• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


ŽUPAN TE PREDSJEDNIK TURISTIČKE ZAJEDNICE BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE DAMIR BAJS I DIREKTORICA TURISTIČKE ZAJEDNICE BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE JASNA VANIČEK-FILA, PREDSTAVILI SU REZULTATE TURISTIČKOG PROMETA U RUJNU TE ZA DEVET MJESECI 2015. GODINE

Bjelovarsko-bilogorska županija vodeća u Hrvatskoj po rastu dolazaka i noćenja

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u devet mjeseci ostvareno je 76% više noćenja u odnosu na isto razdoblje lani. Dok je rekordni rujan donio 36% više dolazaka te rast noćenja za čak 89% u odnosu na prošlu godinu.

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Župan te predsjednik Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs i direktorica Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Jasna Vaniček-Fila, u utorak, 13. listopada, predstavili su rezultate turističkog prometa u rujnu te za devet mjeseci 2015. godine.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u devet mjeseci ostvareno je 76% više noćenja u odnosu na isto razdoblje lani. Dok je rekordni rujan donio 36% više dolazaka te rast noćenja za čak 89% u odnosu na prošlu godinu.

Trend rasta županijskog turizma nastavio se i u rujnu.

– Naša županija je vodeća po porastu dolazaka i noćenje u Hrvatskoj. 2015. godina najbolje je godina u povijesti našeg turizma. Iako još uvijek predvode domaći gosti, imamo i značajan broj stranaca, naročito Slovenaca. Rujan je ostvario izrazito dobre rezultate zbog niza manifestacija, čime je potvrđeno da i naš kraj ima svoje mjesto u turizmu. No, još uvijek nismo postigli rezultate koje želimo, stoga ćemo i dalje raditi kako bi našu županiju profilirali kao turistički kraj – izjavio je župan Bajs.

Rezultatima je iznimno zadovoljna i direktorica TZ Jasna Vaniček-Fila, koja ističe da je u razvoju turizma Bjelovarsko-bilogorske županije bitna suradnja turističkog i privatnog sektora ljudi koji rade u turizmu.

– Brojke pokazuju da smo ove godine puno radili na promociji našeg kraja. Prezentirali smo se domaćim i stranim tržištima, ugošćivali smo strane novinare. Promoviramo se i u Zagrebu pod sloganom »Otkrijte nas«. Osim toga, prijavili smo se na natječaj za europsku destinaciju izvrsnosti gdje smo proglašeni finalistima. Na našem području otvoreno je novih OPG-a koji su zadovoljili europske kriterije. Zajednički se educiramo, podižemo razinu kvalitete turizma, što su gosti i prepoznali. Ali tu ne treba stati, trebamo i dalje raditi. Kvalitetom, edukacijom i zajedničkom suradnjom dokaz je da se dobri rezultati mogu postići – zaključila je Jasna Vaniček-Fila.

Na području Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije od siječnja do rujna 2015. godine ostvareno je 49.168 noćenja, što je 76% više u odnosu na devet mjeseci 2014. kada ih je bilo zabilježeno 27.995, dok je dolazaka ukupno bilo 30% više nego lani u isto vrijeme.

U ukupnom devetomjesečnom turističkom prometu u 2015. prednjače domaći gosti, s ostvarenih 36.513 noćenja, što je porast od 78% u odnosu na isto razdoblje lani, dok su visoki trend rasta od 70% zabilježili i strani turisti. Odnosi se to ponajprije na velike poraste turističkog prometa iz Slovenije (110% u noćenjima, 76% dolascima), zatim Njemačke (rast od 48%), Italije (rast 45%) i Češke (rast 82%).

Najveći udio u ukupnom devetomjesečnom turističkom prometu županije ostvaren je na turističkom području Daruvar-Papuk (34.630 noćenja i 9.291 dolazaka), što je značajan rast od 30% u dolascima i 92% u noćenjima u odnosu na isto lanjsko razdoblje, i izrazito je dobar pokazatelj odličnih trendova zdravstveno-turističkog prometa na tom području koji se ostvaruje u Daruvarskim toplicama.

Na turističkom području Bilogora – Bjelovar također su zabilježeni odlični rezultati, ostvareno je 10.014 noćenja i 5.897 dolazaka, odnosno, 70% više noćenja nego lani u isto vrijeme te 43% više dolazaka. U trendovima porasta dolazaka i noćenja ne zaostaje niti Garešnica, u kojoj je pak odnos stranih i domaćih gostiju obrnut, odnosno 2/3 je više stranih turista, čije je povećanje turističkih noćenja čak 106%  te dolazaka za 48%; a riječ je ponajprije o lovnome turizmu i gostima iz Italije, Njemačke i Austrije.

Rujan 2015. pak donio je rekordni rezultat u odnosu na cijelu godinu, jer je na području Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije ostvareno čak 89% više noćenja i 36% više dolazaka nego lanjskog rujna.

Ovi izvrsni rezultati turističkog prometa postignuti su zajedničkim naporom i sinergijskim radom  javnog i privatnog sektora u turizmu Bjelovarsko-bilogorske županije, ponajprije znatno pojačanom promocijom cjelokupne turističke ponude koja osim glavnih aduta, wellnessa i zdravlja Daruvarskih toplica, uključuje i kvalitetne agroturističke OPG-ove i izletišta, vinarije, ali i brojne sve posjećenije manifestacije i atrakcije (Terezijana, Vinodar, Bjelovarski sajam, Dokuart,  Božićna bajka i mnoge druge tijekom cijele godine) te osmišljavanja novih turističkih proizvoda kao motiva dolazaka, ali i ulaganja u edukaciju  djelatnika u turističkom sektoru, kao i u podizanje kvalitete ponude i smještajnih kapaciteta.

Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije ovim je trendom porasta turističkog prometa u devet mjeseci 2015. godine i dalje vodeća  među svim županijskim turističkim zajednicama u Hrvatskoj.

Ažurirano ( Ponedjeljak, 19 Listopad 2015 16:54 )