• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


OVJEKOVJEČIO BJELOVAR I NJEGOVE VIZURE NAPRAVIVŠI TROMINUTNI »TIMELAPSE«, VIDEO KOJI NASTAJE SPAJANJEM TISUĆA SLIKA KAKO BI SE DOBILA PROLAZNOST VREMENA

Dario Grdan, novi je bjelovarski heroj, koji je predstavio Bjelovar kroz 10.000 fotografija

– Htio sam napraviti nešto za Bjelovar, predstaviti naš grad. Svi rade »timelapse« filmiće sa rijekama, planinama ili morem. Kako mi toga ovdje nemamo, odlučio sam u tri minute napraviti jedan dan u Bjelovaru, dakle od noći pred izlazak sunca, jutra, pa sve do zalaska sunca – kaže Dario Grdan

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Dario Grdan novi je bjelovarski heroj, koji je na svojevrstan način ovjekovječio Bjelovar i njegove vizure napravivši trominutni »timelapse«, video koji nastaje spajanjem tisuća slika kako bi se dobila prolaznost vremena, kao što mu i sam naziv na engleskom kaže. Za »MOJ BJELOVAR – Timelapse« ideju je, kaže, dobio gledajući druge takve uratke na internetu koji su dosta rašireni u inozemstvu ali u Hrvatskoj ih dosad nije baš  puno napravljeno.

– Htio sam napraviti nešto za Bjelovar, predstaviti naš grad. Svi rade »timelapse« filmiće sa rijekama, planinama ili morem. Kako mi toga ovdje nemamo, odlučio sam u tri minute napraviti jedan dan u Bjelovaru, dakle od noći pred izlazak sunca, jutra, pa sve do zalaska sunca – kaže Dario Grdan.

Ovaj amaterski fotograf tako je uložio dvije godine rada u ovaj projekt. Započeo je u ljeto 2013. godine kada je, kako kaže, započeo s učenjem o detaljima tehnike a nastavilo se dalje sa skupljanjem opreme i slikanjem sve do ove godine, kada je čvrsto odlučio da će završiti svoj uradak. Proveo bi po 4 sata slikajući kadrove, te po 5, 6 sati montirajući ih, da bi dobio kadar koji traje 6 sekundi u videu. Pod uvjetom da sve uspije i da ne dođe do nepredviđenih vremenskih prilika. To je rezultiralo sa ukupno 30.000 fotografija, od kojih je 10.000 bilo potrebno i iskorišteno je kako bi se dobile ove jedinstvene 3 minute i 12 sekundi videa.

– Možda je cijela izrada mogla biti i brža, ali s obzirom da je ovo prvi pokušaj trebalo mi je malo više vremena da naučim kako se sve radi. Radio sam sam, jedina pomoć je bila da sam posudio nekoliko objektiva od kolega fotografa. To je naravno što se tiče samog fotografiranja i videa. Moram napomenuti kako je glazbu koja prati cijeli video napravio Peter Godfrey. Upoznali smo se putem Facebooka, razgovarali o tome kako mu je profesija izrada glazbe za filmove, reklame, jinglove, i odlučio je skladati melodiju koja upotpunjuje cijeli moj uradak – dodaje Dario.

Otkako je objavljen jučer na YouTube-u, video ima preko 2500 pogleda. Dario kaže kako planira još barem nekoliko »timelapse« videa koristeći i druge tehnike, a barem jedna od tema će biti i Bjelovar pokriven snijegom.

U nastavku možete pogledati »MOJ BJELOVAR – Timelapse«, i kroz jednu drugačiju perspektivu probat pronaći neke nove ljepote grada u kojem živimo.

Ažurirano ( Petak, 21 Kolovoz 2015 16:30 )