• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


OTVOREN 14. BOK FEST

Kerekešova Ljubaf do suza nasmijala Bjelovarčane

Ove godine, festival je, prema riječima organizatora, u znaku smijeha. BOK fest, 14. po redu, otvoren je pitkom, dinamičnom komedijom Ljubomira Kerekeša. Dupkom puna dvorana Doma kulture orila se smijehom i aplauzima.

E-mail Ispis PDF

Foto: Štefan Brajković

BJELOVAR – Ovogodišnji festival, s obzirom na tmurna vremena u sociološkom i političkom smislu, u znaku je smijeha.  Komedija, kao i tragedija ljude dovodi do suza, jedna od smijeha, druga od tuge. No obje vrste suza na gledatelje djeluju katarzično – pojasnio je kreativni direktor i selektor BOK-a, glumac Goran Navojec.  Ipak, nije to potpuna istina. Na ovogodišnjem rasporedu našlo se i mnogo ozbiljnih tema: Krležina drama U agoniji, potom  predstava o vršnjačkom nasilju Bjelovarskog kazališta: Razvalit ću te po njušci, drama zagrebačkog HNK-a Na kraju tjedna te predstava Voz Zvezdara teatra iz Beograda. Predstave su to u kojima gledateljima sasvim sigurno neće poteći suze od smijeha, ali mogle bi potaknuti na razmišljenje o svijetu u kojemu živimo.

Već ustaljenom tradicijom, BOK festival otvoren je poznatom parafrazom Marilynkine čestitke u izvedbi  Mile Elegović. U svom pozdravnom govoru na otvorenju, gradonačelnik Bjelovara, Antun Korušec istaknuo je da je na festivalu dosad izvedeno 79 dječjih predstava u sklopu Malog BOK-a te 154 predstave za odrasle što pokazuje da je kazalište kulturna potreba, ali i navika Bjelovarčana. Govoreći o Malom BOK-u i Assiteju, glumac i gradonačelnik nisu zaboravili zahvaliti ni našoj sugrađanki, umjetničkoj direktorici i selektorici navedenih projekata, Ireni Hlupić Rašo. Festival je otvoren pučkom komedijom Kerekesh Teatra  Ljubaf u kojoj je ljudska seksualnost prikazana na pojednostavljen, duhovit način. Predstava je, sudeći po odličnim reakcijama, ispunila sva očekivanja publike.

Ažurirano ( Ponedjeljak, 02 Svibanj 2016 12:54 )