• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


95. ROĐENDAN VELIKOG UMJETNIKA

Otvoreni 6. Dani Ede Murtića

Polaganjem vijenca ispred kuće slavnoga slikara u njegovu rodnom selu, Velikoj Pisanici, otvoreni su 6. po redu Dani Ede Murtića

E-mail Ispis PDF

VELIKA PISANICA Točno na dan rođenja slavnoga umjetnika, 4. svibnja, prigodno je započela manifestacija »Dani Ede Murtića« u Velikoj Pisanici. Ispred rodne kuće slavnoga slikara, vijenac su položili načelnik općine Velika Pisanica Fredi Pali, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs te akademik Zlatko Keser. Otvorenju manifestacije nazočili su i članovi Murtićeve obitelji: supruga Goranka i sin Ranko kao i bliski prijatelji; Budimir Lončar te Jagoda Buić. Milan Bešlić, organizator i koordinator manifestacije najavio je i mali projekt umjetničkog povezivanja hrvatske metropole i slikareva rodnog sela.

– U sklopu manifestacije, Veliku Pisanicu posjetit će studenti Akademije likovnih umjetnosti koji će, uz mentorstvo akademika Zlatka Kesera te asistentice Gordane Bakić-Vlahov prisustvovati radionici »Zavičajni i iskustveni prostor Ede Murtića«. Cilj nam je da se Velika Pisanica  duhovno i asocijativno preseli u Zagreb – kazao je Bešlić pojašnjavajući tijek same radionice.

– Za likovnu tehniku odabran je crtež jer je i sam Edo uporno nešto crtao, gdje god bi se zatekao  – kratko je pojasnio Milan Bešlić.

Edo Murtić, apstraktni slikar koji je za života ostvario više od 150 samostalnih te tristotinjak skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu rodio se 4. svibnja 1921. u velikoj Pisanici gdje je živio do 1925. kada s obitelj seli u Zagreb. Osim slikarstvom, bavio se kazališnom scenografijom te grafičkim dizajnom  ostajući aktivan na likovnoj sceni sve do smrti, u siječnju 2005.

Više o Edi Murtiću saznajte ovdje.

Ažurirano ( Ponedjeljak, 09 Svibanj 2016 11:37 )