo je njeno prijateljstvo s kriptoanalitičarem Alfredom Dillwynom Knoxom, jednim od vodećih stručnjaka za šifre i razbijanje kodova Bletchley Parka.

Agenti službe MI5 sumnjali su da je Knox književnici odavao informacije. Unatoč bojazni tajni agenti nisu nikada ispitali Agathu Christie jer su bili uvjereni da bi slučaj uskoro nakon toga dospio u javnost.

Umjesto toga ispitali su agenta Knoxa koji se ponudio da će pokušati otkriti tajnu fiktivnog lika Majora Bletchleyja.

Knox je književnicu pozvao u svoj dom u Courn"s Woodu u pokrajini Buckinghamshire i suptilno upitao za ime.

Christie je kazala da je ime lika inspirirano prometnom gužvom u koju je jednom upala na svome putu od Oxforda do Londona te zapela baš u parku Bletchley, prenosi Guardian.

Zahvaljujući radu vrsnih kriptoanalitičara Bletchley Parka probijena je kriptografska zaštita njemačkog sustava za zaštitu informacija, Enigme, te su podaci dobiveni na taj način bili velika pomoć ratnim uspjesima saveznika.

Ažurirano ( Ponedjeljak, 04 Veljača 2013 20:43 )