• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


KREDITNE PRIJEVARE

SMRTONOSNE KLOPKE BEZ PROVJERE BONITETA I JAMACA

Za samo 350 eura ostanete bez 350 eura, ali to nije sve…

E-mail Ispis PDF

Ministarstvo finacija, u slobodnom govoru Linić, putem Hine je priopćenjem pozvala 16. kolovoza građane da pijave one koji nude potrošačke kredite, a nemaju odobrenja za rad koja izdaju Ministarstvo financija, HNB (za kreditore) ili HANFA (za one koji se bave leasingom). Najsumnjiviji su oni »kreditori« čiji oglasi s narezanim telefonskim brojevima vise na električnim stupovima, ali i one »financijske institucije« koje vam malim lecima zatrpavaju poštanske sandučiće.

KRUPNIJE KRIMINALNE RIBE

Svijet s iole malo soli u glavi izbjegava i sablažnjivo gleda lihvarske oglase, jer se zna da su »bez jamaca« i »bez provjere boniteta« to zapravo smrtonosne klopke. Ipak, neke sugrađane život toliko pritisne da nemajući drugih izbora u nju upadaju. S obzirom na zakon koji vrijedi od 19. listopada prošle godine, na kojega se u priopćenju pozivaju i linićevci, pitamo se samo što svih ovih godina rade porezni inspektori kad im se sa svim kontaktnim podacima počinitelji nude sami! Stotinjak su ih inspektori već zgrabili za vrat, hvale se u priopćenju. Ima ih puno više.

To su ipak krupnije, k tome i kriminalne ribe od slastičara i ugostitelja koje zatvaraju i kažnjavaju usred sezone zbog nekoliko kuna viška u blagajni. Bilo bi to krasno vrijeme u kojemu bismo na spomen riječi »lihvar« morali naširoko objašnjavati što je to, jer nitko ne bi razumio o kakvim se to kriminalnim raljama radi u financijskom polusvijetu. A lihvarske deložacije bile neizvedive, ma koliko bile formalnopravno zakonite… jer bi bilo lako prepoznati grabežljivca od žrtve.

KREDIT OD 40.000 EURA

A što ako vam ponude ovakav kredit?

Eto, neka »Nicole Leloupe« se, u ovom slučaju, preko nekog foruma »sprijateljila« s jednim domaćim korisnikom Facebooka, da bi se nakon nekog vremena razvila prepiska na prilično pristojnom hrvatskom jeziku. Takvo što, u raznim kombinacijama s »nasljedstvima« nepoznate rodbine, bivšim »nigerijskim ministrima nafte« i sličnima, »ljubavnim« i »ženidbenim ponudama« sa slikama ljepuškasti i ružnjikavih Filipinki na lošem engleskom i još lošijem hrvatskom, uz pomoć Googlea – nije baš palio. Ali Nicole i euri koje nudi?

Nicole ne potpada pod Linića, HNB, HANFU, provjeru boniteta… ali ni USKOK. Ne znamo kako bi se na nju primijeni ni lex Perković, a ni tko bi bio mjerodavan da je progoni, a tko i kome izručuje.

Ona nudi »kredit od 40.000 eura« na ništa manje od 20 godina s kamatama od 3% i mjesečnom ratom od 221,84 eura. Polakomi li se neki ovdašnji lukavac, računajući da ga još dugo i Francuske neće moći dohvatiti ruka ovrhovoditelja, treba napraviti samo dvije sitnice: uplatiti 350 eura na račun kreditora i očekivati da mu sjedne 40 somova. I nestati. Nestati?

NOVI POBOLJŠANI »PROIZVOD« U INDUSTRIJI PRIJEVARE

Prije nego se u glavi »upali« kreativna lampica o tome što se s tim novcem sve može, spustite malo loptu na zemlju. Ima li čega sumnjivog? Ima. Pitanje je postoji li uopće Nicole.

Nicole se javlja s maila koji je javni besplatni servis. Tko ne zna, neka se obavijesti da je vjerodostojnost financijske ponude s live.fr ista kao kad bi bankari za poslovanje koristili Yahoo ili Gmail. Domena live je inače jedna od nasljednica Microsoftova ozloglašeno »rupičastog« Hotmaila. Čini li vam se imalo verodostojnim?

Ima dalje: raspituje li se Nicole koliko imate godina? Ne baš, je li? A kako ona zna da niste 80-godišnjak? Pita li za garanciju kredita? Ne pita, treba samo uplatiti tih pišivih 350 eura. Je, upravo će to jamstvo spasiti kreditora od onih koji bi lovu maznuli i nestali.

