• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


HORKUD GOLUB PRIREDIO ŠALJIVI KUPLET »SLATKI JADI GOSPOJICE KAROLINE« U DOMU KULTURE

Doček Nove godine s početka 20. stoljeća u Bjelovaru

Uz priču o iščekivanju prosidbe gospojice Karoline koja pored brojnih prosaca bira čistu i iskrenu ljubav, o ionako užurbanoj i energičnoj atmosferi Silvestrova te o dočeku Nove godine početkom 20. stoljeća u Bjelovaru, tijekom programa mogli smo naučiti i ponešto o običajima tog vremena

E-mail Ispis PDF

Foto: Boris Rogić

BJELOVAR Bjelovarčani su doček Nove 2016. godine mogli upotpuniti još jednim programom, za koji se pobrinuo HORKUD Golub Bjelovar 31. prosinca u Domu kulture u 18 sati. Radi se naime o šaljivom kupletu »Slatki jadi gospojice Karoline« koji je osmislio Dubravko Kovačević, a realiziran je uz pomoć vodstva i članova HORKUD-a Golub.

Uz priču o iščekivanju prosidbe gospojice Karoline koja pored brojnih prosaca bira čistu i iskrenu ljubav, o ionako užurbanoj i energičnoj atmosferi Silvestrova te o dočeku Nove godine početkom 20. stoljeća u Bjelovaru, tijekom programa mogli smo naučiti i ponešto o običajima tog vremena. Tako smo primjerice saznali da se Nova godina treba dočekati stojeći, a jedan od običaja je bilo skakanje u dalje kad odbije ponoć, nakon čega se prema duljini skoka procjenjivala dužina života. Već tada vjerovalo se kako nije dobro jesti perad jer perje »leti unatrag« što znači lošu sreću. Za razliku od toga, sreću je nosio susret s muškarcem odnosno ako je prvi gost toga dana bio muškarac. Koliko smo vjerni svojim običajima pokazuje i jelovnik iz 1922., koji su Golubaši pripremili u sklopu letka i priče o gospojici Karolini i njenoj obitelji, iz kojeg vidimo da se i tada u ovo vrijeme jela francuska salata, pečeni krumpir, pečeni odojak, torte i kolači, a pili su kavu, sir, vino i pivo. S obzirom da je prema vjerovanju određena hrana imala značenje na taj dan, odojak se jeo za plodnost, a ponegdje se iz istog razloga stavljao cijeli kruh na stol.

Za kraj prenosimo vam čestitku s kraja 20. stoljeća:

"Domaćine, svima eto, svanulo je novo ljeto. Jednom lijepo, drugom ružno, jednom bajno drugom tužno. Treba da se pozdravimo, novo ljeto proslavimo. To je dobro, to je pravo, neka tugu nosi đavo! Dobru, gazda, daj kapljicu i nazdravi godinicu što se tako burno javi! Predav Staru, zaboravi, zbogom Stara, mi smo novi, dični, čili sokolovi. Novu ćemo zagrliti, novi život proslaviti, nanovo se pobratiti, novu sreću pozdraviti. Samo jedno – to će biti – staro ćemo vino piti, da nas grije u dno srca, nek iz njega radost frca! Nek nam bolja sreća svane nego što je bila lane!"


Ažurirano ( Petak, 01 Siječanj 2016 17:14 )