• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


NASTALA SASVIM SLUČAJNO, VELIKIM MARKETINŠKIM ULAGANJEM POSTALA JE JEDNA OD NAJVEĆIH SVJETSKIH MARKI

COCA-COLA JE DRUGA NAJPOZNATIJA RIJEČ NA SVIJETU (POSLIJE RIJEČI OK)

Tvorac je farmaceut John Stith Pemberton koji je formulu prodao Asi Griggs Candleru Njezina je formula jedna od najvećih svjetskih tajni

E-mail Ispis PDF

Bila bi to još jedna obična proljetna subota u Atlanti, državi Georgia u Sjedinjenim Američkim Državama, da se u jednom dvorištu nije dogodilo nešto što će obilježiti svijet. Toga 8. svibnja 1886. godine John Stith Pemberton u svome je dvorištu u mesinganom loncu miješao "čarobni" napitak, kojeg je dobio kombinacijom limete (vrsta limuna), cimeta, listova koke i sjemenki brazilskog žbuna. Inače, John je bio veteran američkog građanskog rata. U travnju 1865. bio je ranjen u bici kod Columbusa u državi Georgia, te je kao i većina ranjenih veterana toga doba postao ovisnik o morfiju. Nakon rata, svjestan svog problema i u želji da pronađe adekvatan lijek, postao je farmaceut i počeo eksperimentirati listovima biljke koja potječe sa sjeverozapada Južne Amerike po imenu coca.

NAJPOZNATIJE BEZALKOHOLNO PIĆE NASTALO SLUČAJNO

Sirup, kojeg je toga svibanjskoga dana "iskemijao" John, prodan je po prvi puta u ljekarni Jacob's Pharmacy u Atlanti po cijeni od pet centi za jednu dozu. Upotrebljavao se isključivo kao lijek koji liječi impontenciju, glavobolju, oslobađa od iscrpljenosti i smiruje živce, te pomaže u borbi protiv ovisnosti o morfiju i opijumu. Uzimao se razblažen običnom vodom. S okusom napitka Pemberton nije baš bio zadovoljan, a nisu bili zadovoljni ni kupci.

Sve se to sasvim slučajno promijenilo u ljetu te iste godine. U njegovu ljekarnu ušao je čovjek koji se žalio na glavobolju. John mu je odmah prodao svoj novi čudotvorno ljekoviti napitak te objasnio kako se uzima. Pacijent ga nije želio popiti s običnom vodom, već je od Johna zatražio da mu da čašu soda-vode te je s njom pomiješao sirup. Popivši prvi gutljaj primijetio je kako je napitak odličnog okusa. Odmah je to isto učinio i John, te se složio s pacijentovim mišljenjem. Tako je nastao gazirani napitak koji će osvojiti cijeli svijet. Bio je to trenutak rođenja najpoznatijeg pića svih vremena.

Pembertonov mladi tajnik i knjigovođa Frank Mason Robinson dao je "ljekovitom" napitku ime Coca-Cola. Napisao ga je pismom "Spencerian Script" (isto pismo korišteno je kasnije za Ford Motor Company) i tako je stvoren i najpoznatiji logotip na svijetu. Prve godine dnevno je prodano devet doza Coca-Cole. Te, prve godine, Pemberton je ukupno prodao 25 galona sirupa kojeg je držao u drvenim bačvama jarko crvene boje, koja će kasnije postati zaštitnom bojom Coca-Cole. Ukupan prihod na kraju godine iznosio je 50 dolara, dok su troškovi premašivali 70 dolara, što znači da je Pemberton bio u gubitku.

PRODAO NAJTAJNIJU FORMULU U SVIJETU

Nakon što je patentirao formulu (navodno jedna od najvećih svjetskih tajni) za svoj napitak, John je početkom listopada 1887. u potrazi za novim investitorima u lokalnim novinama objavio sljedeći oglas: "Traži se ozbiljan partner koji bi ulaganjem 2.000 dolara kupio polovinu akcija veoma profitnog, dobrostojećeg proizvodnog obrta, bez ikakvog rizika, zagarantiran profit od 50 posto po investiciji, uz mogućnost mnogo veće zarade te mogućnost udjela u pravima."
Ovaj oglas mu donosi tri investotora od kojih svaki ulaže po 2.000 dolara. Krajem prosinca tri nova partnera preseljavaju u Atlantu i uključuju se u novi posao. U Pembertonovo poduzeće ulazi najbitniji od trojice partenera Asa Griggs Candler. Nakon njegovog ulaska Pembertonovo poduzeće dobiva 1888. godine novo ime – Coca Cola Company. Candler te 1888. godine otkupljuje formulu od Pembertona i sve ostale udjele u vlasništvu ostalih dvoje partnera (Margaret Dozier and Woolfolk Walker) za 2.300 dolara. Candler postaje jedini vlasnik i u potpunosti se posvećuje proizvodnji i prodaji novog napita.

Nekoliko mjeseci kasnije John Stith Pemberton umire u svom domu u Atlanti. Jonh je imao sina, Charleya Pembertona, koji je u početku imao udjele u formuli i u poduzeću. No, odmah se na početku posvadio sa svim partnerima te napustio poduzeće i počeo proizvoditi svoj napitak na bazi iste formule, ali potpuno neuspješno. Umro je 1894. godine u četrdesetoj godini života predoziran opijumom, jer je bio ovisnik kao i njegov otac.

