• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


ČLANOVI UDRUGE VOĆARA DAR BILOGORE OKUPILI SE U KAPELI

Učenje i druženje bjelovarskih voćara

Okupili su se na imanju obitelji Krvar gdje su održali radionicu o cijepljenju voćaka i upoznavali se sa starim voćnim sortama, a i međusobno se upoznavali s proizvodnjom i iskustvom svakog svojeg člana

E-mail Ispis PDF

Foto: Tugomir Pemper

KAPELA Proizvođači voća iz Bjelovara i okolice, članovi udruge voćara Dar Bilogore okupili su se u srijedu, 19. kolovoza, u Kapeli na imanju obitelji Krvar gdje su održali radionicu o cijepljenju voćaka i upoznavali se sa starim voćnim sortama, a i međusobno se upoznavali  s proizvodnjom i iskustvom svakog svojeg člana. U radnom dijelu okupljanja u Kapeli voćarima su prenosili svoja iskustva u cijepljenju voćaka Pavao Kovačić i Zdenka Horvatić iz Cvetkovca, najpoznatiji hrvatski skupljači starih sorti voćaka koji su uspjeli uzgojiti više od tisuću raznih sorti jabuke, kruške, trešnje, višnje, mušmule, murve, marelice, breskve, oskoruše itd.

– Starinske sadnice su sadnice života i dar za generacije, stoga razveselite svoje bližnje i prijatelje, ako morate nešto podariti i teško vam se odlučiti jer sve već imaju, zašto bacati novac na nešto na što će se skupljati prašina, poklonite nešto jeftino, a da traje cijeli život i da vas svakodnevno podsjeća na taj dan. Skoro svatko ima »ficlek« zemlje gdje može posaditi voćku života s koje ćete iz godine u godinu brati brdo zdravih, sočnih ekoloških plodova – poručili bilogorskim voćarima zaljubljenici u stare voćne vrste Zdenka Horvatić i Pavao Kovačić.

Oni smatraju da na taj način »štitimo našu povijest i živimo zdravije«. Takvom razmišljanju podršku su dali i članovi Udruge voćara »Dar Bilogore« koji su na svom skupu ponovili svoju želju da se međusobno čvršće povežu radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva i obrane svojih interesa. Iako je udruga osnovana ove godine već je aktivno više od 50 članova koji su do sada uspjeli koristiti mogućnost zajedničke nabave repromaterijala po povoljnijim cijenama, a pred početkom je i zajednički nastup na tržištu  prema velikim kupcima i trgovačkim lancima. Među voćarima također je bilo sve više riječi i o zadrugarstvu kao mogućem čvršćem poslovnom povezivanju. Predsjednik udruge Dar Bilogore Nenad Horvat zadovoljan je suradnjom koju udruga ostvaruje s  čelnicima Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije kojima se i ovom prigodom zahvalio na potpori te je podsjetio da je slijedeći organizirani nastup članova udruge sa svojim proizvodima na Jesenskom međunarodnom sajmu u Gudovcu.

Nakon radnog dijela i radionice u prostorima poznate voćarske obitelji Krvar voćari su se nastavili družiti i međusobno upoznavati uz bilogorske specijalitete koje su pripremili domaćini Snježana i Željko Krvar, koji su također članovi udruge.

Ažurirano ( Petak, 21 Kolovoz 2015 11:12 )