• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


DNEVNIK GRADSKOG VIJEĆNIKA

»AKTUALAC« OZNOJIO GRADONAČELNIKA I ZAMJENICE

Neka pitanja ostala bez odgovora, a neka ostala u sjeni »bisera« gradskih dužnosnika

E-mail Ispis PDF

Sjednica gradskog vijeća u ponedjeljak uobičajeno je započela aktualnim satom. Bilo je vrlo zanimljivo, oporba se dobro pripremila, postavljeno je pregršt zanimljivih pitanja koja su oslikala dosta nelogičnosti u radu aktualne gradske vlasti i nakon kojih su se gradonačelnik i njegove zamjenice znojili ne znajući kako da na njih suvislo odgovore. Nažalost, na neka pitanja nismo uopće dobili odgovore.

IPAK POSTALA »PROFESIONALAC« ZA CCA 12.000 KN NETTO

Od pitanja s popularnog »aktualca« koje bi valjalo izdvojiti je pitanje upućeno zamjenici gradonačelnika za društvene djelatnosti, gospođi Lidiji Novosel vezano uz potencijalnu prijevaru birača na izborima. Naime, zamjenica gradonačelnika upitana je smatra li izbornom prijevarom, obećati biračima u kampanji kako će biti zamjenica gradonačelnika volonterka te da neće biti na teret gradskoga proračuna, na što smo joj za vrijeme kampanje svi čestitali. No, nakon samo 4 mjeseca od završenih izbora odlučila ipak postati »profesionalac« za cca 12.000 kn netto, a gotovo duplo bruto. Naravno, i to sve u trenutku kada je na istoj sjednici gradskog vijeća proračun srezan za preko 6 milijuna kuna, kada se gradonačelnik Korušec pozivao na krizu, a rezane su stavke poput poticanja gospodarstva i infrastrukturnih projekata. Bilo bi zanimljivo izračunati koliko će gradski proračun potrošiti na godišnjoj razini za »neočekivanu« bruto plaću zamjenice gradonačelnika.

DUG ZA NAJAM 100.000 KUNA

Isto tako, zanimljivo je bilo pitanje upućeno pročelnici za gospodarstvo, od strane HDZ-ovog vijećnika Topalovića, koji je upitao je li istina da postoji poslovni prostor u zgradi gradske uprave, koji je svojevremeno dan u najam, a čijem je najmoprimcu prije nekoliko dana raskinut ugovor, jer se dug za najam popeo na preko nevjerojatnih 100 000 kuna. Pročelnica je odgovorila potvrdno naglasivši da će nemilosrdno kazniti neodgovornog poduzetnika time što će pokrenuti ovrhu. Neki su vijećnici klimali glavom potvrdno, odobravajući pročelničinu nemilosrdnost, ali nitko se nije zapitao kako je moguće da netko gradu ne plaća najamninu iz mjeseca u mjesec, sve dok se ne nakupi dug od preko 100.000 kuna!?

DIREKTOR SE REDOVITO NE POJAVLJUJE NA POSLU?

Iznenadio sam se prije nekoliko dana kada smo u poštanskom sandučiću gradskog HSLS-a pronašli zanimljivo pismo upućeno gradonačelniku Korušcu. U navedenom pismu anonimna osoba se odlučila potužiti gradonačelniku na stanje u Poduzeću za upravljanje športskim objektima, koje je naravno u vlasništvu Grada Bjelovara. Naime, u pismu se anonimna osoba žali kako je tvrtka u lošoj financijskoj situaciji, da plaće kasne preko 3 mjeseca i kako su narušeni odnosi između djelatnika i direktora navedenog poduzeća, koji se prema navodima u pismu navodno uopće redovito ne pojavljuje na poslu. Potaknut pismom, neovisno o tome što je anonimno, odlučio sam sa sadržajem upoznati gradske vijećnike i postaviti pitanje gradonačelniku i direktoru o stanju u navedenoj gradskoj tvrtki. Zanimljivo, zaustavljen sam u pokušaju postavljanja pitanja, budući da me predsjednica gradskog vijeća upozorila da ako imam anonimno pismo, neka ga predam policiji. Žao mi je jedino što predsjednica vijeća ne zna kako se policija ne bavi predstavkama građana na rad gradske vlasti, već puno ozbiljnijim stvarima. Nadam se samo da ćemo uskoro dobiti izvješće o radu navedene tvrtke koje sam osobno zatražio od gradonačelnika.

ZAMJENICA S VIZIJOM

Međutim, odgovor koji me apsolutno sablaznio, dobio sam od zamjenice gradonačelnika zadužene za gospodarstvo našeg grada, gospođe Višnjević. Naime, potaknut doista lošim stanjem bjelovarskog gospodarstva, da ne nabrajamo sada primjere Elektrometala, Česme i mnogih drugih, odlučio sam upitati zamjenicu gradonačelnika koji su njezini prvi koraci koje je poduzela i koje će poduzeti da se uhvati u koštac s problemima posrnulog bjelovarskog gospodarstva. Dobili smo odgovor u stilu Martina Luthera Kinga, i to u samo jednoj rečenici: »Gospodine Hrebak, ja imam VIZIJU razvoja grada Bjelovara. Odgovor ćete dobiti u pisanom obliku.« Naravno da sam se zahvalio zamjenici gradonačelnika i odustao od traženja odgovora u pisanom obliku, budući da doista nema smisla da zaduži neku zaposlenicu gradske uprave da pretipka njezinu viziju na 15-20 stranica. Mislim da sam dobivenim odgovorom o gospodarskoj budućnosti grada Bjelovara u jednoj rečenici dobio više nego sam uopće mislio kada sam se odlučio postaviti navedeno pitanje.

Nažalost, zahvaljujući spomenutim »biserima«, u sjeni su ostala pitanja i rasprave vezane uz stanje gradske blagajne, nedostatak mjesta u dječjim vrtićima, završetak radova na kinu, podzemnoj garaži, uvjetnom mišljenju državne revizije o radu gradske uprave. No, o tome možda nekom drugom prilikom i s nekom drugom »vizijom«.

p.s.

Za sve one koji žele postaviti pitanje na sjednici gradskog vijeća, HSLS je otvorio facebook grupu »Pitaj gradskog vijećnika« na kojoj imate mogućnosti sudjelovati u funkcioniranju Gradskog vijeća Grada Bjelovara.

Ažurirano ( Četvrtak, 26 Rujan 2013 10:49 )