• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


U PREPUNOJ PUČKOJ KNJIŽNICI I ČITAONICI U DARUVARU PREDSTAVLJENA JE KNJIGA »ADMIRALOVI ZAPISI« AUTORA DAVORA DOMAZETA-LOŠE

O hrvatskoj vojnoj pobjedi nad jugoslavenskim komunističkim totalitarizmom

Davor Domazet-Lošo govorio je o temama koje plijene pozornost hrvatske javnosti, kao što su prvi i drugi svjetski rat, Tito, Domovinski rat, Oluja i ostalo što je vezano za noviju hrvatsku povijest

E-mail Ispis PDF

DARUVAR Knjiga »Admiralovi zapisi«, s podnaslovom »O pobjedi i ljubavi«, admirala Davora Domazeta-Loše predstavljena je 17.ožujka 2016. godine u Pučkoj knjižnici i čitaonici u Daruvaru.

Program je moderirao predsjednik Ogranka Matice hrvatske Daruvar profesor Antun Marjanović.  Organizatori ove književne večeri bili su Vijeće ogranaka Matice hrvatske Bjelovarsko bilogorske županije, Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar i Ogranak Matice hrvatske Daruvar. Pored autora knjige Davora Domazeta-Loše o knjizi je govorio pročelnik Vijeća ogranaka Matice hrvatske Bjelovarsko bilogorske županije Mate Ćurak.

Admiral Davor Domazet-Lošo sadržaj svoje knjige nazočnima je predstavio u 90-minutnom izlaganju koristeći se video projekcijom.

Knjiga »Admiralovi zapisi«, s podnaslovom »O pobjedi i ljubavi«, posvećena je dvadesetoj obljetnici Oluje, operacije koja je simbol hrvatske pobjede i hrvatske opstojnosti i tristotoj obljetnici slavne pobjede Sinjana nad Osmanlijama po zagovoru Čudotvorne Gospe Sinjske.

»Admiralovi zapisi«, s podnaslovom »O pobjedi i ljubavi«, nije knjiga o jednom hrvatskom admiralu, iako nosi naslov »Admiralovi zapisi«, nego je knjiga o hrvatskoj vojnoj pobjedi nad jugoslavenskim komunističkim totalitarizmom, o pobjedi u teškoj političkoj i diplomatskoj bitci na »velikom ratištu«.

To je knjiga u kojoj je ispričana priča tko je uistinu bio drug Tito.

To je knjiga koja govori o novom oživljavanju Tuđmanovog političkog nasljeđa.

To je knjiga koja ukazuje, da je prijeko potrebno, da hrvatski narod prestane trpjeti tutorstvo nad svojim domoljubljem, i da mu ti isti tutori tumače prošlost, kako bi mu kontrolirali budućnost.

To je knjiga o manje vidljivoj strana Domovinskog rata i stvaranja hrvatske države, ali i post ratovskom »dalekosežnom prožimanju« kojim se nastoji krivotvoriti, i povijest, i događaje u njima.

To je knjiga, koja o pričama o jednom životu, priča priče o dobrim i lošim momcima, o zaslužnicima, ali i o »mangupima u našim redovima«.  Ne da bi se ovi potonji podaštavali, ne to nikako, nego da se pokaže da čovjek i na zablude ima pravo, i da to nije grijeh, ali je grijeh u zabludi ustrajati.

Ovo je knjiga koja pričama o jednom životu, ukazuje da se za istinu uvijek i svagda treba boriti, pa i onda kada vas osudama razapinju na križ.

I ovom prigodom Davor Domazet-Lošo govorio je o temama koje plijene pozornost hrvatske javnosti, kao što su prvi i drugi svjetski rat, Tito, Domovinski rat, Oluja i ostalo što je vezano za noviju hrvatsku povijest. Tako je kazao kako Josip Broz Tito nije bio Hrvat iz Zagorja nego podmetnuti ruski agent koji je rođen u izvanbračnoj vezi jednog bečkog bogataša i njegove sluškinje Hrvatice. Tijekom izlaganja Davor Domazet-Lošo je prikazao podosta zemljovida, gdje je pojašnjavao što je sve Hrvate snalazilo od prvog svjetskog rata do hrvatske neovisnosti, a da su sve stvorene Jugoslavije, kraljevine bile djelo masona, u prvom redu Britanaca i Francuza, koji su uvijek bili skloni ideji stvaranja Velike Srbije i dominaciju srpskog naroda nauštrb Hrvata. Posebno poglavlje Lošinog izlaganja bio je Domovinski rat. Istaknuo je kako je to najčistiji i najplemenitiji rat u povijesti ratovanja, a hrvatski branitelji su jedini živući istinski antifašisti u Europi i svijetu.

– Danas s pravom možemo kazati kako su uistinu hrvatski branitelji jedini živući istinski antifašisti u Europi, a samim time i u svijetu. Oni su se 1991. godine borili protiv dva simbola, dvaju totalitarnih sustava, a to su zvijezda petokraka Titove JNA i četnička kokarda, za što je najbolji primjer Vukovar – istaknuo je admiral Domazet.

Govoreći posebno o Oluji, Davor Domazet-Lošo je naglasio kako je ona pripremana već od 1993. godine, a operacija »Zima 94« možda je i ključnija od same Oluje, jer su tom akcijom stvoreni preduvjeti za završni udarac neprijatelju. Dodao je kako je Oluja po mnogo čemu jedinstvena vojna operacija u povijesti ratovanja, naglasivši tri razine zapovijedanja u operaciji, a prvu su predvodili predsjednik Tuđman i ministar Šušak.

– Svi smo bili na istoj razini zapovijedanja, naravno s različitom zadaćom ali uvijek dio jedinstvene i nedjeljive cjeline – kazao je admiral Davor Domazet-Lošo, ističući kako samo zlobnici i mangupi u našem društvu na mnogim razinama žele isticati dvostruke linije zapovijedanja, a to nije istina. Dodao je kako je iz samih oslobađajućih presuda generalima Anti Gotovinu i Mladenu Markaču te dio obrazloženja u presudi za genocid, vidljivo i za vijeke zapisano tko je bio agresor, a tko je branio svoj dom. Iako takvu odluku mnogi u svijetu nisu željeli, pa čak i neki u Hrvatskoj.

Tijekom zanimljivog izlaganja Davora Domazeta-Loše je podosta govorio o tajnim službama, mnogima koji nisu željeli Hrvatsku i koji na razne načine svojim djelovanjima žele prikazati Hrvatsku kao fašističku zemlju.

– Knjiga govori o prijekoj potrebi da hrvatski narod prestane trpjeti tutorstvo nad svojim domoljubljem i da mu ti isti tutori tumače prošlost kako bi mu kontrolirali budućnost, o ljubavi za domovinu kao imperativu te pobjede, putovima kojima se prolazilo da bi se izvojevala sloboda, o snazi duha i vjeri branitelja i njihovim beskrajnim zaslugama, bitkama vođenim na različitim bojištima, geografskim i političkim, o operacijama i onima koji su ih hrabro smišljali – kazao je na kraju izlaganja admiral Davor Domazet-Lošo.

Ažurirano ( Ponedjeljak, 21 Ožujak 2016 11:36 )