• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


TRI TVRTKE IZ BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE OSTVARILE BESPOVRATNU DRŽAVNU POTPORU

GOTOVO 2 MILIJUNA EURA ZA ŽUPANIJSKE PODUZETNIKE

Navedene tvrtke će time u slijedeće dvije godine unaprijediti i modernizirati svoje poslovanje, povećati prihode i produktivnost, ali i broj zaposlenih

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras 26. kolovoza posjetio je Bjelovar, nakon što su tri tvrtke iz Bjelovarsko-bilogorske županije ostvarile bespovratnu državnu potporu od gotovo 1,8 milijuna eura. Dio novca sufinanciran je od strane Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF), a na natječaju je prošlo ukupno 29 projekata iz cijele Hrvatske, od čega su 19 projekti proizvodnih poduzeća, a 9 ih je iz turističke djelatnosti.

Na tiskovnoj konferenciji u Hotelu Central Darko Crha, direktor Data link d.o.o., Stjepan Hittner, direktor tvrtke Hittner d.o.o., i Ivan Ignatovski, direktor tvrtke POD d.o.o. predstavili su svoja tri projekta. Tvrtka Data link d.o.o. osmislila je projekt povećanja produktivnosti poduzeća uvođenjem inovativne tehnologije proizvodnje LED rasvjetnih tijela, koja će ovoj visoko tehnološkoj tvrtci omogućiti povećanje kapaciteta proizvodnje i sastavljanja elektroničkih LED modula za najmanje 10 puta. Ukupna vrijednost ovog projekta je 10.476.738,07 kuna, a bespovratna sredstva koja su ostvarili su u iznosu od 4.582.787,97 kuna. Tvrtka Hittner d.o.o. predstavila je projekt izgradnje novog pogona za montažu traktora i nabavu novih strojeva za obradu metala visoke tehnološke razine čiji je cilj povećanje produktivnosti tvrtke, proširenje proizvodnje i povećanje kvalitete proizvoda. Vrijednost projekta je 11.266.299,84 kuna, a bespovratna sredstva iznose 4.343.905,99 kuna. Tvrtka POD d.o.o. također ulazi u novi investicijski ciklus s projektom kojim misle investirati u najsuvremeniju tehnologiju za proizvodnju i kontrolu proizvodnog procesa, te u edukaciju zaposlenika, i sustave upravljanja zaštitom na radu, zaštite okoliša, promidžbu i software. Ukupan projekt iznosi 10.524.796,84 kuna, od čega je iznos EU financiranja 4.585.519,31 kuna. Navedene tvrtke će time u slijedeće dvije godine unaprijediti i modernizirati svoje poslovanje, povećati prihode i produktivnost, ali i broj zaposlenih.

Ministar Maras izrazio je zadovoljstvo za ostvarenjem tri dosta velika projekta unutar jedne županije i na primjeru POD-a istaknuo kako je takav razvoj tvrtke bitan i za razvoj manjih općina poput Dežanovca.

– Kao primarno poticanje iz europskih fondova izabrali smo proizvodnju, pa su tako i ove tri tvrtke odličan primjer toga. To su tvrtke koje imaju kvalitetne proizvode, osvajaju nova tržišta i imaju jako puno prihoda iz izvoza. Tako stvaraju dodanu vrijednost. Ono što je najbitnije je da će kroz ove investicije slijedeće godine zaposliti 70 novih ljudi. To je ono što treba posebno veseliti i te sredine, i nas, jer će se time u Hrvatskoj otvoriti oko 700 novih radnih mjesta. Ujesen slijedi novi natječaj ovog tipa, uz ostale natječaje poput onih za infrastrukturu, poduzetničke zone, inkubatore i potporne institucije. Planiramo  godišnje raditi projekte na razini oko 200 milijuna eura, a cilj nam je, za naše malo i srednje poduzetništvo, u ovih prvih 6 godina članstva u EU ostvariti poticaje u iznosu od milijarde eura. – istaknuo je Gordan Maras.

Ažurirano ( Utorak, 26 Kolovoz 2014 17:48 )