• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


DOSAD POZNATE POJEDINOSTI O PADU ZRAKOPLOVA HRZ I PZO KOD VELIKE GORICE

HRABAR I PRIBRAN MANEVAR PILOTA STANKA HRŽENJAKA: PREŽIVIO I NITKO DRUGI NIJE STRADAO!

Prototip je poletio 14. veljače 1956. godine, a prvi je put u sovjetsko borbeno zrakoplovstvo uveden 1959. godine. Srbija je 2012. godine obilježila pola stoljeća njegove uporabe.

E-mail Ispis PDF

Na poljani između mjesta Gradića i Donje Lomnice nedaleko od Velike Gorice srušio se, prema priopćenju MORH-a, 5. kolovoza oko 14.47 MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane s oznakom 121. Bilo je to nekoliko desetaka metara od ceste, blizu Industrogradnjine betonare.

Pilot Stanko Hrženjak uspio se katapultirati i spustiti padobranom te je prevezen u Kliničku bolnicu Zagreb (Rebro). Navodno je bio, s obzirom na okolnosti i na prvi pogled, minimalno ozlijeđen: ogrebotine i šok. Pokrov kabine, nakon što se pilot katapultirao, pao je u dvorište obiteljske kuće.

MORH naglašava da avion koji se srušio nije bio iz nedavnog paketa aviona koji su se vratili s remonta u Ukrajini. To potvrđuju i nezavisni promatrači, poput portala Obris. Avion je remontiran prije 12 godina (rano 2003.) u Rumunjskoj.

Snimka razgovora pilota s kontrolnim tornjem može se čuti ovdje.

ISTEKLI RESURSI?

Navodno su MiG-u bili istekli resursi, što znači da je pojedinim sklopovima istekao propisani rok uporabe, ali su letjelici trajanje tih sklopova navodno »administrativno« produljili, s obzirom na manjak potrebnih operativnih zrakoplova kako bi se održao potrebni formacijski ustroj za nadzor hrvatskog zračnog prostora dok se čekao zakašnjeli povratak aviona s remonta u Ukrajini. Ako je to točno bit će zanimljivo vidjeti snosi li netko odgovornost za taj iznuđeni potez perom.

Letjelica je sudjelovala u svečanom preletu ukupno pet borbenih zrakoplova iznad Knina, s polijetanjem iz Zemunika.

Prema dojavama promatrača, u Zemuniku se ranije dogodio još jedan sigurnosni incident na avionu s oznakom 135. Pilotu se u prva dva pokušaja slijetanja nije otvarala noga stražnjeg lijevog kotača, ali je to uspjelo tek iz trećeg pokušaja. (fotografija ispod koju je snimio Tomislav Muić)

Na uništenoj letjelici oznake 121 očigledno je došlo do greške na motoru, a neslužbeno se pretpostavlja također i na prednjem trapu.

ČESTITKA I DUBOKI NAKLON PILOTU!

Jedini komentar jest da je pilot, na sreću preživio zahvaljujući hladnokrvnosti, a čini se da je u dramatičnim okolnostima vodio računa o tome da avion udari na nenaseljeno područje, što nije jednostavno u gusto naseljenom području u blizini grada Velike Gorice. U svakom slučaju, pilotu treba čestitati! Svakako, upravo je našim pilotima koji lete na zastarjelim zrakoplovima najjasnije koliko su sigurni. A u uvjetima štednje piloti imaju minimalne sate naleta, vježbe. Valja im skinuti kapu i duboko se nakloniti na hrabrosti i – unatoč svemu – pokazanim vještinama.

MiG-21, NATO oznake Fishbed, nadzvučni je presretač-bombarder, borbeni zrakoplov iz sovjetske ere. Prototip je poletio 14. veljače 1956. godine, a prvi je put u sovjetsko borbeno zrakoplovstvo uveden 1959. godine. Proizvodio je oko 11.500 primjeraka do prestanka proizvodnje 1985. godine u svim njegovim inačicama. Bio je u sastavu oko 60 ratnih zrakoplovstava, prvenstveno u sovjetskom, indijskom i libijskom.

Kroz zrakoplovstvo SFRJ je od 1962. godine – i potom hrvatsko – prošlo 216 aviona toga tipa, a samo od 1964. do 1992. JNA je bila izgubila oko 80 tih letjelica. Srbija je 2012. godine obilježila pola stoljeća njegove uporabe.

Rusija od 1993. godine za taj tip aviona ne isporučuje ni rezervne dijelove.

Prema dosadašnjim planovima MORH-a HRZ i PZO će MiG-21 koristiti najmanje do 2019. godine.

Ažurirano ( Utorak, 05 Kolovoz 2014 22:14 )