Dobro, shvatili smo da ništa od kredita, i da je Nicole samo novi, poboljšani »proizvod« u industriji prijevare. Pokazuje čak dirljivu brigu za hrvatska imena mjeseci. S druge strane, jako je daleko od naših financijskih inspetora, a o USKOK-u nećemo ni razmišljati.

ZAŠTO NICOLE ŽELI VAŠU ADRESU?

Osim što bi Nicole rado maznula vaših 350 eura, ako ste baš tako naivni, nju zanima nešto mnogo važnije, vaša adresa elektroničke pošte. Zašto? Definitivno ne da bi u vaše ime po Facebooku stavljala sablažnjive statuse. Ona želi vašu adresu elektroničke pošte Gmail i Yahoo, kao adrese za veliki i ne previše osjetljiv promet odlično su rješenje, s jednim nedostatkom: prijavljujete se na te servise svojom adresom i lozinkom. Danas se ni na jedan internetski servis, koji drži do higijene privatnosti svojih korisnika, ne koristi vašom adresom elektroničke pošte. Facebook, Yahoo i Google to nisu. I ima ih još. Bilo bi lijepo da među sličnim uslugama možemo birati one na koje se ne moramo prijaviti adresom elektroničke pošte, ali neće ići. Za to su upravo dobri takvi besplatni računi.

Zašto Nicole želi vašu adresu? Još bolje ako joj s nje odgovorite, znat će Nicole da iza te adrese stoji živi stvor, a ne robot kakav je ona. Ona je »želi« jer ako i ne odgovorite na »njenu« (sad je stavljamo pod navodnike, jer znamo da je robot) vaša je adresa elektroničke pošte jako koristan podatak. Na primjer, kada na stotinu adresa iz svog adresara - ali ne u rubrici :BCC - pošaljete ili proslijedite poziv za humanitarnu pomoć, Nicole će ih dobiti još, a ključ za to je upravo vaša adresa!

SVE ZANIMA SAMO I UVIJEK I JEDINO – VAŠ NOVAC

U slučaju da ste dovoljno naivni, makar joj i ne pošaljete 350 eura, i pošaljete joj svoj broj bankovnoga računa, s one strane žice netko je već viknuo »Bingo!«. Ali već i adresa vaše elektroničke pošte jedan je od nekoliko ključeva za elektroničke provalnike – u vaše računalo. Posebno komunikacija. U budućnosti ćete sigurno dobiti zanimljive mailove s ponudama drugih usluga, pa i financijskih. A nedajbože da kliknete na koji link u takvim pismima, ma koliko vas svrbilo pod prstima! U takvom ste slučaju vjerojatno učitali krticu, trojanca koji je vjerojatno noviji od inačice vašeg sigurnosnog softvera - ako ga imate! I onda u opasnost ne dolazi samo vaš elektronički imenik adresa i telefona (mada je već to slastan plijen), nego i vaše lozinke, a ako je moguće i ključ vaših računa s novcem. Sve, od »prodaje kompleta za povećanje penisa« na dalje zanima samo i uvijek i jedino – vaš novac.

Ako ste dobili takav kontak, što učiniti?

Osnovno je da ODMAH promijenite lozinke na svim najčešćim uslugama koje koristite. Bilo bi dobro da, ako je ikako moguće, učinite i minimalnu promjenu vaših digitalnih identiteta. Dodajte imenu neko slovo, znak ili brojku. Oni koji vas znaju neće gotovo ništa zamijetiti, a roboti će bauljati u potrazi da s vama ponovno uspostave vezu. Neželjenu poštu, ako vam je vaš pružatelj usluge loše filtrira, ne brišite odmah, nego neka se malo »kiseli« u odjeljku vašeg računa za spam. I kompjuteri na vašoj strani uče.

I zaboga, internet nije Alibabina pećina prepuna čudesa i nevjerojatnih ponuda koje se istražuje pod svaku cijenu. Nitko vas neće zaštititi ako ste euforični i srljate grlom u jagode. Vrijeme neograničenog surfanja, klikanja po linkovima posebno na pornografskim, kockarskim pa i nekim neprovjerenim kladioničarskim stranicama završilo je prije najmanje decenije i pol. I nema tog zaštitnog softvera koji vas može zaštititi od najvećega neprijatelja - vas samih.

To što sada znamo da i nas špijunira NSA, i nimalo dobronamjernije kriminalni polusvijet, mijenja krajolik internetske slobode baš onoliko koliko je na seksualnu revoluciju iz šezdesetih i sedamdesetih utjecao AIDS.

Ažurirano ( Subota, 17 Kolovoz 2013 09:16 )