• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


U BJELOVARSKOM DOMU KULTURE

Violinistica Eva Mach iz Samobora i udaraljkaš Marko Mihajlović iz Bjelovara održali koncert

Koncert je trajao oko sat vremena, a nažalost, ali očekivano, iako u Bjelovaru imamo glazbenu školu čiji učenici ostvaruju sjajne rezultate, u publici je bilo samo nekoliko posjetitelja

E-mail Ispis PDF

Foto: Pavao Toth

BJELOVAR Violinistica Eva Mach iz Samobora i udaraljkaš Marko Mihajlović iz Bjelovara održali su koncert 3. siječnja u Domu kulture u Bjelovaru. Koncert je trajao oko sat vremena, a nažalost, ali očekivano, iako u Bjelovaru imamo glazbenu školu čiji učenici ostvaruju sjajne rezultate, u publici je bilo samo nekoliko posjetitelja.

Izveli su kompozicije J. S. Bacha – Chaconne, iz partite br. 2 u d-molu za violinu i Suita br. 1 u G-duru za violončelo solo (obrada za marimbu solo), te J. M. Leclaira (obrada za violinu i marimbu) – Sonata za dvije violine, br. 5, u e-molu (Allegro ma poco; Gavotte. Andante grazioso; Presto) i Piazzola: Histoire du Tango (1900.; 1930.; 1960.).

EVA MACH rođena je 20. listopada 1993. u Zagrebu. 0d 2006. godine živi u Samoboru gdje je završila Srednju glazbenu školu Ferdo Livadić. Sa 16 godina započinje studij violine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Tarasa Petchenyja, kod kojeg je i magistrirala 2015.

Tri puta za redom osvojila je prvu nagradu na Državnom natjecanju iz violine: 2010., 2012. i 2014. godine. 2012. pobijedila je na Međunarodnom natjecanju »Premio Citta di Padova« u ltaliji dok je na Međunarodnom natjecanju »Etide i skale« 2013. osvojila II. nagradu kao i nagradu za najbolju izvedbu virtuozne skladbe. Na brojnim nastupima, kako solističkim tako i u raznolikim komornim sastavima, svirala je vrlo širok repertoar iz različitih glazbenih epoha i stilova, te je izvodila brojne skladbe domaćih suvremenih autora.

Neki od zapaženijih nastupa su praizvedba Kvarteta za violinu, B-klarinet, tenor saksofon i klavir F. Klinara u Ljubljani i Zagrebu, gostovanje s Gudačkim triom Muzičke akademije u Trstu (2014.), gostovanje s Kvartetom »Digital« na festivalu suvremene umjetnosti »Artz« u Tuzli (2015.), zatim solistički nastupi sa Samoborskim gudaćima u Samoboru (2012.), s Komornim gudačkim orkestrom Hrvatske glazbene mladeži na Osorskim glazbenim večerima (2013.).

Vrhunac akademske karijere ostvarila je solističkim nastupom sa Zagrebačkom Filharmonijom u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinski 2015. godine izvodeći Koncert za violinu i orkestar u D-duru P.I. Čajkovskog. Uz to je sudjelovala i u projektima »Buphony Youth Orchestra« i »OrchestredesJeunes de la Mediterranee« pod vodstvom istaknutih svjetskih dirigenata kao što su Gianandrea Noseda i Alain Altinoglu.

Usavršavala se na brojnim majstorskim tečajevima uglednih violinističkih pedagoga kao što su: Adam Korniszewsky (Beigija), Stefan Milenkovich (Italija), Christian Altenburger (Austrija), Igor Petrushevski (Velika Britanija), Violeta Smailovic Huart (Francuska), Robert Szreder (Nizozemska) te Salvatore Accardo (Italija). Tijekom studija bila je dobitnica Državne stipendije MZOS RH, potpore HAZU, a svira na violini graditelja Jiirga Leibachera, izrađenoj u Colmaru 2004. g. i dobivenoj od Zaklade koju vodi prof. Radovan Lorković.

Nakon završetka studija upisuje usavršavanje u Augsburgu (Njemačka) kod istaknutog profesora violine i člana mnogobrojnih svjetskih violinističkih natjecanja prof. Petrua Mounteanua.

MARKO MIHAJLOVIĆ rođen je 23. srpnja 1979 u Zagrebu. Nakon završene srednje Glazbene škole u Bjelovaru (smjer — teoretičar) i paralelno srednje Glazbene škole Pavao Markovac u Zagrebu (smjer - udaraljkaš) upisuje studij udaraljki na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Igora Lešnika te završava isti 2004. godine.

Već u toku studija postaje honorari suradnik Zagrebačke Filharmonije i Simfonijskog Orkestra Hrvatske Radio Televizije. U isto vrijeme djeluje kao član ansambla Bing Bang 3 kojim će u sljedećih desetak godina svirati na najvećim svjetskim festivalima za udaraljkašku glazbu (Taipei, Nashwille, Paris, Varšava, Valencia, Buenos Aires, Montevideo, Peking), osvojiti nagradu za najbolji studentski ansambl udaraljki na svijetu na festivalu »PASIC« (Nashwille, USA, 2004.) i snimiti CD za američku tvrtku »EquilibriumRecords«. Iste godine dobitnik je i Rektorove nagrade.

Za vrijeme studija započinje i suradnju sa Zagrebačkim solistima s kojima tijekom sljedećih nekoliko godina ima koncerte kao solist ili pridruženi član. Snimaju i CD zajedno sa Radovanom Vlatkovićem. Pred kraj studija počinje svirati u ansamblu Cantus u kojem djeluje i danas. Nastupaju diljem svijeta (Paris, London, Peking, Toronto, Villnius, Bern) te osvajaju nagrade »Milka Tmina«, »Vatroslav Lisinski« i »Ivo Vuljević«. Također se redovito usavršava na raznim seminarima u Hrvatskoj i inozemstvu. Nakon završetka studija započinje s radom u Glazbenoj školi »Vatroslav Lisinski« u Bjelovaru kao profesor udaraljki te nastavlja koncertni život s ansamblima i kao solist.

U ciklusu Lisinski subotom svira koncert sa svjetski poznatim glazbenicima Branimirom Slokarom, Stankom Amoldom, Radovanom Vlatkoviéem i Ljerkom Očić, te »Koncert marimba solista« na kojem nastupaju i vrhunski udaraljkaši Ivana Bilić, Eriko Daimo, Bogdan Bacanu i Katarzyna Mycka.

Godine 2007. dobiva posao kao prvi timpanist u Hrvatskom Narodnom Kazalištu gdje radi i danas. Također počinje svirati u ansamblu Acoustic Project gdje svira vibrafon. Osniva i kvartet udaraljki Boomerang s kojim koncertira po Hrvatskoj 0d 2010. na dalje te snima emisiju »Notica« za djecu (HRT, 2014.). S orkestrom Hrvatske Radio Televizije nastupa kao solist s djelom »Muzika za marimbu i gudaće« Dubravka Palanovića (2013.). Skladbu je izveo i sa Zagrebačkim solistima, a isto djelo (snimka) je dobitnik ugledne nagrade za najbolju kompoziciju »Reiners — Stifiung« u Beču.

Ažurirano ( Utorak, 12 Siječanj 2016 13:34 )