• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


PREMA ISTRAŽIVANJIMA STANDARDA I KVALITETE ŽIVOTA U HRVATSKOJ KOJE JE PROVEO JUTARNJI LIST GRAD BJELOVAR JE NA PORAŽAVAJUĆEM NISKOM 118. MJESTU

SANJAM DA SE NAŠ BJELOVAR POKRENE!

Bez obzira što istraživanje nije znanstveno utemeljeno siguran sam da nije daleko od istine i da naš grad definitivno zaostaje. Kako zaustaviti ovaj trend!? Bjelovar hitno mora preokrenuti smjer kojim ide i okrenuti se novim tehnologijama

E-mail Ispis PDF

Bez obzira na moje mišljenje o stagnaciji grada Bjelovara koje zastupam u javnosti posljednjih nekoliko godina, doista me neugodno iznenadilo istraživanje standarda i kvalitete života građana po općinama i gradovima koje je prošloga tjedna objavio Jutarnji list.

Možemo govoriti da navedeno istraživanje nije relevantno jer nije provedeno od strane relevantne znanstvene institucije već reporterki Jutarnjeg lista, ali i takvo istraživanje pokazalo je da je stanje našeg grada puno gore nego što sam i sam mislio. Po ovome »istraživanju« slični gradovi s kojima se Bjelovar voli uspoređivati, u samom su vrhu ljestvice poželjnih mjesta za život. Koprivnica se nalazi na 13. mjestu, dok se Varaždin nalazi na 20. mjestu. Ne moram niti govoriti koliko poražavajuće zvuči  118. mjesto na ljestvici na kojem se nalazi Bjelovar. Nisam se bojao javno reći da naš grad za vrijeme 6 godina Korušecova vođenja stagnira, ali sada ću promijeniti svoje mišljenje i definitivno konstatirati da mi jednostavno zaostajemo i samo je pitanje vremena kada će nas primjerice prestići Daruvar. Nažalost, posljedica našeg zaostajanja neće biti samo loše mjesto na ljestvici istraživanja Jutarnjeg lista i urušavanje bjelovarskog gospodarstva. Ne, to nije zadnje što će nas pogoditi. Već smo svjedoci odlaska  nekoliko vrlo bitnih institucija iz grada Bjelovara. Vidjeli smo što se događa oko bjelovarske bolnice, bjelovarskog veleučilišta, vojska je otišla već odavno, Croatia osiguranje preselilo je u Kutinu, RŽV u Čakovec, Elektrometal je na koljenima, spominje se odlazak policije, pravosuđa... S druge strane, u Bjelovaru se gradi garaža od 10 milijuna kuna pod izlikom podizanja standarda, koja i s besplatnim parkiranjem zjapi prazna, a javnosti  se prikazuje puna samo kada u gradu padne pola metra snijega.  Grad na 118. mjestu ljestvice u potpunosti »zaslužuje« novog zaposlenika u gradskoj upravi – tzv. »telefonistu« koji se po gradonačelnikovim riječima neće samo javljati na telefon, već će i kopirati građanima potrebne dokumente, a sve u svrhu moderniziranja gradske uprave i projekta e-uprave. Grad na 118. mjestu ljestvice karakterizira i činjenica da je proračun za društvene djelatnosti nekoliko puta veći od proračuna za gospodarstvo. Isto tako, naravno da ćemo prije uzeti telefonistu nego stručnjaka za EU fondove kada smo za iste te fondove pripremili sredstava u ukupnom iznosu kao neka općina na sjeveru Hrvatske. Upravo zato, siguran sam da ovo istraživanje nije daleko od istine i da naš grad definitivno zaostaje.

Sada dolazimo do ključnoga, kako zaustaviti ovaj trend!? Bjelovar hitno mora preokrenuti smjer kojim ide. Moramo se okrenuti novim tehnologijama. Grad se ne modernizira uvođenjem telefona i kopirke već e-mailom, IT tehnologijom. Moramo se okrenuti poduzetnicima koji su nam ostali, pomoći im da prežive, a potom prionuti pronalaženju novih investicija, stvaranju uvjeta za njih. Porebno je smanjiti izdvajanja za društvene djelatnosti, smanjiti poreze, spomeničku rentu, komunalnu naknadu. Namjerno nisam rekao prirez, nisam siguran da bi njegovo smanjenje puno doprinijelo. Bjelovar ima svojih potencijala, moramo se okrenuti obnovljivim izvorima energije, plasteničkoj proizvodnji, poticati i dalje razvoj pčelarstva, poljoprivrede. Uz naše tradicionalne strateške grane, moramo se modernizirati i koristiti fondove EU. Treba vidjeti da li se ikako može završiti projekt geotermalnih izvora Ciglena. Umjesto garaže, mogli smo izgraditi vrtić i od Borika napraviti rekreacioni centar, od bjelovarskih katakombi turističku atrakciju, od vojarne Dom branitelja itd. Znam da postoji još niz zanimljivih projekata, ali treba postojati znanje i volja da se oni realiziraju. Sanjam Bjelovar 2020. kao nešto što je doista moguće, sanjam da se naš grad pokrene. Želim se 2020. godine probuditi i shvatiti da se nisam odselio iz svog grada i da je moj san doista postao zbilja.

Ažurirano ( Četvrtak, 06 Veljača 2014 16:16 )