• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


NAJAVLJENA DEVETA VEČER NACIONALNIH MANJINA

Nastupit će oko 400 učesnika

Kao i svih ovih prethodnih godina organizator je Češka obec Bjelovar, a pokrovitelj je Grad Bjelovar, rekao je Antun Korušec, gradonačelnik Bjelovara

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Deveta Večer nacionalnih manjina, koja će se održati 28. studenoga u Rukometno školsko-sportskoj dvorani u 19 sati, najavljena je danas, 20. studenoga, na konferenciji za novinare u Gradu Bjelovaru na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec sa suradnicima i Miruška Lončar, predsjednica Češke obeci sa suradnicama zajedno s dopredsjednikom Josipom Sodomkom i Venom Šoš, dirigenticom i voditeljicom zbora Češke obeci Bjelovar.

Kao i svih ovih prethodnih godina organizator je Češka obec Bjelovar, a pokrovitelj je Grad Bjelovar, rekao je Antun Korušec, gradonačelnik Bjelovara.

–  Krenuli smo 2007. godine u Domu kulture s 250 posjetitelja, a kasnije zbog velikog interesa građana Bjelovara, došli smo do zaključka da to više ne možemo raditi u Domu kulture, zbog velikog interesa Bjelovarčana, ali i velikog interesa svih nacionalnih manjina iz Hrvatske, 2011. godine prešli smo u Školsko-sportsku dvoranu gdje imamo od 1500 do 2000 posjetitelja. Taj podatak govori sam za sebe sasvim dovoljno. Grad Bjelovar i Češka obec Bjelovar zajedno promoviraju multikulturalnost i potičemo sve da prihvaćaju drugo i drugačije. Kroz Večer nacionalnih manjina, kroz multikulturalnost, mi zapravo sve podsjećamo da vole i cijene, svoju kulturu, ali isto tako s jednakim žarom i kulturu nacionalnih manjina. Kroz večer nacionalnih manjina šaljemo poruku da Bjelovar je, i da želimo, Bjelovar kao jednu tolerantnu uljuđenu građansku sredinu. Želimo Bjelovar bez vjerskih podjela, bez nacionalnih podjela, a danas više nego ikada prije, uljuđena sredina, građanska sredina, grad bez podjela po bilo kojoj osnovi, a posebno vjerskih i nacionalnih, je garant i preduvjet mirnog života, sigurnog života i kvalitetnog života u jednoj lokalnoj sredini. Dođite na Večer nacionalnih manjina u Bjelovar. Osjećat ćete se sretno i zadovoljno. Svi zajedno uživajmo u bogatstvu različitosti i u svemu lijepom što pružaju nacionalne manjine – rekao je gradonačelnik Korušec.

Nacionalne manjine u Bjelovaru sudjeluju u javnom, društvenom, političkom, kulturnom i sportskom životu. To potvrđuju i sjednice Gradskog vijeća  na kojima su prisutni kako bi sudjelovali u radu, znači u promišljanju i kreiranju svih odluka koje donosi gradsko vijeće. Vijeća Srpske nacionalne manjine, Albanske, i Romske imaju osigurano u proračunu za svako vijeće po 50.500 kuna, dok je za predstavnike Češke nacionalne manjine osigurano 16.500 kuna. Grad Bjelovar za Večer nacionalnih manjina daje 70.000 kuna plus logistička pomoć, istaknuo je gradonačelnik Korušec.

Na Večeri nacionalne manjine nastupit će oko 400 učesnika. Društva koja nastupaju:

  • Bošnjačka manjina – KUD »SEVDAH« ZAGREB
  • Češka manjina – KUD ČEŠKA OBEC, BJELOVAR
  • Njemačka manjina – ZAJEDNICA NIJEMACA U HRVATSKOJ – Plesna grupa »RUDE« ZAGREB
  • Romska manjina – KUD »DARDA«, DARDA
  • Ruska manjina – KUD »JOAKIM HARDI«, PETROVCI
  • Ruska manjina – Udruga ruskog govornog područja u Međimurju »KALINKA«, ČAKOVEC
  • Slovačka manjina – KUD »IVAN BRNJIK SLOVAK«, JELISAVAC
  • Slovenska manjina – KPD »BAZOVICA«, RIJEKA
  • Srpska manjina – KD PROSVJETA - »MOSLAVINA«, GAREŠNICA
  • Ukrajinska manjina - KPD »UKRAJINA«, SLAVONSKI BROD

Posebni gosti:

  • Hrvatsko društvo – FA »TUROPOLJE«, VELIKA GORICA
  • Mađarsko društvo – BUZSÁKI BOSZORKÁNY NÉPTÁNC EGYESÜLET – Plesna čarobnjačka skupina Vještice iz Bužaka – Buzsák, Mađarska

– Upravo zbog toga što kod nas vlada ta jedna multikulturalnost, već od siječnja, veljače oni se sami javljaju za nastup na Večeri nacionalnih manjina, a milim da nam je to jedan veliki plus u našem poslu. Stoga pozivam sve građane da dođu 28. studenoga u 19 sati u Školsko-sportsku dvoranu – rekla je Miruška Lončar, predsjednica Češke obeci.

Ažurirano ( Petak, 20 Studeni 2015 16:21 )