• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


PODUZEĆE DAR BLUE IZ VARAŽDINA GRADI HLADNJAČU, PAKIRNICU I SKLADIŠTE TE PODIŽE NOVE NASADE BOROVNICE

Čazmanske borovnice za dvije godine na europskim stolovima

Borovnica s ove plantaže nije namijenjena preradi nego isključivo će se prodavati kao konzumna svježa borovnica na hrvatskom i stranom tržištu

E-mail Ispis PDF

DEREZA Investicija od 11 milijuna kuna neprimjetno i bez medijske pompe došla je u čazmanski kraj, odnosno u prigradsko naselje Dereza koje se smjestilo odmah pokraj Čazme u smjeru Vrbovca.

Poduzeće Dar blue iz Varaždina, čiji su suvlasnici braća Nikola i Tomica Kutnjak, zajedno s još šest Poljaka, kupilo je 2012. godine zemljište kako bi počeli s uzgojem borovnica. U tijeku je izgradnja hladnjače, pakirnice i skladišta te pomoćne građevine koja se odnosi na upravljanje plantažom. Sve bi to trebalo biti završeno do sredine lipnja, kaže suvlasnik Nikola Kutnjak. Trenutno imaju stalno zaposlenih troje i prema potrebi desetak sezonaca. Pod nasadima borovnice trenutno je dva hektara zemljišta, dok tokom ove godine planiraju zasaditi i ostalih desetak hektra.

Berba zasađenih nasada trebala bi početi negdje početkom lipnja. Borovnica s ove plantaže nije namijenjena preradi nego isključivo će se prodavati kao konzumna svježa borovnica na hrvatskom i stranom tržištu. Upravo zbog toga što se planira izvoz borovnice na europsko tržište, plantaža je planira tako da zadovoljava sve kriterije i da može dobiti sve potrebne certifikate koji su pak preduvjet za europsko tržište. Recimo, zbog toga su hladnjače, pakirnica i skladište odvojeni u zasebnom objektu kao »čisti dio« od »zamazanog″ dijela za upravljanje plantažom koji se sastoji od garaža, alatnice, pumpne stanice, pojasnio je Kutnjak. Sljedeće godine planiraju krenuti sa certificiranjem, a nakon toga možemo očekivati čazmanske borovnice na europskim stolovima.

– Tražili smo poljoprivredno zemljište koje bi nam odgovaralo. Zašto je Čazma dobra? Prva stvar koja je možda i najbitnija, koja se nama pokazala kako komparativna prednost, to je da Čazma ima svoju samoupravu. Što znači da sve što trebamo obaviti, od bilo kakve papirologije, sve se rješava u Čazmi. Nema odlaska u Bjelovar, odlaska u neku veću sredinu. Osim toga, moram istaknuti, imamo samo pozitivna iskustva s gradskim službenicima, bilo da je riječ o gradonačelniku Piraku ili njegovim suradnicima. Imam samo riječi hvale prema svim službenicima Grada Čazme. Druga stvar je prometna povezanost, blizu je autocesta, blizu su otkupni centri vodećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj. Treće, to što je zemljište površinom i oblikom odgovaralo našim potrebama te četvrto, postojala je mogućnost komunalnog opremanja zemljišta. Inače, to je rijetkost. Vi u Hrvatskoj možete naći poljoprivredno zemljište veličine 20, 30 ili 50 hektara u komadu. No, međutim problem je to zemljište komunalno opremiti. Tu mislim na električnu energiju, mislim na prilaz kamionima, odnosno da se sve potrebe koje jesu u jednoj takvoj proizvodnji, a koja je dosta intenzivna i zaokružena, zadovolje. Zbog toga smo odabrali Čazmu i do sada smo se uvjerili da stvarno nismo pogriješili – pojasnio je Nikola Kutnjak zašto su odabrali baš čazmanski kraj za svoju investiciju te u šali nadodao da iako su Varaždinci, već se osjećaju kako Čazmanci.

Na samu ideju bavljenjem uzgojem ovog voća došao je Tomica Kutnjak još dok je njegov brat Nikola studirao. Tako je on 2007. godine u blizini Varaždina podigao prvi nasad borovnica. Potaknuti njegovim dobrim iskustvom stupili su u kontakt s njihovim sadašnjim partnerima iz Poljske, koji se uzgojem borovnica bave već tridesetak godina,  i  2011. godine osnovali zajedničko poduzeće Dar blue.

2012. godine javili su se na IPARD. Projekt im je prihvaćen i nakon što su potpisali ugovore s IPARD-om, krenuli su u investiciju. No, iz IPARD-a će se financirati 55 % od 900.000 eura, što je i maksimalan iznos sredstava za jedan projekt po IPARD-u, dok ostatak do 11 milijuna kuna čine njihova vlastita sredstva.

Ažurirano ( Utorak, 28 Travanj 2015 14:12 )