• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


Proljetni susreti Mađara u Domu kulture

Manifestacija raste iz godine u godinu pa je zabilježila i dosad najveći broj izvođača, uključujući i folklorne skupine iz Republike Mađarske iz gradova Sellye i Buzsák, članove Zajednice Mađara Dežanovac, učenike iz Doma učenika srednjih škola Bjelovar te naravno domaćine – folklornu skupinu Zajednice Mađara grada Bjelovara

E-mail Ispis PDF

Foto: Štefan Brajković

BJELOVAR Proljeće se zavuklo u svaki kutak Bjelovara, a u subotu 9. travnja u Domu kulture prizvali su ga i Mađari. »Proljetni susreti Mađara«, međunarodna manifestacija u organizaciji Zajednice Mađara grada Bjelovara, održani su treći put zaredom. Manifestacija raste iz godine u godinu pa je zabilježila i dosad najveći broj izvođača, uključujući i folklorne skupine iz Republike Mađarske iz gradova Sellye i Buzsák, članove Zajednice Mađara Dežanovac, učenike iz Doma učenika srednjih škola Bjelovar te naravno domaćine – folklornu skupinu Zajednice Mađara grada Bjelovara.

Na samom početku programa zamjenica gradonačelnika Jasna Višnjević pozdravila je sve nazočne, i poželjela daljnji uspješni rad Zajednici Mađara grada Bjelovara. Uslijedio je šarolik program, brzi ritmovi čardaša, nježne melodije mađarske pjesme i bogatstvo narodnih nošnji. Program su upotpunili članovi folklorne skupine »Zlatne noge« i tamburaško-vokalna sekcija iz Sellyea, grada unutar Hrvatske samouprave u Republici Mađarskoj, koji su publici pokazali kako čuvaju svoju hrvatsku tradiciju i kulturnu baštinu. Učenici Doma srednjih škola Bjelovar su za potrebe projekta kroz koji aktivno promoviraju toleranciju, multietničnost i multikulturalnost uvježbali koreografiju s hrvatskim, mađarskim i češkim elementima te su svojim sudjelovanjem naglasili poruku koju ističe i Zajednica Mađara grada Bjelovara na čelu s predsjednicom Anitom Farkaš – narod vrijedi onoliko koliko različitih kultura ima.

– Kako Zajednica Mađara grada Bjelovara širi poznanstva i ostvaruje suradnju s ostalim zajednicama u Hrvatskoj i u Republici Mađarskoj, te time ujedno pronosi ime grada Bjelovara, svjedoči činjenica kako su »Proljetni susreti Mađara« međunarodna manifestacija već od druge godine održavanja. Ove treće godine organizacije i održavanja manifestacije čast nam je bilo uz dosad najveći broj izvođača ugostiti i predstavnike mađarske lokalne samouprave koji su došli u pratnji svojih izvođača iz Buzsáka i Sellyea. Izuzetno smo ponosni na tu činjenicu, i to nas hrabri da nastavimo ovim tempom djelovati i dalje. S obzirom da to iziskuje puno rada i organizacije koju ovako mala zajednica ne može nositi samo na svojim leđima, želim i ovim putem zahvaliti našim sponzorima, Koestlinu d.d., Turističkoj zajednici Bilogora-Bjelovar, portalu Zvono, Zvono oglasniku, Adria Snack Company d.o.o., Radio Tereziji i Tiskari Horvat. Iako su »Proljetni susreti Mađara« tek odrađeni, počinjemo s planovima za iduće manifestacije pa čak i za slijedeće »Proljetne susrete« – poručila je predsjednica Zajednice Mađara grada Bjelovara Anita Farkaš.

Ažurirano ( Ponedjeljak, 11 Travanj 2016 11:43 )