• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


U PROSTORIJAMA FOTOKLUBA BJELOVAR

Otvorena izložba »To je Vojin Bakić« povodom stote obljetnice rođenja kipara

Izložbu možete pogledati narednih mjesec dana. Otvorena je subotom i nedjeljom od 9 do 14 sati, te radnim danima po dogovoru. U sklopu izložbe prikazivat će se i dokumentarni film Radovana Ivančevića o poznatom bjelovarskom kiparu.

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR U prostorijama Fotokluba Bjelovaru na Trgu Eugena Kvaternika, u subotu 23. siječnja, otvorena je izložba pod nazivom »To je Vojin Bakić«. Radi se o retrospektivi njegovog života i rada koja daje opći uvid u stvaralaštvo jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća, rodom Bjelovarčanina.

Okupljene posjetitelje pozdravila je predsjednica Fotokluba Bjelovar Zlata Medak.

– Htjeli smo posložiti jednu priču o Vojinu Bakiću. Njegov put i njegov rad, a to se vidi i iz naziva izložbe. Grad čine ljudi, a grad Bjelovar ima velike ljude. Bakić je jedan od njih te se kao i ostali vraća Bjelovaru i doprinosi mu – zaključila je Zlata Medak.

Baš kao što je rečeno i u uvodu, cilj organizatora ove izložbe  je naglasiti kako male sredine mogu stvoriti velike ljude. Time se ujedno želi skrenuti pažnja i lokalnom stanovništvu na bogatstvo vlastitog nasljeđa. Bakićev je opus širok te ima raspon od manjih radova, zatim reflektirajućih metalnih kompozicija, do monumentalnih skulpturnih građevina koje odaju počast stradanjima i uspješnosti naroda i narodnosti Jugoslavije. Ostavio je neizbrisiv trag u našoj likovnoj baštini, i stekao svjetski glas svojim inozemnim izložbama.

Izložbu su postavile i dizajnirale Zlata Medak i Petra Slobodnjak, a održava se u organizaciji Fotokluba Bjelovar i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Bjelovara pa se nazočnima na otvaranju obratio i predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Bjelovara Gojko Ćuruvija, koji je napomenuo kako je ovo prva od tri izložbe koje su planirane u suradnji s Fotoklubom Bjelovar za ovu godinu, a izložba »To je Vojin Bakić« ujedno je vezana za obilježavanje stote obljetnice rođenja kipara.

Zamjenica gradonačelnika Lidija Novosel napomenula je kako joj je čast i zadovoljstvo sudjelovati na otvorenju ove izložbe.

– Grad se ponosi svojim sugrađanima, a uloga mu je odavati počast svojim umjetnicima. Tako smo 2007. godine postavili spomen ploču na rodnu kuću Vojina Bakića, a 2010. svečano vratili obnovljenu skulpturu »Bjelovarca« u spomen park Borik. Izložba čijem otvaranju prisustvujemo bit će nam opet podsjetnik na život ovog velikog umjetnika. Ona isto tako pokazuje da je Bjelovar bio i ostao građansko društvo, tolerantno, koje poštuje svoju prošlost, cijeni sadašnjost, i na zdravim temeljima gradi budućnost – dodala je za kraj Lidija Novosel.

Izložbu »To je Vojin Bakić« možete pogledati u prostorijama Fotokluba Bjelovar narednih mjesec dana. Otvorena je subotom i nedjeljom od 9 do 14 sati, te radnim danima po dogovoru. U sklopu izložbe prikazivat će se i dokumentarni film Radovana Ivančevića o poznatom bjelovarskom kiparu.

Ažurirano ( Nedjelja, 24 Siječanj 2016 10:26 )