• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


JAVIO NAM SE ČITATELJ, ČIJI SU PODACI POZNATI REDAKCIJI, SA SVOJOM PRIČOM IZ LJEVAONICE BJELOVAR D.O.O.

RADNICIMA SKIDALI S PLAĆE ZA KREDIT, NO BANKE NISU DOBIVALE NOVAC

Čitatelj je o neisplati svog kredita nije ništa znao sve dok jednog dana u banci nije saznao da je i njemu i njegovoj ženi kao sudužniku račun blokiran od strane FINA-e

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Mjesecima slušamo priču o lošoj situaciji u Ljevaonici Bjelovar d.o.o., i čekamo epilog cijele situacije. Međutim, većina nas i ne zna što se tamo događa zapravo, a jedan od bivših zaposlenika koji je želio ostati anoniman javio nam se sa svojom pričom i pitanjima koje i sam ima. U daljnjem tekstu, njegov nadimak će biti Čitatelj.

Nekad velika bjelovarska tvrtka u kojoj su radnici dobivali iznadprosječne plaće u odnosu na hrvatski prosjek, trenutno pliva u velikim dugovima. Temeljni kapital firme nekad 12 milijuna kuna tereti preko 65 milijuna kuna duga prema bankama i dobavljačima. Firma je u predstečaju. Ono o čemu se ne govori je činjenica da firma, odnosno vlasnik uz to sve duguje plaće radnicima, ali još je strašniji dio priče s kojim nam je prišao Čitatelj, a to je dugovanje prema osobnim kreditima koje su radnici imali i bili su naplaćivani preko administrativne zabrane. Putem administrativne zabrane krediti su bili naplaćivani od plaće radnika, a banke nisu dobivale novac.

Ukratko, Čitateljeva priča je slijedeća. Posljednje dvije godine plaće u Ljevaonici Bjelovar d.o.o. počele su kasniti. Međutim, on o neisplati svog kredita nije ništa znao sve dok jednog dana u banci nije saznao da je i njemu i njegovoj ženi kao sudužniku račun blokiran od strane FINA-e. Daljnjim ispitivanjem i raščišćavanjem situacije, saznao je sve o tome kako njegov kredit unatoč administrativnoj zabrani već dulje vrijeme nije naplaćen, i stvoren mu je dug od gotovo 20.000 kuna zateznih kamata i rata. Na njegovim platnim listama, kao i na listama drugih radnika koji su u sličnoj ili istoj situaciji, vidi se redovna naplata rate u vidu administrativne zabrane. On pak nikakve opomene nije dobivao. Sva pošta iz banke na njegovo ime dolazila je u tvrtku, i on ju nikad nije dobio, pa tako nije ništa ranije saznao o neisplati kredita. Uz to sve, plaće su već kasnije i bile isplaćivane neredovito. S 1. listopadom 2013. Čitatelj je otpušten kao tehnološki višak, nakon što je sam tražio da mu se da otkaz na taj način. Dugu po kreditu pridružuje se i neisplaćena gotovo 1 i pol plaća. Nakon toga uslijedila je njegova borba protiv Ljevaonice Bjelovar d.o.o. i vlasnika Nedjeljka Grubeše koja do danas ostaje neriješena.

Prijavio je tvrtku MUP-u, Državnom odvjetništvu i USKOK-u, tražio ovrhu da naplati svoj dug, ali još uvijek nije uspio dobiti nikakav konkretan odgovor što se čini po tom pitanju. U listopadu 2013. podnosi prijavu Zlouporabe položaja i ovlasti  prema MUP-u. U veljači ove godine uslijedila je Kaznena prijava protiv Nedjeljka Grubeše Državnom odvjetništvu za neisplatu kredita. U travnju je prijavio slučaj i USKOK-u. I on nije jedini koji je pokrenuo navedene postupke. Jedini odgovor koji je dobio, i to ne direktno, je da »nema osnove za pokretanje postupka zbog nevažećih platnih lista« od Državnog odvjetništva.

Iz predstečajne nagodbe, vidljivo je kako je tvrtka dužna preko 65 milijuna kuna prema dobavljačima. Uz HEP se veže jedna od najvećih svota duga koji Ljevaonica Bjelovar d.o.o. treba isplatiti, a dio tog duga je početkom ove godine zatvarala i Bjelovarsko-bilogorska županija. Ipak, u nijednom dijelu predstečajne nagodbe ne navode se dugovi prema radnicima. Istovremeno, nakon prethodnog većinskog vlasništva, Ljevaonica Bjelovar d.o.o. postaje 100%-tni vlasnik tvrtke Radijator Zrenjanin u Republici Srbiji.

Krajem lipnja, odnosno pred otprilike 2 tjedna, na jednom od sastanaka sa sindikatom prvi put je procurila i informacija o tome da će Ljevaona otići u stečaj. Radnicima je rečeno da se prvim novcima mogu nadati u rujnu sa zavoda za zapošljavanje, a da će se još načekati dok ne dobiju novac od tvrtke. Radnicima koji su još uvijek u firmi nije isplaćeno 7 plaća. S obzirom da je prema hrvatskom zakonu kazneno djelo neisplata 3 plaće, poteže zdravorazumsko pitanje a to je kako da Nedjeljko Grubeša još uvijek nije podlegao zakonu.

Pokušali smo naći odgovore kod vodstva tvrtke na neka od pitanja vezana za ovu situaciju, međutim, i nakon nekoliko poziva i SMS poruka i dalje nismo uspjeli stupiti u kontakt s njima da se osobno očituju o ovoj situaciji.

Ažurirano ( Petak, 11 Srpanj 2014 17:28 )