BEZ MARKETINGA NEMA USPJEHA

I sada 126 godina kasnije, Pembertonovi nasljednici nisu oduševljeni potezom svojih predaka. Što više vjerojatno ih mrze. Čudom se čude. Kako su to mogli? Kako su mogli prodati formulu za najpopularnije svjetsko piće današnjice? Sigurno često razmišljaju o tome što bi bilo da to nisu učini, kako bi oni (njihovi nasljednici) bili jedni od najbogatijih ljudi na planetu. No, da li bi to stvarno bilo tako? Da se te godine nije pojavio vizionar Asa Griggs Candler, koji je vidio dalje od svih njih. Od farmaceuta Pembertona, njegovog sina Charleya i ostalih partnera. Imao je viziju i znao je kako će to postići. Kvaliteta pića stalno se poboljšavala. No to nije bilo dovoljno. Godine 1915. The Root Glass company izradila je vitku staklenu bocu koja je do danas ostala zaštitnim znakom ovog proizvoda. I to je bio početak onoga što je bilo bitno za uspjeh. Veliko ulaganje u marketing Coca Cola Company, po čemu je ona poznata i danas, potječe upravo iz tih vremena. Candler je vrlo dobro znao – bez pravog marketinga nema uspjeha.

Asa Griggs Candler umro je 12. ožujka 1929. godine. Robert W. Woodruff preuzima predsjedanje Coca Cola Companyom 1923. godine, nastavlja Candlerovim stopama i 1927. godine emitirana je prva radioreklama. Pod njegovim, više od šest desetljeća, dugim vodstvom kompanija doseže neslućeni komercijalni uspjeh.

5,8 MILIJARDI POTROŠAČA U VIŠE OD 195 ZEMALJA

Evo nekoliko zanimljivosti koje su ishod takvog razmišljanja i ulaganja u marketing.

Prve zemlje u kojima je Coca-Cola počela s punjenjem su Havaji 1907. godine, Filipini 1912. godine, Francuska 1920. godine i Belgija 1927. godine. Godine 1940. Coca-Cola se puni već u 40 zemalja svijeta. Slogan "It's the Real Thing" ("Prava stvar") lansiran je1970. godine, a 1993. godine "Always Coca-Cola" (Uvijek Coca-Cola).
Limenka crvene boje, simbol Coca-Cole je nastala kao "oruđe rata". Dogodilo se to u vrijeme Korejskoga rata gdje je bilo nemoguće slanje Coca-Cole u staklenim bocama. Istraživači u kompaniji dali su se na posao i godinu dana kasnije predstavili potpuno novo pakiranje: limenku koja se otvara bez otvarača, jednostavnim pritiskom prsta. Dvolitarska boca uvedena je 1978. godine, a iste godine uvedena je i plastična boca.

Među nedavnim istraživanjima koja su obavljena na sveučilištu Harvard, pokazalo se da je, poslije riječi OK, Coca-Cola druga najpoznatija riječ na svijetu.

Danas se više od 900 milijuna puta dnevno konzumira neki od Coca-Colinih proizvoda u više od 195 zemalja, u svim klimatskim zonama. Coca-Cola ima oko 5,8 milijardi potrošača koji govore na 80 različitih jezika. Najveću potrošnju Coca-Cole po stanovniku imaju Meksiko i Island. Coca-Cola na kineskom znači – "Učiniti usta sretnima". Coca-Cola je u sebi sadržavala pravi kokain sve do dvadestih godina prošlog stoljeća kada je kokain zamijenjen kofeinom.

Netko je preračunao da kada bi do sada sve proizvedene boce Coca-Cole poredali jednu uz drugu, njima bi se Zemlja mogla opasati više od 11.863 puta. Najveće tvornice Coca-Cole nalaze se u Hong Kongu (17 katova) te ona u Shatinu (čak 25). Punionica Coca-Cole smještena na najvišoj nadmorskoj visini nalazi se u Boliviji, na oko 3.000 metara. Najduži kamion za transport Coca-Cole ima Švedska – dugačak je oko 24 metra i ima četiri prikolice. Kada bi se svi Coca-Colini automati u Americi postavili jedan na drugog, visina bi iznosila 720 kilometara.

JASNIM MARKETINŠKIM PORUKAMA U "ZVONU" DO NAJVIŠE POTROŠAČA

Kroz ovu zanimljivu priču može se vidjeti koliko je bitan marketing. I to ne samo u dobrim godina, kada sve dobro funkcionira. Još je važniji i u ovim teškim i lošim. Pogotovo sada kada potrošači imaju sve manje novca i sve je veća borba za njih. Oni sada dobro paze gdje i što će kupiti. Sada je dostupnost i jasnoća marketinških poruka najvažnija. Moraju biti jasne i dostupne. Bitno je pojačati marketing još više u ovoj teškoj godini. Ne bi trebali marketing i oglašavanje gledati kao na nepotrebni trošak bez kojeg se može, već ga tretirati kako ulaganje u nešto bez čega se ne može.

"Zvono" pokriva dvije županije: Bjelovarsko-bilogorsku i Koprivničko-križevačku.

Ima najveću nakladu na tom prostoru, 22.000 primjeraka, ono ulazi skoro u svako kućanstvo. "Zvono" predstavlja učinkovit način da se svoj proizvod ili uslugu predstavi potrošačima. A to pokazuje i ova činjenica. Drugi dan nakon podjele "Zvona" učestali su pozivi prema redakciji s upitima gdje bi se još mogao nabaviti primjerak novina, jer su novine razgrabljene već prvi dan. A telefoni zvone i kod onih ponuđača proizvoda i usluga koji oglašavaju u Zvonu – zovu ih potrošači čitatelji Zvona.

Ažurirano ( Ponedjeljak, 14 Siječanj 2013 17:53 )