• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


HRVATSKI FINANCIJSKI POUČAK ILI KAKO POSTATI BOGATAŠ, A NE KRIVOTVORITELJ U ZATVORU

TKO TO REMETI PLATNU RAVNOTEŽU?

Krivotvoreni novac jedan je od kažnjivih upada u platni sustav zemlje, jer remeti platnu ravnotežu između mase novca i robe u optjecaju. Na tu ravnotežu jedina je ovlaštena utjecati Narodna banka Hrvatske. Nikakvi krivotvoritelji ili palitelji novčanica...

E-mail Ispis PDF

Znate li sto se dogodi ako u javnosti izvadite jednog »starčevića« od 1000 kuna i zapalite ga?

Idete u zatvor.

Učinili ste neravnotežu u platnom sustavu zemlje.

Znate li sto se dogodi kad vas uhvate da ste si otisnuli jednog »starčevića« od 1000 kuna, makar ga i ne stavite ga u promet?

Idete u zatvor.

KRIVOTVORITELJI ĆE ODGOVARATI ZA OTISNUTO I NEUPOTREBLJENO

Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dovršio je višemjesečno kriminalističko istraživanje nad zločinačkim udruženjem zbog postojanja osnova sumnje u krivotvorenje novca, a tijekom operativne akcije Confictus, koju je provodila regionalna služba PNUSKOK-a u suradnji s USKOK-om, pet policijskih uprava te uz potporu EUROPOL-a, paralelno je na području Zagreba, Bjelovara, Koprivnice, Varaždina i Čakovca uhićeno 19 osoba, zaplijenjeno 3406 krivotvorenih novčanica u apoenima od 50 eura, vrijednosti 180 tisuća eura, te po prvi puta otkrivena ilegalna tiskara na području Hrvatske, točnije grada Bjelovara. Rekli su to na izvanrednoj konferenciji za medije održanoj u Ravnateljstvu policije Dean Savić, voditelj Službe organiziranog kriminaliteta u Ravnateljstvu policije i Božo Barbarić, voditelj Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Rijeka - piše 27. ožujka na policijskim stranicama.

Odgovarati će za otisnuto i neupotrebljeno. Koliko je onog drugo tek treba poloviti. Dokazati. Dovoljne su zalihe.

Vidite?

Halo, Bing? Kako brat? Kažeš, uhitili ga pri štampanju krivotvorenog novca? Što, on nije čuo kako se to jednostavnije radi kompjuterom? Oduvijek je bio netalentiran...

KRIMINAL ILI MONETARNI RAT ZA SAMOSTALNOST?

Formalno, krivotvoreni je gotov novac, kad bi nekim slučajem bio posve savršen, jedan je od kažnjivih upada u platni sustav zemlje. Višak novca u optjecaju, kao i uništavanje pravih banknota (pitajte Zdravka Mamića, kad ga uhvati raspoloženje), remeti platnu ravnotežu između mase novca i robe u optjecaju. Na tu ravnotežu jedina je ovlaštena utjecati Narodna banka Hrvatske. Nitko drugi.

I tako, tiskari završili u zatvoru.

Među bogatašima su, a ne u zatvoru, završili oni koji su bezvrijedne jugoslavenske dinare, nakon uvođenja hrvatskog dinara, u balama kamionima vozili u Bosnu i Srbiju i mijenjali ih za tvrdu valutu. Ali to više nije bio kriminal, nego monetarni rat za samostalnost.

KAKO BITI ZAKONITI KRIVOTVORITELJ?

Međutim, svi smo mi u jednom razdoblju zakonito »tiskali« novac. Kako? Tako da smo se potpisivali na čekovne blankete. Banka je jamčila da će kupljeno - plaćeno čekom isplatiti. Pa smo plaćali i kad iz banke nismo podizali novac. Vrijednosti su u međuvremenu kolale, ali je banka uglavnom računalom prebacivala novac s računa na račun. Ako su još računi bili i u istoj banci - tim bolje! Umjesto novčanice, podizanja gotovine sa šaltera (poslije i bankomata), brojke ostaju na bilanci, a mi još sretni što trgovci primaju dva, tri, četiri antidatirana čeka.

A onda se cirkulacija ubrzala. Platiš benzin u Norveškoj i preko interneta vidiš kako su brojke za toliko manje.

A HNB se brine o tome da se višak novca ne tiska. Onoga kojega nismo zaradili.

Još bi čovjek griješio dušu i bio na strani onih koji su tiskali, kad ne bi pomislio da u zatvoru nisu oni koji si nisu ni uprljali ruke tiskarskom bojom.

Za njih je netko drugi farbao tunele. I koliko ih je takvih?

Mi ćemo farbati jaja.

Sretan vam Uskrs!

Ažurirano ( Nedjelja, 07 Travanj 2013 08:55 )