• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


NAPLATA AUTOBAHNA

PO NJEMAČKIM AUTOCESTAMA S VINJETOM VEĆ OD 2014.?

Svi stranci od sljedeće bi godine trebali plaćati cestarinu za vožnju Autobahnom

E-mail Ispis PDF

Izvor: autoklub.jutarnji.hr

Vožnja famoznim njemačkim Autobahnom, sustavom autocesta u dužini od čak 12.800 kilometara, prema pisanju lista Focus koji se poziva na visokopozicionirane članove stranki CDU i SPD, trebala bi se početi naplaćivati putem vinjeta. I to samo za vozila koja nisu registrirana u Njemačkoj.

Dakle 45 milijuna Nijemaca koji se koriste Autobahnom izuzeto je jer cestarine već plaćaju kroz gorivo (dobivali bi vinjetu automatski prilikom tehničkog pregleda svake godine), no svim ostalim europskim vozačima kojima Njemačka služi kao tranzitna zemlja naplaćivat će se po cijenama od deset eura za tjednu te oko osamdeset eura za godišnju.

Razlog tomu iznimno je skupo obnavljanje kompletne cestovne infrastrukture u što se u četverogodišnjem mandatu planira investirati 11 milijardi eura od čega bi se velik dio prikupio baš naplatom cestarina strancima putem vinjeta. Njemačka vlada još nije potvrdila takav sustav naplate koji je po nekima diskriminatoran za strance, no uveo bi se uz dopuštenje Europskog ureda za promet već sljedeće godine.

Ažurirano ( Nedjelja, 03 Studeni 2013 15:44 )