• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


NOVI ALBUM BJELOVARSKE AUTORICE STRIPA

SF komedija za odrasle Irene Jukić Pranjić

»Zamislite svijet u kojem su ljudi krhke, nemoćne životinjice izložene bespoštednim eksperimentima. Zamislite laboratorij u kojem manipulativni moćnici upravljaju vašim mislima, osjećajima, stavovima. Zamislite da u tom laboratoriju postoji stroj koji programira ljude da mrze ili da obožavaju, da postanu nacionalisti, križari, atentatori ili samoubojice. Irena Jukić Pranjić, majstorica metamorfoze i transgresije, ovu orvelovsku viziju uzima kao poligon za punokrvnu SF komediju punu iskričave duhovitosti i malih gorkih obrtaja«. Iz pogovora Maje Hrgović.

E-mail Ispis PDF

FOTO: Dragica Posavec

Prošlo je već dosta vremena otkako smo posljednji put razgovarali s Irenom Jukić Pranjić, a svo to vrijeme ona je vrijedno radila na svom novom stripu »Emisija emocija«. Uoči predstavljanja stripa ponovo smo se upustili u razgovor i otkrili kakva nas sve uzbuđenja čekaju kad otvorimo ovaj strip.

Irena, čestitamo na dovršetku novog stripa. Za početak jedno nezahvalno pitanje – reci te nam o čemu se radi.

Riječ je o mom novom strip-albumu »Emisija emocija«, kojeg je izdala izdavačka kuća Vladimira Šagadina »2x2« fokusirana na poticanje i promicanje aktualnog hrvatskog strip-stvaralaštva. Ova izdavačka kuća je upravo po tome jedinstvena na našem tržištu i značajna za same autore, obzirom da većina drugih strip-izdavača objavljuje strane stripove ili reprintove starih izdanja.

Strip-album »Emisija emocija« namijenjen je odrasloj čitalačkoj publici, broji 130 stranica. Riječ je o društveno-političkoj satiri u čijem je središtu parodična ljubavna priča između znanstvenice Sofije Mamalia i njenog kolege Božidara Mužeka koji je na početku priče Sofijom opsjednut, a zatim je osvoji, odbaci i pokuša uništiti. Zanimljivo je da je seksizam koji sam prišila ovom stripovskom liku, a za koji sam mislila da je pomalo pretjeran, sasvim slučajno dobio parnjaka u svijetu visokih intelektualnih krugova – naime, taman kada sam dovršavala strip u medijima se pojavio skandalozni istup nobelovca Tima Hunta koji je izjavio da ženama nije mjesto u laboratorijima, i tako javno potvrdio opravdanost moje kritike šovinizma.

Kako je tekao cijeli stvaralački proces?

Jedan dio stripa nacrtala sam prije otprilike tri, četiri godine tijekom ljetnih školskih praznika, a dovršila sam ove godine u periodu od veljače do listopada, crtajući svaki dan po 8 i više sati. Obzirom da se već godinama bavim stripom kraće forme, i da sam godinama osjećala frustraciju zbog činjenice da još nisam nacrtala kompleksnije djelo kakvo sam željela, a za koje su bili potrebni mjeseci rada, odlučila sam investirati 30.000 kn vlastitog novca u drugi dio radnog procesa koji je trajao šest mjeseci. Tim novcem sam u periodu crtanja stripa plaćala režije i hranu, i omogućila da tijekom tih šest mjeseci ne moram prihvaćati nikakve druge poslove, sve dok ne završim strip.

Kako je nastala ideja?

Ideja je nastala slučajno, naime, prije par godina sudjelovala sam u radu strip-grupe »Emisija Emocija«. Grupa se sastojala od strip umjetnika i umjetnica koji su zajedno izlagali na izložbama, objavljivali u Novom listu i samoizdatima, imali smo i zajednički web-site. Ime grupe je nastalo tako da je Damir Steinfl, osnivač grupe, otvorio rječnik stranih riječi i ne gledajući piknuo prstom unutra, tražeći ime za strip-grupu. Slučajno je pogodio riječi »Emisija« i »Emocija« koje su bile jedna iza druge. Mene je s vremenom počelo zanimati kakvo bi se značenje moglo dati tom paru riječi koje nisu uobičajena sintagma, pa sam pomislila da bi moglo značiti »odašiljanje« »zagađenje« ili »trovanje« emocija. Tako sam smislila priču o znanstveniku koji je otkrio da svaka emocija ima svoju valnu duljinu, te konstruirao stroj koji emitira emocije i tako manipulira masama, ustupivši ga zlim političarima. Lik monstruoznog znanstvenika bio je djelomično inspiriran i likom Frankensteinovog čudovišta Mary Shelley, koja ga je također osmislila okružena grupom kreativnih umjetnika, u vrijeme Prve industrijske revolucije, vrijeme prvih znanstvenih otkrića, razmišljajući o posljedicama korištenja suvremene tehnologije i s mišlju o moći znanosti.

Je li ostvarena i kakva suradnja tijekom nastanka strip-albuma?

Koncept raspleta ovog stripa osmislio je moj suprug, Željko Pranjić, tijekom jedne poslijepodnevne kave, a ja sam ga razradila u detaljniji scenarij. Taman smo pričali o pjesmi »Kino prvi maj« Zabranjenog pušenja u kojoj je riječ o filmovima Bruce Leeja u kojima pravda uvijek pobjeđuje na vrlo naivan i nemoguć način, pa smo poneseni tim konceptom našli načina da razriješimo zaplet stripa. U crtanju dvaju kadrova pomogli su mi stripaši Nina Bunjevac i Darko Macan tako da sam im poslala nedovršeni crtež mailom, a oni su odgovorili natrag istim putem. Marko Dješka, Sanja Sabljak i Bojana Dimitrovski su mi pomogli tako da su među prvima pročitali strip i dali mi povratne informacije o protočnosti scenarija i dramaturgiji stripa. Pogovor za album pisala je književnica Maja Hrgović, na što sam izuzetno ponosna.

Kakvoj se povratnoj informaciji nadate?

Nadam se da će biti dobro prihvaćen od čitatelja u Hrvatskoj. Nadam se i da ću imati bar jednog hejtera, jer to je pouzdan pokazatelj da ste napravili dobar posao. Nadam se i da ću uspjeti objaviti ovaj strip-album u inozemstvu.

Želimo vam puno sreće! Kada kreće predstavljanje stripa javnosti?

Prvo predstavljanje predviđeno je u Virovitici 19. prosinca, i tome se jako veselim. Uskoro nakon toga slijedi Zagreb, a potom i Vinkovci.

Ažurirano ( Petak, 18 Prosinac 2015 09:07 )