• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


LJETO U BJELOVARU

BJELOVARSKO LJETNO MRTVILO

Jednoga dana, možda ćemo imati mnoga ljeta, pred kojima nas neće zaboljeti glava ili nastati neko stanje očaja i besmisla, na samu njegovu spomen.

E-mail Ispis PDF

Kada sam negdje sredinom mjeseca lipnja, samo pomislila na to, da ljeto, kao i mnogi drugi, moram provesti u našem gradu, moram priznati da me obuzelo, neko pomiješano stanje apatije, tjeskobe i depresije. Ljetno mrtvilo u Bjelovaru, zaista može čovjeka dovesti do teških mentalnih stanja.

SPAS U BAZENU

Pustoš, mrtvilo, nedostatak ikakvih sadržaja i ravnodušnost koja ovdje vlada, samo su neke od odlika ljeta, u našem gradiću. Sva sreća što već nekoliko godina imamo lijep bazen, koji može poslužiti kao spas i utjeha, kada upadnemo u ljetnu agoniju. Dečki na bazenu su se i ove godine potrudili, da naš bazen, postane zaista, jedna lijepa mala oaza, na ovom otoku mrtvila.

VRUĆINA U NAŠOJ VIJEĆNICI

Iako ove godine ne vlada baš neka ljetna žega, vjerujem kako je na sjednici gradskog vijeća, bilo itekako vruće. No, lako se znojiti za te novce. Ipak su si podigli naknade, uz velike plaće koje već imaju, pa ljeto sigurno ne moraju provesti, na užarenom asfaltu, našega grada, poput nas, običnih smrtnika.

Sve one šetnje gradom i mnoge predizborne kave na tržnici s građanima, uz puno lijepih i slatkastih riječi, pale su u vodu, tog trenutka, kada su sami sebi podigli cijenu.

Svaka čast onima koji su bili protiv, na hrabrosti i ljudskosti koju su pokazali, usprotivivši se tome. Imate moj naklon, a vjerujem i naklon brojnih sugrađana.

Ali izabrali smo ove druge. I moramo živjeti s tim. Mea culpa, možda će sada neki reći, ali trebalo se bolje birati prije.

Ali najviše je sigurno vruće radnicima Elektrometala, Česme i drugih padajućih firmi, koje svakodnevno, slobodnim padom, odlaze u nepovratnu provaliju iz koje nema povratka. Ako im vijećnici mogu pogledati u oči, to je samo dokaz, kako ne mare za jadnog, običnog čovjeka, u koga su se zaklinjali, u svim svojim predizbornim, velikim riječima. Parole ostaju samo parole.

Vjerojatno će se naši vladajući, ako se već nisu, izgubiti ovih dana, negdje na svojim skupim godišnjim odmorima i zaboraviti uz finu večeru na nekoj ljetnoj destinaciji, svu brigu, sva lažna obećanja, sve ono što su beskompromisno tvrdili da će napraviti, ostvariti i održati. A obećali su..

Zašto ste nam lagali?

LJETO NA ASFALTU

Ove godine, ljeto je u znaku Bjelovarskog kulturnog ljeta, koje obiluje tradicijskom glazbom, folklorom i sličnim sadržajima, s kojima će se zadovoljiti, svi oni koji su skloni tome. No, dala se napokon prilika i nekim drugačijim sadržajima. Vrlo su zanimljiva predstavljanja knjiga na otvorenom, kao i svirke na ljetnoj pozornici. Novosti, koje su zanimljive, pozitivne i drugačije. Nadam se da će takvi sadržaji postati još češći, a ne samo kao atrakacija, koja se viđa nekoliko puta u godini.

Nažalost, ljudi su se vjerojatno kroz brojne godine, navikli na ljetno mrtvilo i stopili sa apatičnom ravnodušnošću, pa takva događanja, baš i ne vrve posjetiteljima. Došle su mi suze na oči, kada sam prošloga petka, slušala naš sjajni »Apfelstrudel«. Dečki su pjevali i svirali sa onom strašću i željom, koja se rijetko viđa. Nisam čula gotovo niti jedan pljesak. Ljudi, izađite malo na ulicu i poslušajte nešto dobro!

No, sadržaji koji se nude većinom petkom i možda još ponekim danom, zaista su »premali« za naš grad. Treba ih biti više, trebaju biti raznoliki i bogatiji idejama. No, svaki početak je težak.

Tu je i zanimljiva Koestlinova radionica subotom, namijenjena najmlađima, no to je nažalost jedino, što je namijenjeno djeci, u sklopu Bjelovarskog kulturnog ljeta. Kao da su djeca uvijek, više na rubu razmišljanja u našem gradu, a trebalo bi ih svakako staviti u centar.

Ako vam ipak, vaša ljubljena djeca, koju naravno volite najviše na svijetu, ali ponekad vam dođe da ih katapultirate jer vas dovode do granica vaše izdržljivosti, počnu trgati živce, možete ih zbog svojeg duševnog zdravlja i zbog njihove znatiželje i zanimljivo provedenog vremena, odvesti u Obiteljski centar, na svakodnevne radionice.

Tu su i mnogi tečajevi na Dječjem odjelu knjižnice, gdje vaše dijete, može zaista kvalitetno, provesti dio, svog slobodnog vremena. Također, novost su i besplatne radionice u organizaciji Plesnog kluba Bjelovar i Eufonije, gdje vaše dijete može naučiti plesati, pjevati, svirati gitaru ili pisati tekstove i aranžmane.

Za mlade ljude željne zabave i dobrog partijanja, tu su noćna kupanja na bazenu, uz glazbu. A ima i atraktivnih plesačica, priča se… Tko voli, neka izvoli.

JEDNOGA DANA U NAŠEM BJELOVARU...

I kada sve zbrojimo i oduzmemo, mnoge stvari su napravile svoje prve, male, možda još dječje korake, prema nekom boljem, kvalitetnijem i sadržajno bogatijem ljetu u gradu. Biti će još sigurno brojnih padanja na koljena, ali nadamo se najboljem, zar ne?

Jednoga dana, možda ćemo imati mnoga ljeta, pred kojima nas neće zaboljeti glava ili nastati neko stanje očaja i besmisla, na samu njegovu spomen.

Znam kako svi mi, koji mislimo ostati ovdje, mada smo mnogo puta poželjeli otići, čeznemo i žudimo, da naš grad, postane grad, gdje ulice žive i ljeti.

Gdje je ljetna gužva, živost i vreva, svakodnevna pojava, gdje ona ne vlada, samo prilikom trodnevnih narodnih veselja tipa Terezijane.

Gdje ćemo se zaista veseliti, ljetnoj veseloj opuštenosti u gradu, koji obiluje raznolikošću, bogatstvom sadržaja i mogućnošću kvalitetno ispunjenog vremena.

Nadam se da neće sve ostati na nadama, maštanjima i neispunjenim očekivanjima.

A do tada, vidimo se na bjelovarskim ulicama.

Ažurirano ( Srijeda, 17 Srpanj 2013 15:26 )