• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


IZBORNA ŠUTNJA

BESMISLENA »ŠUTLJIVA SUBOTA«

Subotu izborne šutnje treba ukinuti zbog motivacije građana da na izbore uopće izađu

E-mail Ispis PDF

Upozoravam roditelje malodobne djece da su dijelove hrvatskog teksta pjesme nekadašnje Zločeste djece o izbornoj šutnji ona mogla svaki dan čuti od njih samih, a da su latinski dio teksta mogli čuti jedino u socijalizmu u višim razredima gimnazije te da postoje izgledi da latinske izraze nauče u četvrtom aneksu novog zravstvenog odgoja.

»Ti, ti si zašutila
a bila je, bila je subota
praznik naših kopulacija
nijedna nije prošla bez felacija

A mogla si birati
koitus il' glasati
krivi su izboriii

Ja, ja sam zagorio
jer danima nisam općio
svud me je iznenadila
i to dan uoči, uoči izbora...«

i tako dalje. Poslušajte na YouTubeu, sve do teksta na hrvatskom.

NEMA VIŠE NI PAŠTETA

Subota kao dan izborne šutnje u ovim već drugim posve mutavim izborima, u kojima ne samo da se štedio novac, nego su se štedjele i ideje, nije više dan za kontemplaciju i donošenje odluke o tome kome će podariti glas. To više i nije blagdan za oči i uši za užitak zbog nepodnošljivog iskakanja političara iz pašteta. Nema više ni pašteta.

Ali ne treba izbornu šutnju ukinuti zato što je sve učinjeno da izbori budu nezanimljivi, zato da bi bogate stranke ponešto uštedjele (jer su siromašne i onako sve već spiskale, a plaćenim i neplaćenim aktivistima je dobrodošao odmor), nego zato jer je »šutljiva subota« besmislena.

Tko je odlučio koga će birati, odlučio je. Tko odlučuje u posljednji trenutak, odlučivat će u posljednji trenutak i onako, a objavljena posljednja statistika malo će u koga preokrenuti namjeru kome će darovati glas.

ZABRANA IZBORNE PROMIDŽBE U REKORDNIM DUŽINAMA

Subotu izborne šutnje treba ukinuti zbog motivacije građana da na izbore uopće izađu. Mirna subota, pogotovo ako pada kiša, a pogotovo sunčana nedjelja, isuviše su izazovni da bi se preozbiljno shvatilo lokalno lice s stupa javne rasvjete koji u izbore za mjesni odbor svoj portret krasi parolom »Nova radna mjesta!« ili »Zajedno pobjeđujemo«.

Dovoljna je šutnja s agitacijom na sam dan izbora, kao i o javnim prognozama o tome tko je gdje pobijedo prije zatvaranja i posljednjeg birališta.

Evo karte svijeta na kojoj je i mnogo država koje uopće nemaju izbornu šutnju.

A Gvatemala, Ekvador, Paragvaj, Mozambik, Maroko, Grčka i Bjelorusija, svaka zemlja sa svojim razlogom, zabranjuju izbornu promidžbu u rekordnim dužinama od deset i više dana! U većini je to da se smire izborne strasti i stiša nasilje koje izbija uoči izbora.

Ti razlozi važe i za zemlje koje se ne mogu pohvaliti viškom demokracije, a izborna šutnja ondje važi od 4 do sedam dana. Pogledajte koje su!

Ažurirano ( Subota, 18 Svibanj 2013 09:10 )