• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


NAJAVLJEN 13. MEĐUNARODNI TJEDAN UDARALJKAŠA – IPEW

Svake večeri dva koncerta

Nastupit će učenici udaraljki glazbenih škola iz Bjelovara, Križevaca i Varaždina, studentske grupe, a istovremeno i 40-tak profesionalnih umjetnika iz Hrvatske, Japana, Švedske, Španjolske, Koreje i Bugarske

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR 13. međunarodni tjedan udaraljkaša – IPEW najavljen je danas, 13. siječnja, na konferenciji za novinare u maloj vijećnici Grada Bjelovara na kojoj je predstavljen i program ove kulturne manifestacije u Bjelovaru. Na konferenciji za novinare prisustvovali su gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec, zamjenica gradonačelnika Jasna Višnjević, Pavao Golubić, profesor udaraljki, predstavnik Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Bjelovar i Igor Lešnik, umjetnički ravnatelj festivala.

13. međunarodni tjedan udaraljkaša održava se u Domu kulture u Bjelovaru 21., 22. i 23. siječnja 2016. godine. Koncerti počinju u 19:30 sati. U tri dana nastupit će četrdeset glazbenika iz Hrvatske, Japana, Švedske, Španjolske, Koree i Bugarske. Ulaznica je 30 kuna i može se kupiti u Glazbenoj školi Vatroslav Lisinski ili prije koncerta u Domu kulture u Bjelovaru. Festivalska ulaznica je 70 kuna, i vrijedi za sva tri koncerta.

– Kao i svih prethodnih godina organizator ove kulturne manifestacije je Glazbena škola Vatroslav Lisinski, a vjerni pokrovitelj i pratitelj je Grad Bjelovar koji je iz proračuna za ovu kulturnu manifestaciju izdvojio 70.000 kuna. U tri večeri ovog festivala bit će izvedeno šest koncerata, znači svaku večer dva koncerta. Nastupit će učenici udaraljki glazbenih škola iz Bjelovara, Križevaca i Varaždina. Dakako da su to učenici koji su laureati, dobitnici međunarodnih priznanja. Nastupit će i studentske grupe, a istovremeno nastupa i 40-tak profesionalnih umjetnika iz Hrvatske, Japana, Švedske, Španjolske, Koreje i Bugarske. Ova manifestacija, na kojoj će biti održane i edukacije kroz majstorske radionice, ponovo Bjelovar svrstava, kako središte hrvatske, ali i svjetske udaraljkaške glazbe. Ova kulturna manifestacija svih ovih godina je nemjerljivi doprinos promociji i prepoznatljivosti Bjelovara kao jedne kulturne sredine, kao glazbene sredine, gdje posebno mislimo na udaraljke. Pozivam Bjelovarčane, stanovnike Bjelovarsko-bilogorske županije i sve građane Hrvatske dođite u bjelovarski Dom kulture na 13. međunarodni tjedan udaraljkaša – IPEW – rekao je Antun Korušec, gradonačelnik Bjelovara koji je dodao kako je u proteklih 13 godina u Bjelovaru gostovalo 540 izvođača iz 30-tak zemalja.

– U siječnju, nakon Nove godine, u Europi nema udaraljkaških događanja, pa da nema Bjelovara, ne bi bilo ničega. To olakšava kontakte s umjetnicima, jer su manje zauzeti, pa zanimljive izvođače možete i lakše dobiti.  Ove godine po prvi puta na ovoj kulturnoj manifestaciji nastupit će izvođači iz Bugarske. To je zemlja u kojoj udaraljkaši imaju jako dugačku tradiciju, dužu nego u Hrvatskoj. Nastupit će jedna velika bugarska zvijezda Stoyan Yankoulov, koji je proputovao cijeli svijet i jako je poznat u međunarodnim okvirima. Osim koncerta sa svojim ansamblom, on će održati i jedno predavanje, koje je otvoreno za javnost. Intenzivno razmišljamo da možda od sljedeće godine festival proširimo na jedno malo natjecanje – rekao je Igor Lešnik, umjetnički ravnatelj festivala.

– Mi ćemo s našom Glazbenom školom Vatroslav Lisinski iz Bjelovara upriličiti dvije kompozicije. Prva će biti u kvartetu bjelovarske glazbene škole, a druga će biti u suradnji s Glazbenom školom Alberta Štrige Križevci, odnosno bit će dva učenika iz bjelovarske i dva učenika iz križevačke glazbene škole. Jako mi je drago što sudjelujem u ovom festivalu, sada kao profesor, a svake godine mi je bilo jako drago sudjelovati i kao student, i kao srednjoškolac. Ovaj festival meni puno znaci, jer sam tu upoznao svog profesora Lešnika. Jako puno znači i našim učenicima te je jako poticajno za njih što imaju ovakav međunarodni festival u svome gradu – rekao je Pavao Golubić, profesor udaraljki, predstavnik Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Bjelovar

Ažurirano ( Ponedjeljak, 25 Siječanj 2016 15:08 )