• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


PROBLEMI U GRADSKOM KOPRIVNIČKOM PODUZEĆU KOMING D.O.O.

32 RADNIKA NAPUSTIT ĆE TVRTKU PUTEM OTPREMNINA ILI PROGRAMA ZBRINJAVANJA

Sedmoro ima uvjete za mirovinu, dok će na Zavodu za zapošljavanje šest radnika za dvije godine steći uvjete za odlazak u mirovinu, a petoro radnika će to pravo steći unutar tri do četiri godine

E-mail Ispis PDF

KOPRIVNICA Situacija u građevini, svakim danom sve je gora, što se odrazilo i na koprivnički Koming d.o.o., koji je zadužen za gradnju i projektiranje, a nalazi se u vlasništvu gradske komunalne tvrtke Komunalca. Naime, svakim danom bilo je sve manje posla, pa je 170 Komingovih radnika postalo previše i od 1. srpnja više ne radi 32 radnika. Zbog toga, u Koprivnici digla se velika bura, jer Koming je gradsko, a ne privatno  poduzeće.

– Teška vremena traže i odgovornost, bilo da se radi o nama koji obnašamo odgovorne poslove za što smo dobili povjerenje naših sugrađanki i sugrađana, ili o onima koji se bore za naklonost biračkog tijela. Politika odnosno političke borbe moraju stati tamo gdje se radi o sudbinama ljudi. Vezano uz vijesti o navodnoj propasti tvrtke Koming d.o.o., a koje u javnost neodgovorno plasiraju neki gradski političari, kao odgovorna gradonačelnica zalagala sam se i to ću činiti i dalje, za svako radno mjesto u našoj Koprivnici. – objasnila je koprivnička gradonačelnica Vesna Želježnjak te dodala, da u vremenima dugotrajne gospodarske krize brojni su gospodarski subjekti zapali u poteškoće s kojima se sve teže nose te da je takva sudbina zadesila i koprivničku tvrtku Koming.

Kako bi se osiguralo stabilno i održivo poslovanja Kominga, kao i održiv broj radnih mjesta, odlučeno je na pokretanje postupka restrukturiranja tvrtke.

– Druga nam je opcija bila stečaj i gubitak svih radnih mjesta. Dakle, upravo radi očuvanja 146 radnih mjesta, morali smo pokrenuti postupak restrukturiranja koji podrazumijeva smanjenje broja zaposlenih i promjenu organizacije tvrtke kao i načina poslovanja. Teška srca donijeta je odluka kako će 32 radnika napustiti tvrtku putem otpremnina ili programa zbrinjavanja, od kojih sedmoro ima uvjete za mirovinu, dok će na Zavodu za zapošljavanje šest radnika za dvije godine steći uvjete za odlazak u mirovinu, a petoro radnika će to pravo steći unutar tri do četiri godine. Na žalost 14 radnika nema nikakve uvjete za mirovinu te će morati tražiti novi posao. U procesu restrukturiranja ostvarena je dodatna ušteda kroz smanjenje broja članova Uprave te će umjesto dosadašnja tri člana tvrtkom upravljati jedan direktor, pa se ovim restrukturiranjem smanjuju troškovi poslovanja i povećava konkurentska sposobnost Kominga. – kazala je koprivnička gradonačelnica i naglasila, da je u posljednje tri godine čak 80 posto poslova, koje je Koming sklopio, bilo s Gradom Koprivnicom odnosno Komunalcem i to u vrijednosti preko 32 milijuna kuna, što pokazuje da je gradska vlast brinula o poslovanju i sudbini Kominga i njegovih radnika.

Oporba, pak proziva gradsku vlast, da je uzrok svih problema u zaduživanju zbog kupnje zgrade Peveca za 27 milijuna kuna, tako da se i otplata zajma morala produžiti sa sedam na deset godina.

No, tko je kriv za otkaze u Komingu, radnike i njihove obitelji ne zanima, sada moraju razmišljati kako nastaviti dalje živjeti, jer i u ovako teškim vremenima, njima će biti još teže.

Ažurirano ( Petak, 04 Srpanj 2014 11:07 )