• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


NAŠ GLAS ZA SPAS BJELOVARSKE BOLNICE

Bjelovarčani su prevladali svoj strah, izdigli se iznad svoje ravnodušnosti i voljni su, okušati se u jednoj revoluciji. Revoluciji spašavanja bjelovarske bolnice.

E-mail Ispis PDF

Sigurno su mnogi od vas, dosada  već čuli za »slučaj bjelovarske bolnice«.

Nakon gotovo 250 godina,  nakon duge povijesti njenog postojanja i rada, naša bi bolnica, mogla izgubiti pravni status. Zajedno sa bolnicom u Koprivnici i Virovitici, bila bi pripojena Osijeku.

Za  većinu Bjelovarčana potpuni šok i nevjerica, razočaranje i ljutnja.

Iako često puta imamo zamjerke, na našu bjelovarsku bolnicu i gotovo svi imamo i neka loša iskustva, činjenica je, da nam bolnica treba. Nismo selo, koje bi se trebalo zadovoljiti, sa Domom zdravlja. A putovanja do Osijeka, na specijalistički pregled,  starijoj populaciji ili roditeljima s malom djecom, nešto su nezamislivo. Sati putovanja i previše potrošenog novca.

Naša bolnica  zasigurno nije,  jedna od najboljih u državi. Mnogo problema, koji se često spominju, nešto je, čime se, baš i ne može ponositi.

No, pitanje je, tko je  doveo do tih problema i tko treba snositi odgovornost?

Pacijenti sigurno ne.

Duge liste čekanja, prenatrpanost i  često puta, ponašanje neljubaznog osoblja, zamjerke su, koje se najčešće spominju kod pacijenata. Mnoge stvari u bjelovarskoj bolnici,  zahtijevaju uvođenje, malo više reda, malo više pristupačnosti i ljubaznosti.

Bolnica je ipak mjesto, gdje se nalaze bolesni i  ugroženi, gdje često puta osjećamo strah i zabrinutost, strepnju i ono neugodno iščekivanje.

No, gubitak pravnog statusa bjelovarske bolnice, ipak je nešto, što se nikako, ne bi smjelo dozvoliti.

Koliko će se u tome angažirati  naš gradonačelnik, župan i ostali, vrlo brzo će se pokazati.

Hoće li se boriti, rukama i nogama ili  će samo  indiferentno, promatrati još jednu »bjelovarsku propast«?

PODIGNIMO SVOJ GLAS

Ali dok čekamo ishod ove priče, napokon se u Bjelovaru dogodilo čudo. Čudo, za koje već dugo vremena mislim, da se nikada neće dogoditi.

Pozitivno čudo. Prava mala revolucija.

Bjelovarčani su prevladali svoj strah, izdigli se iznad svoje ravnodušnosti i voljni su, okušati se u jednoj revoluciji. Revoluciji spašavanja bjelovarske bolnice.

Prije nepunih tjedan dana, na Facebooku je osnovana grupa Bjelovarčani za spas bolnice Bjelovar. Nakon vrlo kratkog vremena, grupa je dobila veliku podršku Bjelovarčana i sada broji gotovo 3.000 članova.

Po svemu sudeći, vrlo su razočarani, ljuti i ogorčeni, ali su napokon istupili javno. Možda su ipak shvatili da je težiti promjeni važno, da je svaki naš glas – glas, koji nešto znači.

Možda, da smo i u mnogim drugim stvarima, pokazali malo više pozitivnog bunta, malo više volje, želje i strasti za promjenom, da smo bili manje ravnodušni i malo manje se bojali, možda tada, mnoge stvari ne bi sada, bile takve kakve jesu. A mnoge su, zaista alarmantne.

No, sada je važno, da su Bjelovarčani pokazali, da ovoga puta, žele ići do kraja. Da su pokazali slogu i zajedništvo. I da žele, bar pokušati, nešto promijeniti.

»LAJK« ILI POTPIS?

Činjenica je da živimo u modernom vremenu, kada sve što se događa, ostavlja trag i u virtualnom svijetu. Tehnologija je vrlo moćno oružje. Danas se brojne peticije potpisuju elektronski i  već se pokazalo da one zaista, mijenjaju stvari.

Grupa spasa za bjelovarsku bolnicu, počela je dobro. Učinila je onaj prvi, ali važan korak. Ukazala je na stvari i otvorila vrata za daljnje akcije.

Iako je danas »like« na fejsu, postao dosta tražena roba i važna stvar, nikako ne smijemo dozvoliti, da cijela priča, ostane samo na njemu.

Kao logičan nastavak priče, važno je ostaviti svoj potpis. Jer on ipak, ima svoju težinu i snagu.

Potpisivanje peticije, mora biti nešto, što se samo po sebi podrazumijeva, kao dobar nastavak ovog prvog koraka.

Ostaviti svoj potpis,  potpisati peticiju, u elektonskom obliku ili onako, starinski ručno, na nekom štandu, stvar je, do koje bi svakako moralo doći. Bez toga, ostat će sve na »lajkovima« i na mnogim nedorečenim pričama.

BJELOVARSKA DEMOKRACIJA

Ako smo zaista složni i imalo volimo svoj grad, ako nam je važno zdravlje  svih nas, ako želimo napokon reći jedno veliko NE i pokazati da još uvijek vjerujemo u sebe, peticiju ćemo potpisati. Staviti svoj potpis i znati, da smo pokušali. Da smo bili dio jedne male revolucije, koja će možda završiti »veliko«. Ako ne pokušamo, poslije ćemo opet kukati, dramiti i kritizirati, ali bez pokrića.

Bjelovarčani su mnogo puta prije, pokazali da ne vjeruju u demokraciju. Često puta su je ubijali neizlaženjem na izbore i referendume. A demokracija  je nešto, što nam je dano  na korištenje. Ne iskorištavanjem iste, poništavamo sav trud, volju, tešku i mučnu borbu, mnogih ljudi kroz povijest, koji su se borili za nju. Poništavamo čitave njihove živote.

Promijenimo zato napokon igru. Promijenimo smjer i postanimo sudionici mogućih promjena. Izdignimo se iznad ravnodušnosti i inertnosti, iznad kolektivne apatije i depresije,  pa pustimo svoj glas. Onako dječje, da ga čuju svi.

Pa će tada možda, ovo biti samo  početak. Početak mnogih bjelovarskih promjena.

Početak sloge, zajedništva, razbijanja šutnje i prestanak straha.

Novo lice Bjelovara.

I početak bjelovarskog novog doba.

Prestanimo šutjeti. Budimo promjena.

Ažurirano ( Nedjelja, 19 Siječanj 2014 19:11 )