• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


U Čazmi postavljeni jedinstveni eksponati iz Parka znanosti

U čazmanskom središnjem parku postavljena je Glazbena ograda, a ispred Gradske knjižnice Zvučna zrcala

E-mail Ispis PDF

U Čazmi postavljeni su eksponati nastali u Parku znanosti – autorskom projektu koji je zamišljen s ciljem da se javne površine oplemene interaktivnim znanstvenim i edukativnim sadržajem namijenjenom svim dobnim skupinama. Sadržaj Parka čine eksponati, od kojih svaki pokazuje i dokazuje zanimljive pojave iz područja fizike, astronomije, geografije i psihologije.

U čazmanskom središnjem parku postavljena je Glazbena ograda, a ispred Gradske knjižnice Zvučna zrcala.

Koncept i struktura Glazbene ograde pruža posjetiteljima Parka znanosti doživljaj sviranja određene melodije. Udaranjem 29 metalnih cijevi uzduž ovog eksponata posjetitelj će u hodu odsvirati melodiju Ludwiga van Beethovena poznatu kao »Oda radosti« koja je dio njegove Devete simfonije.

Zvuk poput svjetlosti promatramo kao gibanje valova. Šaptom izrečene riječi u žarištu jednog Zvučnog zrcala čuju se u drugom, udaljenom 30 metara. Funkcija ovog eksponata u povijesti je korištena u mehanizmima komunikacije na daljinu. Zvučna zrcala predstavljaju fizikalni fenomen, a sam eksponat pruža atraktivan i iznenađujući efekt.

Uz eksponate stajat će i info-stupovi s opisom i uputom za korištenje.

– Vjerujem da će zbog svoje jedinstvenosti ovi eksponati pridonijeti promociji i prepoznatljivosti grada Čazme te da će ih naši građani dobro prihvatiti i prepoznati njihovu edukativnu, ali i turističku vrijednost – smatra Dinko Pirak, gradonačelnik Čazme.

Autor Parka znanosti je Luka Veverec, mag. ing. aedif. iz Oroslavja.

– Ovaj projekt nije samo sto posto hrvatski već i sto posto zagorski jer su i svi prijatelji, profesori fizike, kemije, geografije i matematike te inženjeri fizike, kemije i elektrotehnike Zagorci –  naglašava Veverec.

Više informacija o projektu na: www.parkznanosti.com.

Ažurirano ( Petak, 01 Travanj 2016 12:00 )