• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


ŠTO JE BILO POSLIJE: ZAKON »ŠUME ZA GOLF« POVUČEN IZ HITNE PROCEDURE

PRITISAK GRAĐANA SE ISPLATI!

Uz takvu bismo se odredbu mogli suočiti naglim porastom broja šumskih požara, dakako podmetnutih, i s naglim posve jasnim ciljem: da šume postanu nešto drugo!

E-mail Ispis PDF

Nakon što je Zvono, između ostalih, 28. veljače upozorilo da se za saborsku raspravu pod »skrivenom« točkom 37. pripremaju izmjene i dopune Zakona o šumama, koje bi omogućile da se šumska područja prenamijene za golfska igrališta, ta je točka dnevnoga reda – povučena!

Znači, isplati se kopati po saborskim materijalima i javno prokazivati pokušaje da se neke stvari provuku »ispod žita«!

Zgodan povod da učinimo ono što u glavnim medijima silno nedostaje – a to je da izvijestimo o tome »što je bilo poslije« – jest današnji Međunarodni dan šuma, 21. ožujka.

Vladi i Saboru RH je pismo protivljenja Zelene akcije potpisalo više od 4100 građana i građanki, a ponešto je valjda pridonio i članak koji je javno prokazao štetnu zakonodavnu namjeru vladajućih, i to bez javne rasprave: da Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva postane ovlašteno da određene šumske površine proglase »šumama posebne namjene za igrališta za golf i kampove«.

Izmjena zakona povučena je iz hitne procedure te je poslana na drugo čitanje, što samo po sebi jamči priliku da se o toj namjeni javno govori te ostvari pritisak da se ona trajno povuče.

Zelena akcija posve razumno traži da se uopće izbaci formulacija o »šumama posebne namjene«, kojima bi ih se prenamijenilo za igrališta golfa ili kampove. Također, opasna je ovlast da o takvom statusu odlučuje jedino mjerodavno ministarstvo, a ne i županijske skupštine, koje su osigurač od moguće Vladine samovolje.

Također se traži da se u Zakon o šumama uvedu zaštitni mehanizmi koji štite šumsko zemljište od samovoljne prenamjene u građevinsko zemljište, te posebno opasna stavka o tome da se opožarene šumske površine »mogu privesti drugoj kulturi pet godina poslije opožarenja«. Uz takvu bismo se odredbu mogli suočiti naglim porastom broja šumskih požara, dakako podmetnutih, i s naglim posve jasnim ciljem: da šume postanu nešto drugo!

Dakle, jedna bitka je dobivena, ona koja se vodila na skrivenom mjestu. Sada ona postaje javna, ali »rat« nije dobiven! Zbog toga čiste savjesti preporučujemo da građani i dalje potpisuju peticiju o ukidanju ovog štetnog propisa!

Peticija će odsjesti na adrese predsjednika Vlade, njegova glasnogovornika i sve zastupničke klubove u Saboru.

Ažurirano ( Petak, 21 Ožujak 2014 14:54 )