• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


BJELOVARSKI VOĆARI UDRUGE DAR BILOGORE NA STUDIJSKOM PUTOVANJU U GRADAČCU

Nova šljivarska iskustva za Bilogorce

Sve smo naše sugovornike na »Sajmu šljive« pozvali da budu naši gosti u Bjelovaru i dođu na Jesenski Bjelovarski sajam kao izlagači ili posjetitelji, što je jedan velik broj i prihvatio, pa je tim veća naša odgovornost da se na našem sajmu bjelovarski voćari što bolje predstave – komentirali su boravak voćara udruge Dar Bilogore Gradačačkom sajmu Nenad Horvat i Željko Krvar, predsjednik i dopredsjednik udruge

E-mail Ispis PDF

Foto: Tugomir Pemper

BJELOVAR – GRADAČAC Članovi bjelovarske voćarske udruge Dar Bilogore posjetili su Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije u Gradačcu (BiH), poznatiji na prostorima ovog dijela Europe kao »Sajam šljive« koji se održava već 42. puta. To je sajam koji godinama promovira šljivu kao voćnu vrstu sa stotinu sorata i stotinu proizvoda. Bjelovarski voćari su razgovarali s većim brojem stručnjaka o najboljim sortama i tehnologiji uzgoja, a posebno ih je zanimala prerada i proizvodi od šljiva i drugih voćaka. Najviše vremena proveli su kod proizvođača sadnica iz Srebrenika, zatim gnojiva iz Lukavca čiji proizvodi su takvog sastava da izuzetno dobro odgovaraju tlu na području Bilogore. Na štandu »Global Ispata« Koksne industrije Lukavac d.o.o. njihov tehnički direktor Moamer Vejzović održao je posebno predavanje o primjeni specijalnih vrsta gnojiva, a s voditeljem komercijale Darkom Vasićem je dogovoren posjet predstojećem Bjelovarskom sajmu.

Također su bjelovarski voćari posvetili pozornost strojevima za preradu voća kao što je iskoščavanje i sušenje, pripremajući jedan zajednički projekt za koji će zatražiti financijsku potporu EU fondova s kojim bi mogli ponuditi tržištu ne samo svježe voće nego i gotove proizvode od voća.

– Sve smo naše sugovornike na »Sajmu šljive« pozvali da budu naši gosti u Bjelovaru i dođu na Jesenski Bjelovarski sajam kao izlagači ili posjetitelji, što je jedan velik broj i prihvatio, pa je tim veća naša odgovornost da se na našem sajmu bjelovarski voćari što bolje predstave – komentirali su boravak voćara udruge Dar Bilogore Gradačačkom sajmu Nenad Horvat i Željko Krvar, predsjednik i dopredsjednik udruge.

Svoje su putovanje i potragu za novim iskustvima i tehnologijama bilogorski voćari iskoristili i za razgledavanje povijesnih i kulturnih vrijednosti Gradačca, povijesnog grada sjeveroistočnog dijela Bosne i Hercegovine na obroncima Majevice kojim dominira kula Husein kapetana Gradaščevića, zaštitni znak i prepoznatljivi simbol grada podno kojeg se nalazi poznata Husejnija džamija. Gradačac se nalazi u blizini gradova Bosanski Šamac, Modriča i Odžak i po mnogo čemu je sličan Bjelovaru. Nalazi se na približno istoj nadmorskoj visini (129 metara), ima 42.000 stanovnika i smješten je u poznatom voćarskom i poljoprivrednom kraju gdje se polovica stanovništva bavi poljoprivredom, posebno uzgojem zdrave hrane. I buduća razmjena iskustva svakako će biti dobrodošla.

Ažurirano ( Četvrtak, 27 Kolovoz 2015 16:22 )