• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


DRUGI KRUG PREDSJEDNIČKIH IZBORA

NOVA PODJELA KARATA

Vaš listić može presuditi tko će na Pantovčak

E-mail Ispis PDF

I tako, prošao je prvi krug.

Iskreno rečeno, ni u prvom krugu ponuda nije bila baš nešto. Pogotovo za one koji nisu »stranačka vojska« ili oni koji znaju da im je za očuvanje radnoga mjesta jako dobro da pobijedi njihova opcija.

Tu su i oni kojima se sve smučilo, pa su glasali za SInčića. Ne brinite, neće se on u žiži održati puno duže od Borisa Mikšića (tko je taj? - opravdano se pita prosječni Hrvat kratke pameti), a sasvim sigurno ta ekipa neće poživjeti duže od laburista.

Biranje predsjednika Republike Hrvatske nije šoping. A kandidati u prvom krugu nisu razne vrste šampona poredane po policama samoposluživanja. I dok u dućanu razmaženo frkćemo ako među ponuđenih deset vrsta »nema našeg«, ipak kupimo neki kojim ćemo neko vrijeme prati kosu.

Tako je i s predsjednicima u drugom krugu. Ni ovdje na polici nema ničega po našem ukusu. Ali se sad nude samo dvije marke.

Drugi krug predsjedničkih izbora 11. siječnja takva je situacija. Zaboravite jesu li kandidati baš pogodili vaš ukus. Drugi je krug potpuno novo miješanje karata. Poslije 11. siječnja imat ćemo novog starog predsjednika ili novu predsjednicu. Neće se dogoditi ništa drugo.

Po društvenim mrežama i u čavrljanju s prijateljima čujem kako im je »baš zgodna« zamisao da nastave križati, docrtavati i dopisivati biračke listiće. A neki to i javno savjetuju.

To je glupost. Ona nije ništa manja od gluposti da u samoposluživanju, zato jer nema našega šampona, srušimo policu. Ali za razliku od takvoga incidenta u samoposluživanju, ovdje se na »duhovitosti« na biračkim listićima nitko neće osvrtati. Kad biste to napravili u šoping-centru, barem bi vas saslušali u policiji.

Zato se uozbiljite i izađite na birališta. I zaokružite svjesni da određujete kakva će biti hrvatska budućnost. Oni koji će križati, crtati i dopisivati, bit će samo budale na koje će se svi u politici samo nasmijati. A trljat će ruke ako uopće ne izađete na birališta.

Pobijedit će njihov.

Zaboravite što će sve sljedeća dva tjedna govoriti kandidati i na što će spiskati novac. Još manje se žderite na to što će iz dana u dan kokodakati profesionalni komentatori. Nema tu toliko nijansi o kojima bi oni imali što raspredati dva tjedna. Još manje komentirati prve, druge, i sve sljedeće ankete. Tako oni zarađuju svoj kruh. Međutim, vi odlučujete.

Ili se možda – da se poslužim primjerom sa šamponima – sljedećih pet godina nećete prati?

Zaboravite da ste glasači i podsjetite se da ste birači. Bira se ono što je ostalo.

Što ja mislim o svakom od dva ponuđena kandidata?

Pa, reći ću ukratko.

Josipović izgleda kao pristojna fasada Hrvatske prema inozemstvu. Sasvim je izvjesno da ne može napraviti mnogo (a nema ni ovlasti), a jasno je da i neće s njime biti neke štete. Štetu rade mnogi drugi.

Grabar Kitarović je također pristojna fasada Hrvatske. Ne znamo što može i koliko je samostalna, ali će njen izbor za predsjednicu promijeniti atmosferu u Hrvatskoj.

S izborom Josipovića ta se atmosfera neće promijeniti.

Vodite računa o tome da konce koji nas vuku u propast, ili koji nas izvlače iz ekonomske i svake druge depresije, vuku neki drugi. Da, upravo ti, vaši lokalni esdepeovci i hadezeovci.

Pa polako ocijenite što je manje zlo: da poslije izbora za predsjednika krila dobiju ovi, ili oni.

S Josipovićem kao predsjednikom SDP možda ne doživi katastrofalan poraz, možda se i nađe neka kombinacija da se stranka ipak nekako dovuče na vlast. U oporbi ili na vlasti, u oba slučaja bez Milanovićeve ekipe.

S Kolindom kao predsjednicom krila će dobiti i onako agresivne markićke, gredelji i ostali stekliši koji su se manje ili više dosad skrivali pod kamenom. Sad će si uzeti da presuđuju o svemu.

Pa vi birajte. Sviđali vam se kandidati, ili ne, na Pantovčak će se useliti onaj koji dobije barem jedan glas više od drugog. Vaš?

To je cijela realnost.

Ažurirano ( Utorak, 30 Prosinac 2014 13:24 )