• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


DNEVNIK GRADSKOG VIJEĆNIKA

GRADONAČELNIKOVO OBEĆANJE LUDOM RADOVANJE

Naime, pročitao sam u jednom lokalnom tjedniku prije dva tjedna gradonačelnikovu slavodobitnu izjavu da će smijeniti člana svoje navodne stranke, člana kojeg su mediji prozvali pohlepnim iz razloga što je kao predstavnik grada u nadzornom odboru Elektrometala inzistirao na povećanju naknade članovima istog odbora na preko 3.000 kuna iako svi znamo kako je teško stanje u toj tvrtci te je upitno hoće li radnici idući mjesec primiti plaću

E-mail Ispis PDF

Dugo nisam napisao kolumnu. Nije da nisam imao o čemu pisati, već jednostavno nisam više vidio smisla u tome. Ako samo kritiziraš situaciju u državi i društvu, ljudima postaneš naporan, a ako pišeš pozitivno i daješ prijedloge, počneš se osjećati nemoćno kada shvatiš da svoje prijedloge ne možeš realizirati i time nešto promijeniti. S druge strane, ako uđeš neprincipijelno u vlast s namjerom da nešto promijeniš, kao da sam sebi udaraš šamar jer vlast dijeliš upravo  s onima protiv kojih se boriš i na taj način varaš svoje vlastite birače. U tom slučaju uvijek biram slobodu i čisti obraz te mi preostaje jedino boriti se i raditi male mikropromjene u svojoj neposrednoj sredini u nadi da će ih s vremenom biti sve više i da će zakotrljati stvarne promjene u ovome gradu.

OPORBA PRAKTIČKI I NE POSTOJI

Kada govorimo o promjenama, jučer je održana još jedna sjednica gradskog vijeća, nakon malo više od dva tjedna od prethodne. Na predzadnjoj je bilo gotovo 30 točaka na dnevnom redu, na ovoj svega nekoliko i trajala je za razliku od prethodne puno kraće, oko dva sata. Pitanja na aktualnom satu prošla su nezamijećeno, niti jedan portal nije ih do sada prenio, više manje sve odluke prošle su jednoglasno, nitko se nije bunio, oporba praktički da i ne postoji, a nakon što sam dobio informacije od nazočnih kolega kako je sve prošlo »glatko«, nekako sam osjetio da je i gradsko vijeće upalo u svojevrsnu letargiju, kao i većina naših sugrađana. S druge strane, iznenadio sam se činjenicom da velika većina gradskih vijećnika gotovo uopće ne sudjeluje u raspravama, a vjerujte mi, ima i onih koji se nikada nisu javili za riječ. A narod ih je birao da ga zastupaju.

GODIŠNJI I PAUZE ZA GABLEC

Nažalost, nisam danas mogao prisustvovati sjednici. Razlog? Vrlo jednostavan, ostao sam tanak s godišnjim odmorom i nisam mogao doći. Iznenađeni ste!? Ne trebate biti. Trebate znati da ne iskorištavaju svi političari ovo društvo kao što većina vas opravdano misli. Naime, za svaku sjednicu gradskog vijeća moram uzeti jedan dan godišnjeg odmora kako bih legalno mogao izbivati s posla. Većina vijećnika s tim nema problema, jer ili su u mirovini ili su nažalost nezaposleni ili su s druge strane zaposleni u nekim drugim državnim institucijama u gradu, daleko od »zagrebačke centrale« pa se u dogovoru sa svojim političkim mentorima dogovore da se za vrijeme sjednice službeno nalaze pod »pauzom za gablec« koja onda traje cijeli dan. Naime, ne postoji zakonska obveza države kao poslodavca da vijećnike pušta na sjednice vijeća. Tako da ili ste na godišnjem ili na »pauzi za gablec«. Čudi me da nitko od novinara nije do sada istražio je li osim kolegice vijećnice Marine Balen i moje malenkosti, tijekom sjednice gradskog vijeća još netko nalazi na godišnjem odmoru. Kladio bih se da takvih više nema.

TRESLA SE BRDA, RODIO SE MIŠ

No pustimo sada nebitne probleme. Nakon dugo vremena odlučio sam ipak napisati kolumnu jer me doista tišti gradonačelnikova nedosljednost na jučerašnjoj sjednici na koju sam već nebrojeno puta ukazivao do sada. Možete me kritizirati jer sam možda i subjektivan, možda sam i previše kritički nastrojen, ali u svom političkom djelovanju uvijek nastojim biti principijelan političar, nastojim biti vjerodostojan, a ono što obećam trudim se i ispuniti. I stoga želim reagirati kada netko makar i pokuša prikazati lažnu principijelnost našim građanima. Naime, pročitao sam u jednom lokalnom tjedniku prije dva tjedna gradonačelnikovu slavodobitnu izjavu da će smijeniti člana svoje navodne stranke, člana kojeg su mediji prozvali pohlepnim iz razloga što je kao predstavnik grada u nadzornom odboru Elektrometala inzistirao na povećanju naknade članovima istog odbora na preko 3.000 kuna iako svi znamo kako je teško stanje u toj tvrtci te je upitno hoće li radnici idući mjesec primiti plaću. Gradonačelnik je ponovio da je zatražio njegovu smjenu i da će navedenu osobu hitno zamijeniti predstavnikom radničkog vijeća i to se po njegovim riječima trebalo dogoditi upravo jučer, na sjednici vijeća. Svojim je populizmom ponovno zarazio svoje pristaše. Svi smo na prošloj sjednici vijeća ušutili, jer što više reći nakon takvih snažnih riječi. Moram priznati da sam mu i sam povjerovao.  Međutim, tresla se brda, rodio se miš, do jučerašnje sjednice ništa se nije dogodilo, pojeo vuk magare. I nikome ništa, afera je prošla, gradonačelnik iz nje izašao neokrznut, čak je uspješno politički poentirao, računajući na slabost u pamćenju prosječnog hrvatskog birača. I zato mi je žao što jučer nisam mogao biti na godišnjem odmoru da mu postavim pitanje što se dogodilo.

Obećanje, ludom radovanje.

Ažurirano ( Petak, 18 Travanj 2014 12:12 )