• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


ISTI OBRAZAC PONAŠANJA NEODGOVORNIH POLITIČARA NA DRŽAVNOJ RAZINI I ONIH NA LOKALNOJ RAZINI?

»NISAM ZNAO!«

Dovoljno je samo reći »Nisam znao« i oprošteni su ti svi propusti. Još bolje prođeš ako na te dvije male riječi dodaš i onu poznatu »Pustimo neka institucije odrade svoj posao!«.

E-mail Ispis PDF

Sudeći prema svim najvećim korupcijskim aferama u Hrvatskoj, zajednička karakteristika osoba koje su bile indirektno vezane uz njih, bila je da su bili iznenađeni činjenicom da su osobe od njihovog najvećeg povjerenja, upletene u skandale. Nadan Vidošević kao alfa mužjak HGK tako nije znao da njegova najbliža suradnica Zdenka Peternel pere lovu HGK, stečenu krvavim radom hrvatskih poduzetnika. S druge strane, Božidar Kalmeta isto tako nije znao da njegov bliski suradnik Zdravko Livaković »preblisko« surađuje s direktorom HAC-a za što su oboje nagrađeni pritvorom u Remetincu. Isto tako, na pamet mi dolaze mnogi ministri iz bivše HDZ-ove vlade koji nisu znali za sklonost dr. Ive umjetninama, a nisu znali niti otkuda mu pare za skupocjeni stranački BMW. Ne moram niti napomenuti da »nezavisni« stručnjaci i političari iz nadzornih odbora određenih državnih firmi pogođenih skandalima, kao što su primjerice Brodosplit ili Đakovština, također nisu znali kako su primjerice nestale tone žita. Kroz ruke pojedinih političara prošli su milijuni kuna koje je netko popalio, a umjesto osjećaja odgovornosti, ti političari koji su bili zaduženi za čuvanje i nadziranje određenog društvenog dobra, nakon otkrivanja skandala samo su redom kao papagaji ponavljali: »Nismo znali«!

Kako li je samo lako reći te dvije male riječi koji te ekskulpiraju od bilo koje odgovornosti. Dovoljno je samo reći »Nisam znao« i oprošteni su ti svi propusti. Još bolje prođeš ako na te dvije male riječi dodaš i onu poznatu »Pustimo neka institucije odrade svoj posao!«.

S druge strane, pitam se da li možemo povući paralelu između neodgovornih političara na državnoj razini i onih na lokalnoj razini? Naravno da možemo jer obrazac ponašanja je nažalost isti. Primjerice, uzmimo za početak našu najveću bjelovarsku firmu, Elektrometal. Grad Bjelovar bio je vlasnik gotovo četvrtine dionica Elektrometala i kao najveći dioničar, imao je veliki utjecaj u Elektrometalu. Naglašavam da je imao utjecaj u Elektrometalu jer nakon predstečajnog postupka koji se trenutno vodi, udio vlasničke strukture grada u Elektrometalu biti će zanemariv. Međutim, tada kada se još nešto moglo napraviti, grad je godinama u nadzorni odbor tvrtke postavljao svoje predstavnike isključivo po političkom ključu, kako bi namirio gladna politička usta pojedinih političara i političkih stranaka. Valja naglasiti da je naknada članovima za rad u nadzornom odboru Elektrometala bila pozamašnih nekoliko tisuća kuna mjesečno, a jedan mandat kao član odbora odradio je i naš sadašnji gradonačelnik. Zanimljivo, nakon nedavnog brodoloma Elektrometala, članovi nadzornog odbora branili su se u stilu »Nismo znali!«.

Međutim, niti na tom primjeru nije se naučilo ništa. Naime, prije nekoliko mjeseci osobno sam reagirao kritički na potez gradonačelnika da u nadzorni odbor Komunalca, tvrtke koja vrijedi više od 300 milijuna kuna postavi ljude koji po svojoj struci i spremi ne mogu nadzirati tako veliku firmu. Naravno, i ovdje postoji mjesečna naknada za rad u nadzornom odboru. Ne želim da me ovim putem netko krivo shvati, jer u poštenje ljudi u nadzornom odboru uopće ne sumnjam, ali u potpunosti sam uvjeren da 300 milijuna kuna vrijednu tvrtku ne mogu nadzirati osobe vodoinstalaterske, ugostiteljske, metalurške struke, na kraju krajeva niti studenti ili ako hoćete niti moja struka, kriminalisti. Naime, nisam siguran niti da bih sam, kao kriminalist, bio kompetentan nadzirati poslovanje multimilijunske tvrtke.

Nažalost odnedavno imamo još jedan primjer katastrofalne kadrovske politike. Gradsko poduzeće za upravljanje športskim objektima kojim upravlja gradonačelnikov prijatelj, skrbi o svega 3 od 17 sportskih objekata u gradu Bjelovaru, što je apsurd. Ovaj apsurd je uočila i državna revizija koja je gradu Bjelovaru zbog navedenog dala uvjetno mišljenje. S druge strane, na tiskovnoj konferenciji jedne političke stranke, rečeno je da je račun firme blokiran, ne isplaćuju se plaće, narušeni su međuljudski odnosi. Upravo iz razloga da eventualno spriječimo još jednu pojavu u obliku »Nisam znao!«, zatražili smo izvanrednu sjednicu gradskog vijeća na temu stanja svih gradskih poduzeća, kako bismo konačno i mi nešto ZNALI!

Ažurirano ( Utorak, 05 Studeni 2013 11:44 )