• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


Raščlanimo jednom za sva vremena

Hrvatska je zemlja sa dugom poviješću, kulturom, jezikom i svim svojim ljepotama. Hrvatska ima pravo, kao i svaka druga zemlja da bude slobodna, a ne silovana. Hrvatska je imala pravo da ostvari svoj san o slobodi. Zašto bi to pravo nekome smetalo ili zašto bi to netko miješao sa rukom uništenja kroz korupciju i kriminal koji su nas pogodili?

E-mail Ispis PDF

Jednostavno se moram osvrnuti na taj nesretni utjecaj manipulacije u društvu. Često čujem da je »nekad« bilo bolje, ali zaista jednom za sva vremena trebamo raščlaniti neke stvari da se ne spotičemo uvijek na isto. Nemojmo brkati pravo na slobodu i »neka bolje vremena.«

Doduše u današnjem svijetu je upitno i osnovno pravo na slobodu, ali uvijek odbijam manipulacije koje nam nameću i želim vjerovati u demokraciju i pravo.

Na taj način potiskujem istu tu navedenu manipulaciju i potičem na prava naroda, građana, država i svijeta u koncu. To je što trebamo učiti buduće generacije, to je ono najviše što možemo dati budućim generacijama, jer sadašnje stanje ruku na srce, teško ćemo moći promijeniti iz ovih stopa.

Najviše što možemo dati budućim generacijama jest svijest o slobodi, pravima i demokraciji. Trebamo i moramo ih učiti vjeri u poštovanje različitosti svih naroda i prava, ljubavi prema ispravnim vrijednostima, rastu, stvaranju, životu, miru.

Ponovno ću se vratiti na hrvatsko i jugoslavensko pitanje. Zamislimo neku vezu ili brak gdje jedan želi izaći iz istog, bilo to dobro ili loše u koncu, ali ako to netko želi i ima svoje razloge, bila to sloboda, netrpeljivost, nezadovoljstvo. Tko na koncu ima pravo spriječiti tu osobu da ostvari svoje pravo da odluči što želi učiniti sa svojim životom? Prisiljavati nekoga na zajednicu iz bilo kojeg razloga je u konačnici prisila, silovanje neke situacije i to nikako ne može biti dobro, koliko god mi sanjali o »nekim« boljim vremenima.

Hrvatska je zemlja sa dugom poviješću, kulturom, jezikom i svim svojim ljepotama. Hrvatska ima pravo, kao i svaka druga zemlja da bude slobodna, a ne silovana. Hrvatska je imala pravo da ostvari svoj san o slobodi. Zašto bi to pravo nekome smetalo ili zašto bi to netko miješao sa rukom uništenja kroz korupciju i kriminal koji su nas pogodili? Nije za to kriv narod i zemlja, već kriminalci. Kako se mali čovjek mogao boriti protiv toga kad mu nikad nisu bili poznati mehanizmi suvremene prevare? Zar je zbog toga izgubio pravo sanjati slobodu i neovisnost svoje zemlje i imati je? Svakako mogu reći da je rat najgore zlo koje može pogoditi neku državu, a danas se ne ratuje samo oružjem i mecima. Danas se ratuje na puno profinjeniji način, politikom, osiromašivanjem i raznim manipulacijama. Danas se sloboda otima u rukavicama i to je odvratno, a to nove generacije imaju pravo znati. Znati i učiti, a ne se samo boriti protiv toga, već učiti graditi društvo na ispravan i zdrav način.

Jest možda u Jugoslaviji bilo bolje, ali nitko ne može poravnati to "dobro" sa zločinima koji su se dogodili protiv čovjeka. Možda jest bilo bolje u nekim segmentima, kao i u cijelom svijetu u to vrijeme uzlaznog razdoblje, no tu nema razumne usporedbe iz kuta gdje bi se omalovažavalo pravo na odabir i slobodu. Da, rat se trebao izbjeći pod svaku cijenu, zbog svih patnji i žrtava, ali nije. Zar je realno za to optuživati Hrvate koji su na kraju bili napadnuti i branili svoje živote i domove? Poznato je tko je i zašto pokrenuo rat, možda ne svima, ali osjećamo da je utjecaj geopolitike odigrao u tome veliki utjecaj, a njima mi nismo bili bitni, niti Srbi ni Hrvati. Svi smo na tom Balkanu izmanipulirani na ideološkoj razini. Na kraju smo izgubili svi. Da! Ipak nemojmo miješati pravo na izbor i slobodu sa ideologijom o »boljim vremenima«. Ako je to tako, onda smo odavno mogli sjesti za stol i dogovoriti se, a ne pucati. Ipak nismo. Prema tome prije netko počne osuđivati prava na slobodu u ime boljeg života, ipak neka sagleda sve detalje i jednom rasčlanimo što je što te odbacimo manipulacije koje su nas sve oštetile i poštedimo više Hrvatsku osuđivanja. Zaslužila je napokon mir.

Posvećeno – Anita, Mario i Peđa

Ažurirano ( Nedjelja, 22 Studeni 2015 17:18 )