• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size


MINISTAR RADA I MIROVINSKOG SUSTAVA MIRANDO MRSIĆ POSJETIO BJELOVAR I U PROSTORIJAMA ŽUPANIJSKE GOSPODARSKE KOMORE ODRŽAO PREZENTACIJU VEZANU ZA MJERE ZA POTICANJE ZAPOŠLJAVANJA MLADIH POD NAZIVOM »NAŠI MLADI, NAŠA BUDUĆNOST«

Broj nezaposlenih pada, otvaramo 500 radnih mjesta tjedno

Želimo obrazovati mlade za posao, i to obrazovanje mora biti dualno, odnosno vezano uz tržište rada i tvrtke što znači više prakse a manje teorije, a bolja osposobljenost za posao znači manji broj nezaposlenih – istaknuo je ministar Mirando Mrsić

E-mail Ispis PDF

BJELOVAR Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić u ponedjeljak 19. listopada posjetio je Bjelovar, i u prostorijama Županijske gospodarske komore održao prezentaciju vezanu za mjere za poticanje zapošljavanja mladih pod nazivom »Naši mladi, naša budućnost«. Ove mjere dio su programa »Garancija za mlade«, i provode se kroz suradnju Ministarstva rada i mirovinskog sustava sa Hrvatskih zavodom za zapošljavanje. Cilj im je potaknuti poslodavce-obrtnike na korištenje mjera aktivne politike zapošljavanja kao što su fiskalne olakšice, za buduće poduzetnike potpora za samozapošljavanje, a tu su naravno i druge mjere usmjerene prema posloprimcima poput usavršavanja, javnih radova, te stručnog osposobljavanja.

- »Garancija za mlade« je program koji traje još od 2012. kada smo počeli sa dijelom mjera, odnosno sa stručnim osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa. Mnogi od njih ostaju nakon toga na tom poslu. U tom trenu nezaposlenost mladih je bila 50% a dokaz da smo tu napravili značajan iskorak je činjenica da je taj postotak dosad pao na 39,9%. Druga mjera koja je započela s početkom ove godine je da pri zapošljavanju mladih na neodređeno vrijeme poslodavac ima 2 do 5% smanjena bruto davanja, što je također dobro prihvaćeno te se sada bližimo brojci od 30.000 mladih zaposlenih na neodređeno vrijeme. Broj nezaposlenih pada, otvaramo 500 radnih mjesta tjedno, ali da bi ove mjere polučile puni uspjeh predstoji nam još reforma strukovnog obrazovanja u narednom periodu. Želimo obrazovati mlade za posao, i to obrazovanje mora biti dualno, odnosno vezano uz tržište rada i tvrtke što znači više prakse a manje teorije, a bolja osposobljenost za posao znači manji broj nezaposlenih – istaknuo je ministar Mirando Mrsić.

Uoči tribine nazočnima su se obratili predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije Goran Grgić, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područni ured Bjelovar Dijana Zekić Kereži, i gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec, redom poručivši kako ih svaka nova mjera, koja znači pomoć pri zapošljavanju i pad broja nezaposlenih, veseli. Goran Grgić napomenuo je kako kroz ovakve mjere država pomaže poduzetnicima u radu, čime oni ujedno dobivaju priliku vratiti to društvu kroz svoj angažman. Dijana Zekić Kereži istaknula je kako se pomak na lokalnoj razini vidi, i zahvalila je svim poduzetnicima koji su već dosad prepoznali pozitivne segmente ovih mjera.

Grad Bjelovar je pak dosad kroz ove mjere dosad zaposlio 97 mladih osoba, od čega je nakon stručnog osposobljavanja četvero njih ostalo zaposleno. U širem kontekstu, kroz program javnih radova od 2009. godine, rad je omogućen za više od 700 nezaposlenih osoba s područja Grada Bjelovara, a u protekle dvije školske godine osiguran je posao za 62 pomoćnika u nastavi.

– Mladi, a posebno obrazovani mladi stručni ljudi, su preduvjet su razvoja gospodarstva, napretka i ukupnog zadovoljstva – zaključio je gradonačelnik Korušec.

Ažurirano ( Utorak, 20 Listopad 2015 07:48 )