• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


BAŠTINA U OBJEKTIVU

Tradicionalna izložba Međunarodni fotografski doživljaj baštine u prostorijama Fotokluba »Bjelovar«

U projektu sudjeluju autori do 21 godine starosti. Među njima su i tri člana Fotokluba »Bjelovar«. Zanimljivo je da je najviše radova na natječaj pristiglo iz azijske zemlje Oman, od kojih su na izložbi prikazani radovi dvanaestero autora.

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR U prostorijama Fotokluba »Bjelovar« otvorena je izložba naziva Međunarodni fotografski doživljaj baštine 2015. Domovina ove manifestacije je Španjolska, no kako su ove godine organizatori odlučili napraviti stanku, Hrvatski fotosavez preuzeo je nakratko organizacijsku ulogu. Izložba je zadržala međunarodni karakter; na natječaj koji je objavio Hrvatski fotosavez pristigli su radovi iz 15 zemalja, od kojih je odabrano ukupno 80 fotografija. Ipak, za razliku od prethodnih godina kada je izložba, krenuvši od Španjolske krenula na svoj put Europom, ove godine izložba neće napustiti granice Hrvatske. Voditeljica programa Hrvatskog fotosaveza za mlade, Bjelovarčanka Zlata Medak odabrala je radove za izložbu.

– Radovi nisu svrstani po zemljama iz kojih dolaze nego su uklopljeni u jedan međunarodni doživljaj baštine pa na kraju vidite koliko su primjerice, hrvatski i španjolski folklor, boje i kulturna obilježja zapravo slični – objasnila je Zlata koja u radu Fotokluba Bjelovar sudjeluje 24 godine. Ovo je na neki način i obilježavanje 70. godišnjice našeg bjelovarskog fotokluba, a među 80 fotografija odabrani su i radovi triju njegovih članova: Matka Meštrovića, Valentine Krvar te Filipa Bosnara.

– Fotografija prikazuje vrličko kolo, a nastala je na jednoj radionici Hrvatskog fotosaveza. Tema radionice bila je tradicija sinjskog kraja – pojasnio je sedamnaestogodišnji gimnazijalac Matko Meštrović te dodao kako je izložena fotografija rezultat fotografske upornosti u »lovljenju pravog trenutka«.

– Fotografija bilježi trenutak koji običnom promatraču promakne, prikazuje stvari iz drugačijeg kuta i taj komadić sadašnjosti pretvara u vječnost. To je ono što ljude privlači umjetničkoj fotografiji – dodaje Matko koji je do sada sudjelovao na dvadesetak izložbi fotografija u Hrvatskoj i inozemstvu.

Izložbu besplatno možete razgledati radnim danom u Galeriji Fotokluba »Bjelovar«.

Ažurirano ( Petak, 15 Travanj 2016 19:28 )