• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


OTVORENA IZLOŽBA AKADEMSKE SLIKARICE ALME TRTOVAC IZ ZAGREBA

»Shift/Fragmenti u Bjelovaru« u Gradskom muzeju Bjelovar

Projekt »Shift« bio je prvenstveno namijenjen za Dresden, a riječ je njenom tematskom radu za jednu veliku izložbu na kojoj je sudjelovala

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Izložba »Shift/Fragmenti u Bjelovaru« autorice Alme Trtovac, 26-godišnja akademske slikarice iz Zagreba otvorena je sinoć, 3. rujna, u Galeriji Naste Rojc u Gradskom muzeju Bjelovar. Izložba će biti postavljena do 27. rujna. Na otvaranju izložbe o postavljenoj instalaciji i projektu nekoliko rečenica rekao je poznati bjelovarski umjetnik Krešimir Ivanček, akademski slikar-grafičar.

Projekt »Shift« bio je prvenstveno namijenjen za Dresden, a riječ je njenom tematskom radu za jednu veliku izložbu na kojoj je sudjelovala.

– Na temu prošlosti povezala sam Zagreb i Dresden. S obzirom na II. svjetski rat i razaranja, tražila sam odnos i usporedbe te devastacije na psihičkoj i mentalnoj razini ljudi u oba grada, i povezala to u jednu cjelinu. »Shift« je bio i primarni razlog mog dolaska ovdje, ali s obzirom da mi je ponuđen tako velik galerijski prostor ovdje u Gradskom muzeju Bjelovar, i da volim raditi nešto o gradu u kojem izlažem, drugi dio izložbe vezan je upravo uz Bjelovar. Konkretno, zanimala su me mjesta društvene interakcije ovdje, punktovi u gradu koji su se mijenjali tokom godina, i jednostavno kako se stvari gase jer nove nastaju. Intervjuirala sam širok raspon ljudi, gotovo od 30 do 70 godina, da dobijem jedan široki presjek. Ta događanja nisu naravno samo stvar Bjelovara, to je stvar svih gradova, ali u manjim gradovima se više osjeti ako se neki društveni sadržaj ukine. Također neke stvari koje su se dogodile primjerice i u Zagrebu i u Bjelovaru, kao što su zatvaranja kina i gradskih kavana, nemaju istog odjeka i nisu se dogodila na isti način – kaže Alma Trtovac.

Ažurirano ( Petak, 04 Rujan 2015 13:03 )