• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


PREMIJERA NA BOK-u

Odlične reakcije na »Razvalit ću te po njušci«

Bjelovarsko kazalište tradicionalno je gost na Bjelovarskim odjecima kazališta

E-mail Ispis PDF

Foto: Štefan Brajković

BJELOVAR Bok uz bok na BOK-u s ostalim predstavama našla se i »reanimirana« predstava Bjelovarskog kazališta: »Razvalit ću te po njušci«. Tekst Rainera Hachfelda Bjelovarsko kazalište, odnosno njegova predsjednica Margareta (Maja) Fabičević, prvi put  je na scenu postavilo 2009. godine. Tada je Damir Mađerić, profesionalni redatelj iz Koprivnice preveo tekst s njemačkog na hrvatski za Bjelovarsko kazalište. Ipak, svako postavljanje predstave na scenu rezultira sasvim novom pričom.

– Ovo je naša inačica teksta, kao što je drukčija inačica bila prije 7 godina u odnosu na izvornik. Svaki glumac gradi svoj lik, daje mu nešto svoje. Imamo nekoliko dodatnih likova koji nisu dio Hachfeldovog teksta nego smo ih uveli kako bi svi koji žele graditi tu predstavu mogli glumiti u njoj – pojašnjava Maja Fabičević.

U ovoj postavi sudjeluje desetoro mladih bjelovarskih glumaca: Borna Premužić, Helena Knežević, Buga Kranželić, Petar Tomić, Antonio Klauda, Ivana Rech, Hana Lihter, Nino Radošević, Ivan Cvetkov i Helena Blažic. »Razvalit ću te po njušci« priča je o nasilju; međuvršnjačkom nasilju, nasilju unutar obitelji te opravdanom i neopravdanom osjećaju nasilja. Nema »crno-bijele karakterizacije likova«, stvari nisu pojednostavljene do razine pozitivaca i negativaca nego su svi pomalo i na svoj način upleteni i nose svoj dio odgovornosti.  Predstava, primjerena za srednjoškolski uzrast, dosad  je naišla na izvrsne kritike. Osim popunjenog Doma kulture na premijeri 6. svibnja, pretpremijerno je predstava igrala tri puta za učenike Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar, a igrat će i dalje. Na raspored izvedbi ipak ćete, zbog skorašnjih gostovanja naših kazalištaraca, morati pričekati koji tjedan.

Obavijesti o predstavama i raspored izvedbi možete pronaći na internetskim stranicama Kazališta.

Ažurirano ( Subota, 14 Svibanj 2016 15:29 )