• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


NA OVOGODIŠNJOJ MANIFESTACIJI »KAJ SU JELI NAŠI STARI« NASTUPILE ZAJEDNICA MAĐARA GRADA BJELOVARA I ZAJEDNICA MAĐARA GRUBIŠNO POLJE

Bjelovarski i grubišnopoljski Mađari po prvi put se predstavili u Vrbovcu

I dok su posjetitelji mogli među ponuđenim jelima pronaći i uživati i u mađarskim langošima, ove dvije zajednice predstavile su na pozornici pred okupljenim gledateljima svoje zborove i folklorne skupine

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR – VRBOVEC Na ovogodišnjoj manifestaciji »Kaj su jeli naši stari«, u Vrbovcu su 29. kolovoza po prvi puta nastupile Zajednica Mađara grada Bjelovara i Zajednica Mađara Grubišno Polje. Turistička zajednica Vrbovec nastoji u program manifestacije uvijek uključiti i manjine koje su imale velik gastronomski utjecaj na našim prostorima, pa su tako nakon Čeha u Vrbovcu po prvi put predstavljeni i Mađari. I dok su posjetitelji mogli među ponuđenim jelima pronaći i uživati i u mađarskim langošima, ove dvije zajednice predstavile su na pozornici pred okupljenim gledateljima svoje zborove i folklorne skupine.

– Izuzetno nam je drago što smo pozvani u Vrbovec, i na ovako veliku manifestaciju. Temelji mađarske gastronomije duboko su ukorijenjeni i u naš način pripreme jela, što je pogotovo vidljivo u kod tradicionalnih jela. Nešto od toga živi i danas u kuhinjama naših domova. Mađarska jela specifična su, pikantna i dosta jaka. Zbog toga nam je drago što smo, nakon obilaska štandova ovdje u Vrbovcu, mogli na pozornici zaplesati i naš brzi čardaš, te što nas je publika dobro prihvatila – rekla je predsjednica Zajednice Mađara grada Bjelovara Anita Farkaš.

– Cilj naših zajednica je njegovanje tradicije i kulture, i zbog toga se jako ponosimo radom naših zajednica i manifestacijama koje organiziraju. Jedna od takvih je primjerice i svinjokolja, koju uvijek održavamo u siječnju, u našoj etno kući u Grbavcu. Sve što radimo radi se na tradicionalan način, od klanja i čišćenja, pa do pripreme baš kako su to radili i naši stari. Nastojimo sve iskoristiti i okupljene goste tada počastimo tradicionalnim jelima koja su upravo pripremljena. To je također jedno od nastojanja da se očuva tradicija naših prostora, i baš zbog toga nam je drago da smo imali prilike doći u Vrbovec i biti dio manifestacije sličnog karaktera – dodao je predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije Šandor Tot.

»Kaj su jeli naši stari« dobro je poznata manifestacija središnje Hrvatske, koja se održava posljednjeg vikenda u kolovozu u Vrbovcu. Manifestacija se ove godine održala po 35. put, a obuhvaća predstavljanje tradicijskih jela s područja Hrvatske te posljednjih nekoliko godina u trodnevno događanje objedinjuje i prikaz starih zanata.

Ažurirano ( Ponedjeljak, 31 Kolovoz 2015 16:39 )