• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


ODRŽANO FINALE 49. FESTIVALA DALMATINSKIH KLAPA U OMIŠU

Daruvarskoj ženskoj klapi Stentoria Srebrni štit grada Omiša

Time je Stentoria postala prva klapa s kontinenta istočnije od Zagreba koja se kući vraća s ovom prestižnom nagradom

E-mail Ispis PDF

OMIŠ Na Trgu svetoga Mihovila u Omišu u petak, 24. srpnja, održano je finale 49. festivala dalmatinskih klapa u kojem je ženska klapa Stentoria iz Daruvara izvrsnim nastupom potvrdila raniji rezultat i osvojila drugu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda Srebrni štit s povijesnim grbom grada Omiša. Time je Stentoria postala prva klapa s kontinenta istočnije od Zagreba koja se kući vraća s ovom prestižnom nagradom.

U konkurenciji 16 ženskih klapa, Stentoria je već nakon održane tri izlučne večeri imala izvrstan plasman na drugo mjesto po broju bodova peteročlanog stručnog suda. Klapašicama iz Daruvara to je bio još veći poticaj da u finalu natjecanja ženskih klapa publici prenesu bogatstvo emocija i užitka koje i same osjećaju kad pjevaju zajedno. Uz veliki trud uložen u stalno usavršavanje tehnike a capella pjevanja, ta velika ljubav koju ovih osam iznimnih žena gaji prema klapskoj pjesmi itekako je zapažena u samom središtu klapskog pjevanja u Omišu.

Sedmeročlani stručni ocjenjivački sud u finalu ocijenio je nastup klape Stentoria s visokih 45,2 boda i time im dodijelio drugu nagradu žirija Srebrni štit. A publika ih je nagradila velikim pljeskom i petim mjestom po broju glasova publike, što je za kontinentalnu klapu izniman uspjeh. No uspjeh klape Stentoria nije slučajan, makar djeluju samo nepunih šest godina. One su netipična klapa iz više razloga. Imaju dvije voditeljice, Romanu Bakarić i Lidu Farkaš, koje su i same članice klape, a ne vanjski voditelji, što je rijetkost, ali i dokaz iznimne kvalitete voditeljica. Osim jedne članice koja je podrijetlom iz Dalmacije, ostale su Slavonke koje su klapsko pjevanje učile od početka i daleko od samih izvora.

Činjenica što su klapa s kontinenta često im predstavlja prepreku, no sve dok ne zapjevaju. Sve to je tjera članice klape Stentoria da se stalno usavršavaju i uvijek ulažu još više truda. I na kraju, sati i sati druženja, pjevanja, uživanja, smijeha, zajednički proživljenih emotivnih trenutaka dali su ovoj klapi ono nešto što je čini posebnom. A Srebrnim štitom grada Omiša definitivno su učvrstile svoje mjesto u samom vrhu ženskog klapskog pjevanja u Hrvatskoj.

Ažurirano ( Ponedjeljak, 27 Srpanj 2015 08:40 )