• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


ODRŽAN 13. DRŽAVNI STRUČNI SKUP U DARUVARU U DANE KADA SE OBILJEŽAVA DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

Poučavanje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti

Tijekom četiri dana seminara oko 50-ak nastavnika iz cijele Hrvatske imalo je prilike poslušati predavanja i sudjelovati na radionicama domaćih i stranih stručnjaka

E-mail Ispis PDF

DARUVAR Državni stručni skup »Poučavanje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti« održan je od 25. do 28. siječnja u Daruvaru u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje pod vodstvom više savjetnice za povijest profesorice Lorande Miletić. Suradnici u organizaciji skupa bili su i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa te međunarodne institucije Yad Vashem iz Izraela i Memorial de La Shoah iz Francuske. Ovaj 13. po redu stručni skup tradicionalno se održava u siječnju od 2003. godine u dane kada se obilježava Dan sjećanja na žrtve holokausta.

Tijekom četiri dana seminara oko 50-ak nastavnika iz cijele Hrvatske imalo je prilike poslušati predavanja i sudjelovati na radionicama domaćih i stranih stručnjaka. Osobito zanimljiva bila su predavanja uvaženih stranih stručnjaka koji se bave temom holokausta – dr. sc. Chave Baruch i dr. sc. Tala Bruttmanna o povijesnom kontekstu holokausta, pedagoškom pristupu te životu druge generacije stradalih. Od domaćih predavača svoje saznanja iznijeli su Loranda Miletić, prof. o smjernicama nastavnicima za podučavanje o holokaustu, dr. sc. Vjenceslav Herout o Židovima u Daruvaru,  Melita Kraus, prof. o umjetnosti holokausta, Iva Šušić-Degmečić iz Memorijalnog centra za Domovinski rat u Vukovaru te Denis Detling, ravnatelj Muzeja Slavonije iz Osijeka o komemoraciji i kulturi sjećanja.

Svoje primjere dobre nastavne prakse u poučavanju učenika o holokaustu prezentirali su Miljenko Hajdarević, prof.  o slučaju obitelji Frank te dvije profesorice iz Daruvara – Valerija Turk-Presečki i Radmila Frantal. Valerija Turk-Presečki, profesorica povijesti u Gimnaziji Daruvar i učenici škole predstavili su dodatnu nastavu iz povijesti na temu holokausta koji su sustavno učenici pratili 35 sati tijekom protekle školske godine. Profesorica Radmila Frantal s učenicima Ekonomske i turističke škole u Daruvaru predstavila je svoj rad s učenicima na nastavi Građanskog odgoja i obrazovanja te film koji su snimili. Sudionici su imali prilike kušati jela izraelske kuhinje koje su pripremili učenici Turističke škole.

Komemoracija žrtvama holokausta 27. siječnja održana je na židovskom groblju u Daruvaru. Događaju su prisustvovali Veronika Pilat, dogradonačelnica Daruvara i Aron Bienenfeld, predsjednik Židovske općine Daruvar. Komemoraciji su nazočili i učenici Gimnazije Daruvar izvevši prigodni program. Poruku mira odaslali su puštanjem bijelog goluba.

Ažurirano ( Subota, 30 Siječanj 2016 07:54 )