• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


Bjelovarsko-bilogorska županija podržala održavanje »Mjeseca materinskog jezika« u Daruvaru

Riječ je o projektu koji je obuhvaćao niz događanja u cilju promocije, očuvanja i njegovanja češkog jezika u Republici Hrvatskoj

E-mail Ispis PDF

DARUVAR Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs podržao je održavanje manifestacije »Mjesec materinskog jezika« koja se održava do 21. siječnja do 21. veljače u Daruvaru. Riječ je o projektu koji je obuhvaćao niz događanja u cilju promocije, očuvanja i njegovanja češkog jezika u Republici Hrvatskoj. Ne treba zaboraviti kako na području naše županije živi najveći broj pripadnika češke nacionalne manjine, njihov centar je u Daruvaru u kojemu djeluje i Savez čeha u Republici Hrvatskoj. Manifestacija »Mjesec materinskog jezika« iz godine u godinu raste što se najbolje vidi iz provođenja aktivnosti tijekom posljednjih mjesec dana.

Tako je napravljena Facebook stranica:  Český mateřský jazyk / Češki materinski jezik, posvećena češkom materinjem jeziku, s ciljem podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja češkog materinjeg jezika Čeha u Hrvatskoj; potičući ih da ga što više koriste i njeguju.

U Daruvaru su boravile i dvije logopedice iz Češke. Plan je bio da u neposrednom radu s djecom u češkim vrtićima i školama, u Daruvaru i Končanici, podijele svoja dragocjena iskustva s našim odgajateljima i učiteljima. Logopedice: PaeDr.Mgr.Ilona Hulínová i Eva Košatková došle su na poziv Bjelovarsko-bilogorske županije iz Praga 15, gradske četvrti iz koje su zainteresirani za suradnju s institucijama, udrugama i pojedincima koji djeluju na području naše županije. Logopedice su održale i stručno predavanje na redovnom Seminaru čeških učitelja, koji se svake godine održava za sve učitelje svih čeških škola iz cijele Hrvatske. U Češkoj osnovnoj školi Josipa Ružičke u Končanici  održala se Olimpijada iz češkog jezika. Učiteljica iz Češke, koja trenutno boravi i radi u Hrvatskoj, Nadežda Sviderková u suradnji s osnovnim školama i nastavnicima češkog jezika pripremila je po treći put, već omiljenu Olimpijadu na kojoj je sudjelovalo oko 50 djece čeških osnovnih škola koji su prošli školski krug natjecanja u tri dobne kategorije.

Održana je i Radionica kreativnog pisanja za učenike daruvarske Gimnazije i Ekonomske i turističke škole Daruvar, a na prijedlog Veleposlanstva Češke u Hrvatskoj a u organizaciji Saveza Čeha, održao se koncert zbora djece i mladih, filharmonije iz češkog grada Brna, Kantiléna. Osim koncerta zbora, koji je laureat mnogih međunarodnih natjecanja, mnoge obitelji, kod kojih su mladi glazbenici bili smješteni,  imale su sjajnu priliku susresti se i razgovarati s izvornim govornicima češkog jezika. U Središnjoj knjižnici za češku manjinu održao se Susret manjinskih  pisaca, na kojem su spisatelji amateri pisali na češkom jeziku, razmjenjivali ideje, čitali svoja djela i upoznavali se s najnovijim trendovima iz suvremene češke književnosti.

Kraj jednomjesečnog obilježavanja spomenute manifestacije bio je rezerviran za  proglašenje pobjednika Olimpijade iz češkog jezika, a župan Bajs dodijelio je diplome svim natjecateljima.

– Kada govorimo o bilo kojem jeziku, svaki je lijep, ali materinji je najljepši. Treba znati puno jezika, kao što kažu što više jezika znate, to više vrijedite. Ova jezična olimpijada pomaže češkoj manjini da očuva najvažniji dio nacionalnog identiteta, a to je jezik. Bez jezika nema ni osjećaja pripadnosti svom narodu. Češki jezik je krasan jezik, treba ga naučiti i znati. Veseli me da ovdje imamo i velik broj najmlađih, djece koji su odvojili vrijeme da budu dio olimpijade. Čestitam svima na uspjehu koji su postigli, zahvala svima na trudu, a potpora Županije će biti i dalje – naglasio je župan Bajs.

Ažurirano ( Utorak, 23 Veljača 2016 19:26 )