• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


Noć muzeja u Čazmi i galeriji Matešin u Bojani

Ovogodišnja tema Noći muzeja je Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer hrvatski mecena, čime se diljem Hrvatske daje počast jednom od utemeljitelja središnjih hrvatskih znanstvenih i kulturnih institucija, političaru i biskupu te jednom od najznačajnijih i najutjecajnijih hrvatskih ličnosti 19. stoljeća

E-mail Ispis PDF

ČAZMA – BOJANA Centar za kulturu Slavko Kolar i Gradski muzej Čazma i ove godine sudjeluju u 11. Noći muzeja koji će se održati u petak, 29. siječnja 2016. a program je organiziran od 18 sati pa sve do 1 sat iza ponoći. Ovogodišnja tema Noći muzeja je Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer hrvatski mecena, čime se diljem Hrvatske daje počast jednom od utemeljitelja središnjih hrvatskih znanstvenih i kulturnih institucija, političaru i biskupu te jednom od najznačajnijih i najutjecajnijih hrvatskih ličnosti 19. stoljeća.

Program Noći muzeja u Čazmi:

17- 18 h – KVIZ ZNANJA: Josip Juraj Strossmayer hrvatski mecena - Tko je bio Joca Štroca? Kviz znanja za učenike 7. i 8. razreda o životu i djelovanju Josipa Juraja Strossmayera. Program priprema Društvo »Naša djeca« Čazma u suradnji s Osnovnom školom Čazma.

17- 24 h – IZLOŽBA: Novovjeka obnova crkve sv. Marije Magdalene u Čazmi.
Dio izložbe postavljene u Gradskom muzeju Čazma 2013. godine uz 360. godišnjicu obnovljene župe u Čazmi.

18 – 24 h IZLOŽBA AKADEMSKOG SLIKARA I GRAFIČARA MATKA ANTOLČIĆA:  »Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu«.
Izložba akademskog grafičara Matka Antolčića (Čazma, 1988.) predstavljena je publici u Križevcima, Trogiru, Splitu i Zagrebu tijekom 2014.-2015. godine. Tema izložbe: portreti hrvatskih svetaca i blaženika.

18 - 24 h IZLOŽBA: Stalni izložbeni postavi Galerija Aleksandar Marks i Anton Cetin / Stalni izložbeni postavi Galerija.

18 – 19.15 h PREDSTAVLJANJE: »Prezentacija zapadnog pročelja crkve sv. Marije Magdalene u Čazmi«, Milan Pezelj i Krešimir Karlo, Konzervatorski odjel MK u Bjelovaru
Prezentacija obnove zapadnog pročelja crkve sv. Marije Magdalene u Čazmi (rozeta, portal).

19.30 – 20.30 h PREDSTAVLJANJE: »Konzervatorsko-restauratorska istraživanja na inventaru župne crkve u Čazmi«, Ksenija Škarić i Nena Meter Kiseljak, Hrvatski restauratorski zavod u Zagrebu.
Podteme predavanja: »Što nam govore pisani izvori o prošlosti inventara župne crkve u Čazmi?« (Nena Meter Kiseljak) »Što nam govori inventar župne crkve u Čazmi o svojoj prošlosti?« (Ksenija Škarić);

Predavanje je posvećeno stanju i obnovi baroknih oltara crkve sv. Marije Magdalene u Čazmi

21- 22.20 h KAZALIŠNA PREDSTAVA: Don Juan

Predstava Dramske družine Centra za kulturu Čazma. Redateljica: Nikolina Huđber Mesar, prof.

Noć muzeja održat će se i u Galeriji Matešin u Bojani sa sljedećim programom:

17 do 18 h:  Dječja likovna radionica, izrada maski od papira.

18.30 do 19.30 h: Promocija zbirke pjesama autorice Nede Culete »Moja te ljubav čuva u snu« i slušanje uglazbljenih pjesama iz knjige.

20 do 21.30 h: Prikazivanje igranog filma iz života jednog starog majstora slikara.

17 do 21.30 h:  Pretpromocija knjige autora Franje Matešina »Izgubljeni snovi«.

Posjetitelji Noći muzeje u Galeriji Matešin u Bojani cijelo vrijeme moći će besplatno Sjevernu i Južnu galeriju, a između programa očekuju ih besplatni čaj i tople krafne.

Iz programa izdvajamo Kazališnu predstavu »Don Juan« KAZALIŠNE DRUŽINE CENTRA ZA KULTURU ČAZMA  koja okuplja amatersku skupinu učenika srednje škole.

Kazališna družina osnovana je iz ljubavi prema kazalištu i glumi, na inicijativu učenika. Djelujemo tri godine i postavili smo tri predstave Ugasi taj radio već jednom, Tajni dnevnik Adriana Molea i Don Juan. – otkriva nam voditeljica dramske skupine, Nikolina Huđber Mesar, prof. hrvatskog jezika i književnosti i komparativne književnosti, učiteljica hrvatskog jezika u OŠ Čazma.

Don Juan ljubavna je drama o poznatom junaku, ljubitelju žena i užitaka, a nastala je kao djelomična dramatizacija romana Douglasa Carltona Abramsa Izgubljeni dnevnik don Juana.

Režiju ove predstave potpisuje voditeljica dramske skupine Nikolina Huđber Mesar, a gledatelji će uz prilagođenu scenografiju moći uživati i u raskošnim kostimima koje je upravo za ovu predstavu šivala Marijana Kolar, Čazmanka kojoj je šivanje hobi, a koju u ovom slučaju s pravom možemo nazvati i kazališnom kostimografkinjom.

Ažurirano ( Utorak, 26 Siječanj 2016 14:37 )